Cum se ascute un cuțit ceramic

cutit-ceramic-ascutit-masat

Am primit cadou de case noi de la samsarul bricolator un set de cuțite ceramice, pe care am reușit să le bulesc cu eleganță, verificând dacă taie tot felul de porcării, până când, desigur, nu au mai tăiat.

Băiat inteligent fiind, am luat un ascuțitor de cuțite din ikea, ascuțitor foarte mișto, doar că nu pentru cuțite ceramice. Așa că am încercat să le ascut pe toate, tocindu-le cu succes la nivelul de acum sunt boante ca săbiile de operetă.

Ieri mi-am luat o ascuțitoare specială de cuțite ceramice, un masat care arată foarte drăguț și ascute pe o parte cuțite de oțel, pe partea cealaltă cuțite ceramice.

Mno, aici e problema. Cuțitele de oțel le face brici, ascute excelent. Alea de ceramică nexam. Pur și simplu e de parcă nu aș da cu nimic, deși am frecat la ele 10 minute cred.

Întreb foarte serios, e vreo șmecherie de bucătari bătrâni, trebuie să scuipi pe lamă înainte, cum făcea bunicul când ascuțea coasa, faci un dans al ploii, înalți o rugăciune ceva? Pentru că e imposibil ca masatul să ascută doar cuțite clasice perfect și dincolo să fie prost, prin urmare, ceva nu fac eu bine.

62 comentarii

  1. #1

    Pai, lol.
    Nu prea se ascut, alea ceramice.
    Noi am aruncat mai multe din motivul asta.

    Thumb up 0

  2. #2

    deci nu inalti o rugaciune. o cobori. ai incercat ?

    Thumb up 0

  3. #3

    Replace user.

    Thumb up 0

  4. #5

    Ai incercat cu ulei de pila?

    Thumb up 0

  5. Din cate stiu, cutitele ceramice nu se ascut. Odata ce s-a dus taisul, cam aia e. Sigur masatul ala e si pentru ascutit lame ceramice? Pentru ca de masat de ceramica pentru lame de otel am mai auzit, dar pentru lame ceramice nu.

    Thumb up 0

  6. #13

    Unu. Pai... ala nu-i masat. :)
    E ascutitoare. Masatul e chestia aia ca o pila lunga.
    Doi. Ascutitoarea aia are ceva cu "ceramic" in ea dar partea aia nu e pentru cutite ceramice, e pentru ascutirea fina a cutitelor de otel.

    Cutitele ceramice nu prea se ascut (in casa). Daca chiar vrei sa incerci, cauta niste placi diamantate de ascutit (se gasesc pe la bricolaj) cu granulatie 150-200 si 400-600 si il freci mult si umed (sorry, asta e... :) ) pe ele, intai pe aia de mai bruta si apoi pe aia mai fina. Sansele sa reusesti sunt sub 1%.

    PS. Hint: cutitele (de otel) se ascut si isi pastreaza taisul mai mult timp daca le ascuti numai intr-un singur fel. Adica daca l-ai ascutit pe masal, pe masal ramai cu re-ascutitul, nu il treci din cand in cand si pe ascutitoare sau pe piatra. Regula aplicandu-se reciproc si pentru celelalte (ascutitori, pietre etc).

    Thumb up 1

    • #14

      nefiind din domeniu, am luat si eu ce mi s-a recomandat

    • #15

      Nici eu nu sunt din domeniu, sunt doar patit...

      De altfel nici ala care le recomanda nu pare a fi din domeniu. :)

      Thumb up 0

    • Masatul (acea "pila") nu ascute cutitul ci doar intretine taisul. Pentru ascutit, adica atunci cand taisul devine prea bont pentru masat, se folosesc pietre de ascutit, polizoare, "ascutitori" ceramice sau vidia (de care ai tu acum).

      Thumb up 0

  7. #17

    https://en.wikipedia.org/wiki/Zirconium_dioxide

    nu prea ai tu cu ce sa ascuti asa ceva acasa, dar daca vrei neaparat iti trebuie un slefuitor electric cu banda speciala, nu "roata"

    Thumb up 0

  8. Se ascute fix ca o coasă: pui cuțitul pe o nicovală și îl bați cu un ciocănel.

    Thumb up 5

    • #19

      Si ca sa economisesti timp si sa ai o grija in minus, inainte sa incepi operatiunea, iti pui aifonu' la incarcat in cuptorul cu microunde.

      Thumb up 0

    • #20

      Nț, nț, nț , diletanților.
      Pui cuțitul pe aifon și îl bați ușurel cu un ciocănel de 1,5 kg.

