Arunc banii pe femei: M-Pesa (P)

M-am simțit mogulian și i-am trimis Nebuloasei 50 de lei, să își ia un vin bun. Așa sunt eu, nu mă uit la bani, când e vorba de plăceri nevinovate. Sau nu. My value, my value, nobody has it.

Bun, ideea e alta.

Revealingul

Am făcut acest transfer ca demo, pentru a verifica serviciul de trimitere de bani de la Vodafone, M-Pesa.

Vodafone Romania a lansat M-Pesa, primul serviciu dezvoltat de un operator telecom de pe piata romaneasca prin care clientii pot trimite si primi bani sau face plati cu ajutorul telefonului mobil, fara a avea nevoie de un cont bancar.

Știați că 40% din români nu știu ce e ăla cont bancar, nu îl folosesc și nu au nici cea mai vagă intenție de a-și face? În schimb, în românia sunt vreo 2-3 telefoane/abonamente/cartele la fiecare locuitor. E ceva piață.

Ce poți face cu un cont M-Pesa?

- sa trimiti si sa primesti bani
- sa alimentezi Cartela Vodafone
- sa platesti facturile
- să cumperi chestii din magazinele afiliate.

CUM SE DESCHIDE UN CONT M-PESA?

Am fost azi în mall la Promenada, pentru prima oară. Aglomerație ca la circ, plin de hipsteri corporatiști, care luau măsuța de prânz. Lejer dezamăgit, nu au loc de joacă pentru copii, sau cel puțin, nu l-am găsit eu.

La subsol este unul din magazinele Vodafone înrolate în program, lista o găsiți aici. Am intrat, am dat buletinul, am bifat și semnat o hârtie și cam aia a fost. Bine, am făcut de 2 ori asta, pentru că prima oară am semnat la bifa cu funcționarii publici, care trebuie să declare de unde au banii, iar băiatul de la ghișeu nu înțelegea ce e aia blog sau sau de ce am scris eu la surse de bani diverse. Enfin, detalii. Totul a durat maxim 2 minute. Activarea contului se face printr-un apel la *789#, setezi o parolă și cam aia e.

CUM TRIMIȚI BANI?

Am depus banii în magazin, am plecat. Durată de timp, 30 de secunde, maxim. Am trimis banii din meniul telefonului, apelând *789# și introducând numărul de telefon al lui Oltea. Durata nu conta, cele câteva secunde le-am pierdut la birou, scărpinându-mă la...tălpi, în timp ce trimiteam bani.

CUM RIDICI BANII?

De la orice magazin din rețeaua M-Pesa, pe bază de buletin și prezență fizică.

CÂT COSTĂ

Clientii platesc intre 1 si 3 lei, in functie de suma, pentru trimiterea de bani instant catre alt utilizator inregistrat M-Pesa. La retrageri, clientii platesc o taxa fixa per tranzactie, intre 2.5 si 30 de lei, in functie de suma. Toate costurile sunt afisate in meniul serviciului M-Pesa si pot fi consultate oricand de catre utilizatori.

Avantaje?
E mai ieftin decât WU sau Moneygram. Mallurile sunt deschise în fiecare zi până seara, inclusiv sâmbăta și duminica, spre deosebire de bănci, care se închid la ora 5, toate, iar în weekend nu lucrează. E mult, mult mai comod decât la bănci, iar angajații de la Vodafone sau de la magazine, în particular, nu suferă de nesimțirea casierelor de la bănci. Poți trimite bani și la țară, magazinele partenere nu sunt doar magazine Vodafone, ci și simple magazine de retail. Nu mai știu, parcă în Călărași, e o rețea de magazine care vinde îngrășăminte. Și face parte din rețea. Mai simplu decât mersul la oraș, la bancă, întrebând ce e maică aia Western Union??

28 comentarii

 1. Anetcea cu n e ca Sârb cu â :))

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. #3

  Pfoais! Cred ca asta deja imi rezolva o gramada de probleme :) ce nu puteau fi rezolvate cu internet banking. Si mie ca mie, da' cum i le rezolva unei persoane dintr-un oras foarte mic care sta de 2-3 ori pe saptamana cate 20 de minute la coada la banca... daca nu si mai des.

