De ce am început să apreciez Masterchef

Cei ce mă citesc mai demult decât mine însumi, știu că sezonul trecut nu m-am uitat deloc la masterchef (din nefericire, astfel am avut șansa de a-l rata pe colegul animaloo prestând).
Anul ăsta însă, mă uit.

Și să vă spun de ce.
În rromânia, dacă nu ai facultate, ești zero barat. E plin de casiere la Carefour, absolvente de SNSPA, jurnalistică sau orice specializare de la SPiru Haret citire. E o adevărată rușine să nu fii titrat. Părinții îți bătătoresc drumul spre facultatea visurilor lor încă de la grădiniță, și asta indiferent de cât ești tu de boulean.

De aia îmi place Masterchef.
Pentru că le arată oamenilor că și munca valorează ceva, nu doar rapoartele în excel de la helpdeskul unde lucrează, având 2 masterate și un doctorat în pregătire.

Le arată că și oamenii care muncesc sunt valoroși. Că nu e o rușine să fii bucătar (deși, așa cum e normal, noi am transformat bucătarul în chef, așa cum am transformat coafeza în hair stylist). Dar e ok. E bine. Adolescenții realizează că nu e ceva rău să visezi să fii bucătar dacă ai talent. Și prin extrapolare, mecanic auto, tinichigiu, puitor de mine sau mai știu eu ce altă profesie.

E onorant să muncești. E onorant să faci ceea ce îți place, chiar dacă asta incumbă a nu avea diplomă de licență semnată de Abramburica. Doar că noi am cam uitat lucrurile astea, clădind generații de ratați cu diplome și uitând că grâul ni-l dau țăranii, mașinile ni le repară mecanicii, bucatele ni le prepară bucătarii și tot așa.

E bine că, într-un fel, ne întoarcem la rădăcini și le arătăm celor din jur că ne plac și lucrurile simple. Sunt bune lucrurile simple. Sunt relaxante și ne fac viața frumoasă.

Acum închide repede internetul și răspunde la telefon!

__________________________________________________
Dacă ți-a plăcut articolul, dă-mi o bere virtuală BERE
Loading...

37 comentarii

  1. #1

    de acord, Masterchef este un show minunat. ma uit de fiecare data cu placere

    Thumb up 0 Thumb down 0

  2. #2

    Am cunoscut o persoana a carui copil (vorba vine, ca era barbat in toata firea) se ocupa cu gatitul.
    Cind X (bogat) vrea sa organizeze o petrecere la el acasa, il cheama pe respectivul care va gati pentru invitati. Aproape constant e in statiuni unde clentii lui sint doar oameni bogati. (Serviciile lui nu sint deloc ieftine).
    Face mai multi bani decit cineva care are studii universitare.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  3. #3

    O mica precizare: chef e un rang ca sa zic asa in breasla asta a noastra. Bucatar e ala care termina un curs,o scoala si apoi nu mai avanseaza cu nimic.Ca sa ajungi chef iti trebuie ceva scoala in plus. Bucatari sunt multi in Romania,dar chefi cred ca suntem mult mai putini.
    Si da, ce zice Mihai007 e perfect adevarat.
    Si nu, in Romania nu e motiv de lauda meseria asta. Imi aduc bine aminte cate ironii si cata bascalie tampita au facut unii pe aici cand au aflat ce lucrez

    Thumb up 0 Thumb down 0

    • #4

      Bucatar este o meserie, bucatar sef este o functie. Fiecare este bucatar sef la el acasa in bucatarie. Dar ce sa-i faci daca s-au terminat cuvintele in limba romana, chef suna mai interesant.

      Thumb up 0 Thumb down 0

    • Mie mi se pare mult mai aiurea limbajul de mahala folosit de doamna chef pe blogul personal. De la cineva care se autointituleaza "chef", mai ales daca pretinde ca simplul statut de bucatar ii este inferior, as astepta o atitudine si un limbaj mai cizelat. O sa ziceti ca nu are legatura una cu alta, dar parca de la un pretins cunoscator in ceva parca as astepta dovada unei minime inteligente.
      Si ca sa iti raspund, Ana, in limbajul preferat de tine, ai cam multe "basini" pentru o bucatareasa.

      Thumb up 0 Thumb down 0

    • #6

      Trebuie sa fii Bucatar Sef intr-un restaurant ca sa te numesti Chef, cred eu. Mai departe, feedback-ul il dau clientii.

      Thumb up 0 Thumb down 0

  4. #7

    Mi-ai amintit de filmele bune de propaganda. Diseara caut Iarba verde de acasa sa-l mai aud o data pe ala mic zicand "Eu vreau sa ma fac taran!"

    Thumb up 0 Thumb down 0

  5. Dincolo de entertainment, mie punctul forte la emisiune mi se par micile smecherii din bucatarie pe care le afli.

    Thumb up 0 Thumb down 0

    • #9

      Care chestii? Cum sa tai rosia in 4? Sau cum sa filetezi nu stiu ce peste exotic pe care n-o sa punem in viata noastra mana.

      A fost o faza la un moment-dat in sezonul trecut:
      - tu ai mai vazut pestele asta pana acum?
      - da, in hypermarket
      - poate la conserva ca viu nu gasesti

      Thumb up 0 Thumb down 0

  6. #10

    e interesant cum incearca tot timpul antenele sa imite productiile pro tv. ok, sunt oricum toate preluate dupa retete steaine, bla, bla, bla, insa la antene parca totul iese mai pentru tzarani, mai necioplit, fara stil, fara haz.

