47 comentarii

  1. basme. nici in miercurea ciuc, nici in odorhei, nici in tg secuiesc nu mi s-a intamplat, ba dimpotriva, am dat de oameni ok, care se chinuiau, intr-adevar, sa vorbeasca romana, dar nici un nem todom. legende urbane

    Thumb up 0 Thumb down 0

    • #2

      Mai repede cred ca s-a referit la tipul de paine. Ca e altfel in Ardeal decat in Muntenia. Zic si io ...

      Thumb up 0 Thumb down 0

    • @cismaru: N-as zice ca sunt chiar basme. Cazuri izolate cred ca e mai apropape de adevar. Am patit-o, in Odorhei cred, cand am intrat intr-un magazin cu un prieten care nu intelege maghiara mai deloc (eu nu stiu sa vorbesc, dar inteleg chestiile de baza). Omu' a cerut o cutie de lapte. In prima faza nu a fost bagat in seama, dupa cateva insistente a primit un "nem tudom" si dupa inca cateva insistente a primit un "nu-ti dau nimic" destul de stalcit. Am iesit din magazin si am intrat in urmatorul, care era chiar langa, unde nu am avut nicio problema. Cu alte cuvinte oameni prosti exista peste tot.

      O chestie care am intalnit-o mai des (si care nu mi se pare normala, dar - pentru mine- nu-i chiar asa de deranjanta) e sa ma adresez intr-un magazin in romana si sa mi se raspunda in maghiara (si nu ma refer numai la salut, ci intreaga conversatie; de la salut, ce doriti, costa atat si pana la la revedere). Cum am zis mai sus, nu stiu vorbi maghiara, dar inteleg chestiile de baza si le stiu pune in context, deci ma descurc si cand dau peste asa ceva.

      Thumb up 0 Thumb down 0

    • Toa'șe, daca tie nu ti s-a intamplat nu inseamna ca-s basme. Mie mi s-a.

      Thumb up 0 Thumb down 0

    • @Cismaru: Ojdula, Moacsa. Nu-s injuraturi, sunt localitati in RO unde nu gasesti picior de vorbitor de lb. romana.

      Thumb up 0 Thumb down 0

  2. Inainte sa ma apuc de framantat si produs paine acasa luam de la un chiosc care aduce paine de la o brutarie maghiara. La tara cand ai mei nu au chef sa dea drumul la cuptor sa facem paine, cumparam de la un magazin care o primeste de la o brutarie maghiara. De ce ? Restul sunt nasoale. Prea pufoase in principal, si dupa 2 zile sunt praf. Una de 2-3 kile de la ei e consistenta, necolorata, chiar are cartofi si tine 5+ zile. In plus, nici nu e feliata 🙂

    Thumb up 0 Thumb down 0

    • #7

      Pentru ca fix despre asta era vorba.

      Thumb up 0 Thumb down 0

    • daca o paine ramane proaspata mai multe zile, inseamna ca are afanatori si e-uri pana la gat

      Thumb up 1 Thumb down 0

    • #9

      N-as zice. Bunica-mea facea paine la tzest, in soba, si era cat de cat OK 2-3 zile. Bine, nu ajungea pana acolo pentru ca o mancam noi goala, asa de buna era (pe vremea comunistilor, cand painea se cumpara cu cartela + buletin).

      Thumb up 0 Thumb down 0

    • #10

      diferenta dintre 2-3 zile si 5 zile plus e fix ceea ce spun eu

      Thumb up 1 Thumb down 0

    • #11

      la tara : iarna in camera rece. unde se tin conservele pentru animale, ca matele sunt invatate la conserva, ouale, prajitura, paine, paste samd. ca lazile frigorifice sunt pline cu altceva.
      vara, exista un loc amenajat in beci tot la racoare (ca iarna tii lene sa mergi pana acolo).
      painea ... pufoasa tinuta in aceleasi conditii mai mult de 2 zile ajunge la animale.
      si da, noi bagam o gramada de chimicale cand facem paine si prajituri in cuptorul mare, de o tinem in aceeasi camera/beci si nu se strica nici aia 5 zile. doar nu vrei sa aprindem ditamai animalul de cuptor pentru 2 zile ? cand facem, facem cam 4 bucati, doua raman la ai mei sa aiba pana weekendul urmator, 1 luam noi acasa la brasov, 1 o mancam pe loc :).
      programul tipic e asa : vineri seara pregatim aluatul, sambata dau drumul la cuptor, bagam 3 paini la camera rece, 1 o lichidam sambata/duminica, luni -> vineri ai mei manaca restul de 2 ramase (cu aportul cainelui care mai primeswte si el cate o felie cu untura), si noi lichidam 1 care o luam la oras. in schimb la oras, o taiem in 2 si bagam jumate in congelator, ca nu avem pe aici camera rece.

      Thumb up 0 Thumb down 0

    • #12

      te cam inseli... o paine fara nimic altceva decat faina, apa si drojodie tine mai mult timp... Afanatorii de care spui, isi fac treaba pe termen scurt astfel incat dupa 2-3 zile poti pune pe masa o bucata de caramida.
      Din proprie experienta vorbesc - painea facuta in casa tine mai mult decat cea cumparata, din orice magazin... Chiar si 5 zile..

      Thumb up 0 Thumb down 0

    • #13

      o piine buna, fara porcarii in ea isi pierde din calitati dupa o zi jumate. am zis!

      Thumb up 0 Thumb down 0

  3. #14

    ar fi interesanta o dezbatere pe seama acestui articol http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/cirnatul-si-rahatul-102389.html.
    domnul teodorescu spune ca:
    1. "basistii" sunt de 2 feluri:
    a.partizanii autentici
    b. sinecuristii
    2. "usl-istii si antenistii" sunt de doua feluri:
    a. mercenari
    b. naivi

    Thumb up 0 Thumb down 0

  4. #15

    Încearcă cu „pită” data viitoare.

