Înainte de a te gândi cum să îți alegi mașina de spălat vase, trebuie să te întrebi dacă ai nevoie de o mașină de spălat vase.

Îți zic eu, ai nevoie. Cu siguranță. Din mai multe motive.

1. Vei câștiga enorm de mult timp liber. Știu, tu ești o fetiță/băiat ordonatăși îți speli de fiecare dată farfuria. Calculează cât timp îți ia asta zilnic. Plus ceașca, plus linguri, lingurițe, furculițe, spatule etc. Plus tigăi. Plus eventuale oale. Înmulțește asta cu 30 de zile. O să rămâi înspăimântată de cât timp pierzi în fața unei chiuvete, frecând la bucăți de piatră și tablă.

Eu spăl vasele o dată la 2 zile, când se umple frumusețea mea de mașină. Program de o oră jumătate, totul iese strălucitor și curat.

2. Economia fantastică de apă pe care o faci. Practic eu, de la cativa metri cubi de apă consumați, am ajuns la o performanta de si sub 1 metru cub. Pentru că eu nu mai folosesc apa de la canalizare pentru nimic, exceptând eventualele fructe spălate. Unii care au stat să măsoare zic că poți scade de peste 4 ori consumul trecând de la spălarea manuală a vaselor la cea automata, în mașina de spălat.

3. Știați că bureții de vase sunt cele mai pline de microbi chestii pe care le aveți în casă? Spre exemplu, scaunul toaletei este la fel de curat ca un pahar spalat de cateva zile si lasat pe o masa din bucatarie. De fiecare data cand speli vasele cu buretele tau de vase vechi de o luna, doar intinzi mizeria si microbii pe vase. Știu, bunicii noștri au trăit bine mersi așa. Dar parcă mie mi-e mai bine știind că mănânc din chestii cu adevărat curate.

Cum îți alegi mașina de spălat vase?

Incepe prin a masura spatiul de care dispui pentru instalarea masinii de spalat. Retine ca ai nevoie de racord la apa si la canalizare, deci trebuie sa fie destul de aproape de ele.

Verifica numarul de brate de stropire din interior. O masina buna ar trebui sa aiba doua sau trei elice de genul acela si multe gaurele in ele. Cu cat mai multe, cu atat mai bine spalate sunt vasele.

Alege cu atentie ce optiuni doresti sa aiba. Exista masini cu timer, care pornesc dupa 3-6-9 ore, exista masini cu cicluri scurte, potrivite vaselor usor murdare, sau cicluri lungi pentru oale si tigai foarte murdare.

Nu in ultimul rand, fii atent la consumul de energie electrica. Alege o masina de clasa A, cu consum mic, de sub 1KWh, diferenta se simte foarte tare, plus ca daca mai ai si o masina de spalat vase si un uscator de rufe si nu le ai de clasa A, mai adaugi vreo 2 lei la costul fiecarei operatiuni.

Sau daca nu esti adeptul cautarilor, fa ca mine. Ia-o pe cea mai mare, în general de 12 seturi, minim 9. Pentru că întotdeauna vei avea o tigaie mare pe care vrei să o speli, iar în mașinile mici nu încap tigăi mari și oale, adică ce e mai greu de spălat într-o bucătărie.

Desigur, dacă ești genul care mănâncă doar ce comandă la domiciliu și nu știi exact ce e aia tigaie și la ce folosește, poți lua bine mersi una de 6 seturi, e mai mult decât suficientă pentru tine.

Ai mașină de spălat vase? Zi-mi câte ceva din experiența ta, poate nu știu eu ceva, m-aș bucura să aflu noutăți. Nu ai și vrei să îți cumperi? Nu te jena să mă întrebi orice ai vrea să știi, o să îți răspund cu cea mai mare plăcere.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.