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • #4

   eu o sa incep sa fac calcule de cost la trimiterile din strainatate, e posibil sa ies mai bine decat cu moneygram, care e mai ieftin decat WU

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • Unde trimiti in strainatate? Defapt cum ridica ala banu, ca asta n-am inteles. Pe harta lor e doar Romania.

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • #6

   din strainatate in romania. pe numar de vodafone romanesc, in roaming

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • Pai aia intreb: nu trebuie sa fii fizic intr-un magazin vodafone? Si la trimis si la primit? Si magazinele vodafone participante presimt ca sunt doar cele din romanica. Daca ma insel, ar fi mare mare minune, intradevar comisionul este unul foarte foarte bun

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • #8

   dude, M-PESA e sistem de plati universal al vodafone, doar la noi e o noutate

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • #9

   tot nu inteleg.
   Deci concret. Nefasta pleaca la munca in Germanica cu telefonul Voda romanesc in roaming.
   Are unde de pune banii acolo, astfel incat sa ii ridic eu de aici?
   Daca ea depune euro ridic euro sau imi dau ei un curs a lor?

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • #10

   realizezi ca EXACT DE ASTA am zis ca ramane sa ma informez, nu?

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • #11

   Sistem de plati universal in Kenya, Tanzania si alte regiuni pline de conflicte in care nu sunt banci decit la zeci/sute de km. Tocmai din acest motiv a aparut M-Pesa. Dar nah, cind te crezi indian si consideri Romania o tara bananiera, incepi sa lansezi servicii inutile.

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • #12

   @Luci: eu, în Germania fiind, trimit bani gratuit în Ro, prin transfer SEPA. Majoritatea băncilor oferă acest tip de transfer și este gratuit oriunde în spațiu UE. Deci nu va trebui să-ți faci probleme în ceea ce privește acest lucru cât timp înainte de a-ți deschide aici un cont bancar te interesezi cum stă treaba cu SEPA la banca respectivă.

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • #13

   @Arhi - din stirea asta http://www.totaltele.com/view.aspx?ID=485947 - reiese ca Romania e prima tara din Europa care are sistemul M-Pensa. Si vad ca lista de tari nu e atat de lunga.. :)

   Thumb up 0 Thumb down 0

 3. #14

  deja stiu parola :) , n-ai sters bine!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. #15

  e internationala treaba? Ca altfel nu vad comparatia cu WU...nu de alta dar in vara ma intereseaza niste transferuri Germania - aici.
  Si inca o chestie: "intre 2.5 si 30 de lei" - chiar e 30 de lei sau e 3.oo? Ca 30 e foarte mult pentru un transfer domestic.

  PS: scuze ca am latrat cu 1 aprilie ieri...

  Thumb up 0 Thumb down 0

 5. #17

  786791 daca conteaza :))

  Thumb up 0 Thumb down 0

 6. #19

  Anetcea sau Ametcea ? :)

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • #20

   mister...

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • #21

   Mister Ametcea pentru moment. Da' se poate si cu "My God", in cazul gagicilor.

   Thumb up 0 Thumb down 0

 7. Era o zicala de genul "buna reputatie a unei femei se bazeaza pe tacerea mai multor barbati". Deci: de ce ai trimis bani pentru o sticla de vin doamnei respective? Nu de alta intreb, dar tre' sa fim mai multi barbati implicati pentru ca doamna respectiva sa aiba o buna reputatie :-)

  Thumb up 0 Thumb down 0

 8. Interesanta ideea !

  Thumb up 0 Thumb down 0

 9. #26

  https://transferwise.com/en pentru transferuri internationale care implica conversie.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 10. #27

  Ce o sa mai inceapa fraudele cu sistemul asta . .

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • #28

   Corect, ca doar e implementat intr-un program pilot la noi si dureaza pana isi dau seama care sunt bug-urile si cum pot fi ele acoperite...Ce? E implementat peste tot de ceva timp si, cel mai probabil, e relativ sigur din moment ce aia nu renunta la el? Pai cum, ca uite ce zice Gigel...

   Thumb up 0 Thumb down 0