      Thumb up 0

    • #21

      Io-s baiat de la oras, dar parca stiam ca pentru coasa exista o piatra speciala care se tine intr-o teaca metalica umpluta pe jumatate cu apa.

      Thumb up 0

    • @Alex: piatra aia are același rol ca un masat: întreținere rapidă, când ești în teren. Ascuțirea propriu-zisă se face cu ciocanul și cu nicovala (și cred că se ia și la pilă un pic, dar de partea asta nu sunt foarte sigur).

      Thumb up 0

  9. #23

    Granulatie 1000 zice lumea - https://www.google.ro/?q=ceramics+knife+sharpening&gws_rd=cr

    Pe de alta parte, probabil ca ar fi mai convenabil pe termen lung sa-ti iei (niste) wusthof sau zwilling si sa le ascuti periodic :)

    Thumb up 0

    • #24

      EU SUNT PUTIN PRETENTIOS. cutitele de la ikea mi se par foarte bune. am 4 din vechea gama, merg britch

    • #25

      Amigo,cu granulatie 1000 ii dai cel mult lustru ca de ascutit nu poate fi vorba.

      Thumb up 0

  10. #26

    Ca si cum ala care iti vinde stie ce e aia....Nu v-ati saturat de baietii de pe raioane care vand lucruri de care nici nu auzisera pana sa intrebi tu?
    Asta a inteles el ca este, si asa a pus/scris pe site/raft

    Thumb up 0

  11. #27

    Samsarul trebuia să dea și manuale de utilizare:
    1. Cuțitele ceramice lasă urme dureroase!
    2. Sunt absolut de senzație!
    3. Când se tocesc...shit happens! soluția e un set nou!

    Sunt de departe singurele cuțite bune! (Mdeah, în cărțile SF sunt unele și mai bune). Doar că în ziua în care s-au tocit sunt fix bune de aruncat!
    Eu mai am cuțite de oțel prin sertar, mai am și ascuțitorul pentru ele. (Ca romanu, nu arunc că cine știe când am nevoie!)
    Dar nici nu mai folosesc altceva decât cuțitele ceramice! Da, o dată pe an mă duc și cumpăr un set nou. Dar nu au termen de comparație cu cele clasice!

    Thumb up 0

    • #28

      De ce ?

      Thumb up 0

    • #29

      Probabil îi e lene să le ascuţească. Eu prefer să am ceva pe termen lung, durabil, chiar dacă nu taie ca briciul. Dacă ai nişte cuţite de oţel mişto alea te ţin cât trăieşti.

      Thumb up 0

  12. #30

    @Dragos pune mana pe un opinel carbon ca sa dau un exemplu usor de gasit si ieftin, cutit pe care il poti ascuti repede si usor si te mai tine si o viata, apoi da-mi un exemplu de de ceramic care se compara.

    Thumb up 1

    • #31

      cam cat de frecvent e acel "repede si usor" ca sa stim cat dureaza o viata in opinia ta :)

      Thumb up 0

    • #32

      Otelul carbon nu se ascute chiar asa usor, dar lama ramane ascutita mult. Oricum, opinel carbon (nr 10) e super.

      Thumb up 0

    • Opinelul carbon e f bun dar nu e practic in bucatarie unde aliajele inoxidabile sunt mai practice

      Thumb up 0

  13. Tu ai făcut ca-n bancul ăla în care te trimite nevasta să cumperi salam și dacă au ouă să iei 10 și te întorci cu 10 salamuri.

    Băi, scrie acolo:

    Masatul pentru ascutit cutite Mil-Tec prezinta 2 sisteme de ascutire pentru tais rigid (din carbid) si fin (din faianta) cu aranjare in V.

    Asta înseamnă că ascute tăiș rigid și fin. Sistemul de ASCUȚIRE este pentru tăiș rigid din carbid și pentru ăla fin din ceramică. Nu înseamnă că ascute ceramica.

    Cumpăr ascuțitoare de cuțite Masat ? :D

    Thumb up 0

    • #35

      O mica remarca, nu ascute tais rigid si fin ci ascute grosier si fin orice tais metalic (in fine, nu chiar orice). In rest, nu merita efortul de a reascuti un cutit ceramic (nici dpdv financiar si nici dpdv al rezultatului - nu va iesi ca nou).

      Thumb up 0

  14. Da-i-le inapoi samsarului, poate-s inca in garantie. Subscriu la recomandarea unuia de mai sus cu cutitele marca Wusthof.

    Thumb up 0

    • #37

      pe langa wusthof si zwilling sa mai adaugam messermeister.

      Thumb up 0

    • #38

      Am Zwilling, sunt tari. Vreau sa fac upgrade la Global. Must convince wife.

