FC Botosani - Steaua Bucuresti 031

Serios, dacă nu mă credeți, uitați-vă în ziar. Chiar a început campionatul de fotbal. Am aflat întâmplător, ieri, sărindu-mi în ochi că Steaua a măturat pe jos cu Rapid și na, ca stelist, nu îmi pot abține un geamăt de satisfacție, auzind o asemenea veste.

Logic, meciurile venind după campionatul mondial, au apărut și negreșitele comentarii despre starea fotbalului românesc, despre cum nu avem fotbal, cum că e fără calitate, că jucători, că Mutu și compania, că Pițurcă etc.

În primul rând, nu avem un fotbal de calitate pentru că nu există bani pentru un fiotbal de calitate. În afară de Gigi Becali, care a înmormântat averi în Steaua, din pasiune, din neștiință, din nevoie, dar în continuare este acolo, susținând echipa la un nivel oarecum decent, câți acționari care să bage bani în echipe avem?

Pentru că eu nu știu nici unul. Până și amărâtul acela de Borcea, care și-a luat sabatical de 6 ani, era mai valoros, ca patron, decât primarele sectorului 3, care e noul Șiman de la SPortul, dar la alt nivel.

Și această lipsă de finanțare vine și din obișnuința consumatorului român de fotbal, care este, ironic, majoritar în românia, de a nu plăti pentru distracția sa preferată.

Mă uitam la scandalul de zilele trecute, cel cu drepturile de televizare și am remarcat o chestie interesantă.
Majoritatea comentatorilor erau revoltați că trebuie să plătească pentru a urmări meciurile. Nu discuții despre moralitatea măsurilor, nu despre legalitate sau altceva. Nu, DE CE SĂ PLĂTIM CA SĂ NE UITĂM LA FOTBAL??

Desigur, dacă mergem la cinema, e normal să plătim bilet. Dacă mergem la circ, plătim bilet. Dacă însă vrem să urmărim un meci de fotbal, e absolut normal să fie mult, să fie bun și să fie gratis.

Aș fi curios să aflu, dacă sunt urmăritori de fotbal printre voi, cei ce culegeți căpșuni prin țări străine, să aflu cât se plătește în Germania, Italia, Franța, Spania, pentru dreptul de a putea urmări meciurile de fotbal din ligile respective.

De ce nu mi se pare normal să nu plătești?
Pentru că banii aceia se duc și către cluburi, într-o majoritate covârșitoare. Pentru că, în mod normal, dacă ar avea finanțare anuală din partea televiziunilor, cluburile ar începe să bage acei bani în jucători mai buni, în centre de copii și juniori, în dotări mai bune pentru stadioane, în tot ce înseamnă creșterea posibilității de spectacol pentru oameni.

Și astfel ai putea ajunge să mergi la meci cu prietena, fără să îți fie frică că ți-o violează un membru de galerie, pentru că nu a sărit când a comandat șeful de galerie CIne nu sare, cine nu sare…. Sau cu copilul. Sau chiar și tu. Sau chiar și copilul tău, fără tine. Sau…

Da, dacă ai bani, lucrurile merg. Dacă bagi bani, dacă investești, scoți bani și lucrurile merg din ce în ce mai bine.

Dar totul pornește de jos, de la cel pentru care există tot acest spectacol, de la spectator. Dacă spectatorul îi plătește pe cel ce îi distrează, lucrurile evoluează.

Dacă nu, în timp, vom face o ligă specială, noi și cei din Albania, să ne întrecem pentru Cupa celor mai sărace țări din Europa.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.