    Tehnic vorbind, un filtru mai bun pe microfon sau un spațiu de filmare mai plin de textile ar prinde bine. Sunetul e cam ascuțit.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  5. Culmea e ca ungurii se plang ca nu pot cumpara, in Ardeal, paine pentru ca nu stiu vanzatoarele ungureste. Cine minte?
    http://www.sebastianbargau.ro/2014/01/24/un-ungur-prost-pentru-ca-paine/

    Thumb up 0 Thumb down 0

    • Esti cam prostanac, acel video a fost facut la misto.

      Insa, este un alt video facut de aceeasi persoana, prin care a dovedit ca se poate cumpara paine in Odorhei purtand bentita tricolora pe cap si vorbind romaneste.

      Thumb up 0 Thumb down 0

  6. #19

    Ai ceva alb, nedefinit, sub nas.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  7. #26

    Daca intri intr-un magazin de paine si cumperi o paine in zona Sebes trebuie sa stii ca ori mananci 5 zile din ea, ori trebuie sa iti gasesti niste companioni la masa. Painile la Sebes sunt de la 2 kile in sus

    Thumb up 0 Thumb down 0

    • #27

      D-aia era blocaj la Sebes, ca se oprea toata lumea sa cumpere paine. Or sa dea faliment brutariile acum cu autostrada.

      Thumb up 0 Thumb down 0

  8. sigur...am putea sa credem ca verdele de pe tricou, albul peretelui si rosul.....din gura... sunt doar printr-o coincidenta culorile steagului BOZGOR (FUTU-LE MUMELE-N CUR).

    Thumb up 0 Thumb down 0

  9. #29

    pai mai la inceput te uiti pe muntie. si daca vezi ca pie muntie padurile nu is, tomite atunci intri in pravalie sa viezi daca stiu sa nu stie in romanieste diespre pita.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  10. #30

    Daca stau sa ma gandesc, doar cand merg acasa, dincolo de granita cu Brasovul, mananc paine. Deci un adevar tot e in afirmatia asta :))

    Thumb up 0 Thumb down 0

  11. Ma da toti intrati sa cumparati o paine? Nu mai cere nimeni o Cola sau un Kent?

    Thumb up 0 Thumb down 0

  12. #34

    poveste inventata. Ardeal nu este harghita si covasna. si partial mures

    Thumb up 0 Thumb down 0

  13. #35

    apropo, pe buna cum, dacă ceri o pâine și nu primești o franzela, atunci ești în Ardeal.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  14. Io no reusescum sa intelegum ce ai transmisum prin viu grai deoarecem si pentru ca estem un video fara subtitrare in limbia mia. Folosesc Google Translate.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  15. #37

    Hai sa va invatz cum sa ceretzi paine cand ajungetzi pe la noi: "Kerek egy kenyeret"! Noa, shi acum repetatzi! Incet-incet se invatza, inceputu-i greu ;))

    Thumb up 0 Thumb down 0

    • #38

      ve rog dati un paine la mine, mey

      Thumb up 0 Thumb down 0

    • #39

      du-ti

      Thumb up 0 Thumb down 0

    • #40

      Te-ai mutat pe zapada asta in Ungaria? Nu puteai astepta pana la primavara?

      Thumb up 0 Thumb down 0

    • #41

      Pishta ...dar daca vorbesc engleza ma serveste?

      Thumb up 0 Thumb down 0

    • #42

      Mihaela, pe tine te servim shi daca ceri romaneshte, ca ai nume frumos 😉

      Thumb up 0 Thumb down 0

  16. #43

    Am intrat recent in doua magazine din Ardeal sa cumpar paine ,venind de la Brasov spre Suceava , cu vanzatori unguri care intr-adevar nu vorbeau f.bine romaneste dar au fost foarte amabili,deasemenea am cumparat paine de genul si in Toscana si in Transnistria, painea tine cam 5-7 zile proaspata, in afara de faina si maia,se pune 30 minuteun intr-un invelis de frunze de varza dupa scoaterea din cuptor, plus coacerea aparte si se ajunge la rezultatul asta .

    Thumb up 0 Thumb down 0

  17. #44

    bah terminati ca inca am sechele ,la sibiu se cumpara o paine rotunda,se pune in carpa si se mananca la bucata de parca-i porc afumat ,traaaaaaag aia de o paine si cate 4 zile , ce le-a crescut adrenalina cand le-am zis ca io vreau sa rupt din paina...pana mea sa nu zic ce ochi au beshlit cand am zis ca nu stau in apartament fara cada ( vana in ardeleneste)

    Thumb up 0 Thumb down 0

  18. #45

    Ceva asemanator a prins un fost coleg in '93 in Odorhei (HR), cand a cerut o paine, i-a raspuns "nem tutom pita, ... keneret" . Totusi peste o saptamana in acelasi loc, nu s-a repetat pb. Asa cum spuneau si altii, depinde foarte mult de oameni. Nu poti sa spui ca romanii sunt mai putini hoti decat tiganii, sau mai buni decat ungurii.

    Thumb up 0 Thumb down 0

    • #46

      da, sunt convins ca nu te mintea. pentru ca intotdeauna, cand ajung in odorhei, romanii cer o paine

      Thumb up 0 Thumb down 0

    • ar cere mamaliga(e un fel de polenta), daca s-ar vinde gata facuta. in magazinele unde se vinde paine.

      Thumb up 0 Thumb down 0