      Thumb up 0

  15. #39

    Cutitele ceramice, brichete de unica folosinta.

    Thumb up 0

  16. #40

    Le duci la un meseriaș care are piatră de polizor diamantată.
    Sau cum zicea cineva mai devreme. Le bati cu ciocănelu' pe nicovală. :))

    Thumb up 1

  17. #41

    Io zic sa mergi la baietii din Ferentari, au aia sabii ceramice...tre sa le ascuta si ei cu ceva.

    Thumb up 0

  18. #42

    https://www.youtube.com/watch?v=3HgjLBTWT7Y
    cică e cu diamant industrial aia.

    Thumb up 0

  19. #43

    dude, ca sa fiu ontopic, nu prea cred ca poti
    offtopic, vezi ca cine s-a jucat la blog a tufut eventul pe click mijloc si nu mai pot deschide linkuri in tab nou.

    Thumb up 0

    • #44

      Credeam ca sunt eu dobitoc. De 3 zile ma concentrez când fac click pe roată cu aceleași rezultate:)))

      Thumb up 0

    • #45

      Cat pe ce sa imi iau alt mouse din cauza asta.

      Thumb up 0

    • #46

      la mine merge, no comprendo

    • #47

      Haha. Cautam un comentariu ca al tau de 2 zile.

      Thumb up 0

    • #48

      Merge doar pe articole, dar daca vreau de exemplu ca dai click pe scroll sa deschid intr-un tab nou pe colegul samsar bricolator, il deschide in acelasi tab. God damn it, fix it!

      Thumb up 0

    • #49

      Cautam ca tampitul ce setari s-au dus dracului de nu mai mergea.

      Thumb up 0

  20. #50

    Ce ai tu acolo e bun de ascutit doar cutitele din oțel, pe partea cu coarse bucatele mici din cutit se desprind iar pe partea cu fine sunt doua betigase ceramice care ascut cutitul foarte fin.
    In cazul asta doar ascutitoarea e ceramica dar nu e pentru cutite ceramice.

    Kyocerca are o jucarie pe baterie si o poti folosi la toate cutitele sau poti cauta KnifeBuddy- Advanced 3 Stage Kitchen Knife Sharpener.
    Cutitele ceramice le mai poti ascuti cu diamond stone la un unghi de 20 de grade.

    Thumb up 0

  21. #51

    Ca sa concluzionez. Soluția este sa te muți (iar) si sa speri ca samsarul se va simți.

    Thumb up 0

  22. #52

    fiindca tot zicea cineva sa le dai inapoi la samsar, ai grija sa nu faci ca pe vremuri, cand se mai gasea cate un negru inarmat in pretoria: avea un cutit in spate.

    Thumb up 0

  23. #53

    La hornbach găsești ce vrei!

    Thumb up 0

  24. #54

    cutitul ala din poza e pe undeva la 20 lei, prostia aia de masat costa 48 lei. si da, ceramica nu se ascute decat in reclame.

    Thumb up 0

  25. #55

    In plm, cati specialisti in ascutit cutite ceramice!!! Cine-ar fi banuit, nu?

    Thumb up 2

    • #56

      aka câţi şi-au luat ţeapă cu "Luaţi cuţite care taie orice, de mai multe ori" şi acum le-au aruncat...

      Thumb up 0

  26. #57

    Da-l dreq si ia-ti si tu o brisca normala, ce-ti trebuira cutite de faianta?
    S-a descoperit fierul si noi ne intoarcem la silex, de la atata brocoli ne-am tampit de tot.

    Thumb up 0

  27. #58

    Nu stiu daca e ontopic sau nu, dar

    https://www.youtube.com/watch?v=GTHD2J2za6Y

    Thumb up 0

  28. #59

    Nu se ascut ... by default.

    Thumb up 0

  29. #60

    Eu am ascutit cu succes cuțite de ceramica cu Anysharp. Nu ma așteptam sa meargă sincer dar am zis ca va fi bun pentru celelalte. Și e și foarte ieftin. https://www.amazon.co.uk/gp/aw/d/B001DXVL6K/ref=mp_s_a_1_1?ie=UTF8&qid=1468574744&sr=8-1&pi=SY200_QL40&keywords=ceramic+knife+sharpener&dpPl=1&dpID=51TzXrTqRFL&ref=plSrch

    Thumb up 0

  30. #61

    Stone age is over. Steel is the new silex. :)))
    Fă și tu o actualizare în bucătărie, că și oțelul tale keto

    Thumb up 0

  31. avand si ceramic si cutite scumpe....tot la astea de ikea m-am intors. Bine, avem de a face cu o lepra care nu prea are grija de jucarii :)

    Thumb up 0