Exodul tinerilor cu studii superioare a atins cote alarmante, atrage atenţia Academia Română în “Strategia de dezvoltare a României în următorii 20 de ani”, publicată recent pe site-ul instituţiei, potrivit Economica.net.

Pentru a scădea exodul creierelor, academicienii propun ca absolvenţii de facultate care au învăţat pe locuri bugetate să muncească în ţară pe o perioadă egală cu durata studiilor universitare subvenţionate de stat, iar în caz contrar, să restituie banii cheltuiţi de stat pentru pregătirea lor.

Un absolvent al Academiei Militare, dacă părăsește armata înainte de 8 ani, trebuie să plătească o sumă egală cu cea cheltuită pentru pregătirea sa. Așa, ca fapt divers. Nu am idee cât costă să pregătești un absolvent de medicină, de exemplu. Sau un inginer.

De exemplu, 1 an de facultate la Cal Tech, de unde iesi inginer, te costă vreo 65 000 de dolari. More or less. În românia, nu te costă niciun ban, pentru că îți plătește statul tot. După care, bine mersi, pleci în state, pregătit moka. Toată lumea câștigă, exceptând cei care au plătit pentru pregătirea ta.

Un an de facultate, la medicină, în US, e 70 000 de dolari. Nu mai știu costurile anuale pentru rezidență, nu sunt la fel de mari, dar oricum, trebuie să aplici anual, toată perioada. În românia, iei salariu 7 ani, ți se plătesc gărzi, după care pleci medic full în state, toată lumea mulțumită. Exceptând cei care au plătit pentru pregătirea ta, desigur.

Pe de altă parte, dacă vorbim de ingineri, economiști, fizicieni, chimiști, statul român ar trebuie ca întâi să le asigure locuri de muncă decente TUTUROR acelor oameni, dacă dorește să le impună astfel de obligații. Pentru că nu poți să mă obligi să rămân în românia, ca filolog, doar ca să mor de foame sau să mă angajez 3 ani la mcdonalds, pentru că nimeni nu angajează așa ceva.

Deci, pro sau contra?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.