Sa revenim cu o lectura usoara, de weekend.
Inainte de 1989, sectorul minier din romania oferea locuri de munca pentru mai mult de un milion de oameni. Peste 155 de localitati din cele 14 regiuni miniere ale tarii depindeau aproape in exclusivitate de aceasta activitate.

Situatia de dupa revolutia (ha ha) din 1989 a mers din rau in mai rau. Astazi doar 2000 de oameni mai lucreaza in domeniul minier, iar fostele localitati industriale zac in paragina, in timp ce oamenii se confrunta cu saracia si somajul. Mai auzim de ei anual, când li se face foame mai tare si se mai inchid cateva zile intr-o mina, cerand sa le cumpere cineva ceea ce exploateaza.

Si desi suna trist, poate ar exista o speranta. Printre ruine, romania reuseste sa isi pastreze potentialul datorita resurselor naturale de care dispune. In ultima perioada, locul de intersectie carpato-danubiano-pontic a devenit un punct strategic pe harta investitorilor, singura piedica in demararea proiectelor fiind intarzierile provocate de obtinerea avizelor si procedurile birocratice.

Exploatarea resurselor naturale este unul dintre cele 5 domenii care asteapta investitori strategici. Aici vorbim despre explorari offshore in Marea Neagra. Productie gaze naturale, cu investitii de peste 1 mld EUR (Exxon, OMV, Romgaz); exploatarea aurului de la Rosia Montana cu noi standarde de mediu, protejarea patrimoniului si cresterea beneficiului statului la 78% din ceea ce genereaza proiectul minier. Poate nu stiati, dar guvernul discuta cresterea redeventei si a participatiei statului in proiectul minier de la Rosia Montana, ceea ce inseamna si mai multi bani care vor ajunge direct la bugetul statului.

Numai din taxe si impozite, guvernul va castiga aproape 2,4 miliarde de dolari. Asta inseamna bani pentru autostrazi, spitale, scoli, bani pentru cresterea pensiilor si a salariilor. Sau de ce nu, pentru cumpărat torpile pentru submarine care nu funcționează de 20 de ani.
Alte 3 miliarde de dolari vor ajunge in economia romaneasca sub forma de plata la furnizori si locuri de munca. Romania are numai de castigat de pe urma proiectului de la RM.

Toate aceste beneficii vor ramane in Romania, spre deosebire de cazul Exxon si Petrom, unde 70% din lucrarile la mare adancime in Marea Neagră s-a dus catre americani.

Pentru că noi știm să ne protejăm oamenii :mrgreen:

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.