Pornind de la articolul Sabinei, unde logic, au apărut toți specialiștii în HR de pe interneți, plini de critici și sugestii, am scris un scurt ghid despre cum trebuie să arate un CV.

În primul rând, CV-ul trebuie targetat pentru compania la care aplici. Dacă aplici pentru un job de PR, în mod sigur lor le este perpendicular faptul că tu ai lucrat, acum 5 ani, vânzătoare la buticul din colț sau că ai făcut un internship neplătit la o firmă de embosat plicuri.

De aceea, prezintă ce e important, nu vorbe lungi. Nu baleta aiurea, nu îți transforma CV-ul într-o așa zisă poveste. Munca de HR este una extrem de dificilă, iar oamenii de acolo sunt riguroși și așteaptă să vadă întâi fapte, la povești poți trece în stadiul 2.

Primul pas în alcătuirea CV-ului sunt datele personale. Nume, prenume, date de contact, fotografie (dacă te avantajează). Vorbesc serios, dacă ești urât, nu îți pune poza pe CV. Lasă să te cunoască și atunci poți compensa cu farmecul personal.

Educația. Facultate și liceu. Nu interesează pe nimeni că ai absolvit 8 clase la școala din Gherghinești. Neapărat în ordine descrescătoare, începând cu ultimele studii terminate. ORDINE DESCRESCĂTOARE

Experiența în muncă. Cum am zis mai sus, pune experiența relevantă. Pune și internshipurile, chiar dacă nu au fost plătite, dacă au legătură cu jobul respectiv. Explică foarte clar ce ai făcut la locurile de muncă anterioare, responsabilitățile, câți oameni ai condus sau din ce echipă ai făcut parte. Laudă-te. Modestia e o doar o prostie inventată de loseri. ORDINE DESCRESCĂTOARE

Competențe. Tot ce te poate ajuta în îndeplinirea jobului. Ce cunoștințe de calculator ai, câte limbi străini cunoști și la ce nivel, dacă ai permis de conducere sau nu.

Alte activități. Aici intră eventualele activități sportive, dacă ai făcut parte din vreo echipă de ceva, hobbyuri interesante. Plimbările lungi sub clar de lună nu sunt activități interesante pentru un angajator.

Referințe. Majoritatea pun în CV acel foarte interesant La cerere. E o mare greșeală. Pune la referință pe cineva care chiar poate vorbi despre tine, eventual în termeni elogioși, eventual chiar să fi lucrat cu tine. Dacă are și funcție de conducere și ți-a fost șef, cu atât mai bine.

La fel și cu scrisoarea de intenție. A SPune că oferI scrisoare de intenție la cerere, este destul de grav, iar un HR profesionist te va sări din schemă înainte de orice altceva.

Cam atât, în fugă pus. Completări, în comentarii. E posibil să fi apărut și lucruri noi în zonă, nu am mai fost la un interviu de job de vreo 8 ani.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.