    Thumb up 0 Thumb down 0

    • #11

      Daca pui o soprana sa-ti cante o manea, poate ca-i iese, dar daca pui un manelist sa-ti cante o arie, tot manea iese.

      Thumb up 0 Thumb down 0

  7. #12

    si eu ma intreb ce cauta frezatul in show ... dar sa stii ca o coafeza nu e deloc hair stylist

    Thumb up 0 Thumb down 0

  8. #13

    Eu am pe facebook:
    - o poza cu mine, in gradina, sapand cu cazmaua
    - o poza cu mine, in fata ultimului transport de saci cu struguri; eu, imbracat on niste haine mari, de-ale lu' tata, cu dare de must pe camasa.
    - o poza de la stana, cu caciula de cioban a lu' varu', ciumag si sacui.
    Altii, mai degraba si-ar taia un coi decat sa puna poze de-astea. :))
    isi pun numai poze de la petreceri.

    Anu' asta, cand o da caldurile, ma duc pe santier, sa invat sa zidesc. Tamplaria am invatat-o anu' trecut.

    Thumb up 0 Thumb down 0

    • #14

      Lasa ca te chem pe tine sa-mi faci lemnaria la casa, numa vezi sa nu-ti tai mana la circular daca tot ai invatat sa fii tamplar intr-o vara/an

      Thumb up 0 Thumb down 0

    • #15

      like!

      Thumb up 0 Thumb down 0

  9. #16

    Chiar aseara m-am uitat. Imi place sa gatesc si mi se pare ca mai poti invata 1-2 lucruri. Ceea ce ma deranjeaza, pe alocuri, este liniaritatea atitudinii si replicilor celor 3 chefi.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  10. #17

    Alo, nenea! Ai fost la Krypton cand eram eu mica 😆 Da' ce cauti "aicea" nu stiu sa-ti zic.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  11. #18

    urmaresc cu placere Masterchef si la fel ca tine ma intreb care e rolul lui Fodor in afara de a numara corect de la 10 la 1 cand au loc probele contra cronometru.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  12. #19

    Fodor este un viitor master chef!

    Thumb up 0 Thumb down 0

  13. #21

    ala-i varciu ? 😀

    Thumb up 0 Thumb down 0

  14. #22

    am incercat sa ma uit la masterchef, dar faptul ca are secvente scriptate, maneliste si de prost gust (nu ca ar fi singurul show cu asa ceva) imi da dureri de cap. mai bine ma lipsesc.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  15. #23

    eu nu pot cu nimic de la prost tv, mi se parea cea mai imbeciloida si toxica televiziune din rromania. Defapt tot trustul lor de scursuri e asa.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  16. #25

    Daca nu era el era Smiley sau Bartos. Trebuie sa se ocupe cineva si de participanti .

    Thumb up 0 Thumb down 0

  17. #26

    poate mi se pare mie dar editia asta am vazut foarte multi "fara ocupatie" si "liber profesionisti".

    Thumb up 0 Thumb down 0

  18. #27

    asa este formatul: ai un MC 😛
    Pot sa spun ca Fodor m-a uimit. Este un tip foarte fain

    Thumb up 0 Thumb down 0

  19. #30

    Este o meserie foarte buna. Un bucatar bun poate castiga si 10.000 pe luna si nu glumesc. Cautati pe google bucatar cu stele michelin.

    Thumb up 0 Thumb down 0

    • #31

      dupa calculul tau, si asasin platit e o slujba foarte buna.

      Thumb up 0 Thumb down 0

  20. #32

    Până acum, de vreo patru sau cinci ori, m-am abținut să nu te înjur, la câteva articole, dar de data asta jos pălăria, pentru postarea de mai sus, jos pălăria.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  21. #33

    Sa ii sui asta si tampitelului de Sebastian Bargau, care este de parere ca toti cei care ii repara motocicleta, il servesc la Mc Donald's, sau ii incaseaza banii la Carrefour (asta e la caterinca, in Hunedoara nu sunt magazine Carrefour, sunt numai palate cu mii de tunulete ale tiganilor libidinosi care traiesc acolo) si altii de genul asta, care nu se ridica la rangul lui de mare blogger (cel mai premiat blogger de pe strada lui din Hunedoara) sunt niste prosti care isi merita soarta ca nu au facut o facultate sa poate scrie pe un blog. Sa ii spui si lui ca cei care muncesc cinstit sunt de apreciat, nu idiotii care au facultati facuta la distanta sau la FF.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  22. #34

    La mine in familie toti fratii mei sunt mesteri: iti fac o casa de la A la Z, pun geamuri si sunt foarte, foarte priceputi, au tarife pe masura muncii si totusi a ajuns un unchi cu facultatea terminata prin '80 (deci e destept, da?) la Poli la concluzia ca ei castiga prea mult, asta in conditiile in care el vinde naposime la smecheri si produse naturiste la prosti. Repet: are facultatea terminata prin '80 cand se facea scoala

    Thumb up 0 Thumb down 0

  23. #35

    E tare show-ul,nu se compara cu emisiunile lui Ramsay,dar e ok!Fodor consider ca e in plus!
    Cel mai mult ma calca pe nervi idiotii aia doi de la 'Romanii au talent'.
    Ei nu inteleg (producatorii) ca cei doi nu ar trebui sa aiba mai mult de 0-1 replici per act artistic .Au ajuns sa ii dea pe cei doi saltimbaci mai mult decat pe concurenti si f*t toate numerele cand apar ca niste dobitoci pe scena,unde nu ar trebui sa se afiseze decat in momente extreme, deoarece locul lor e in BACKSTAGE!!!!
    Astia chiar nu prind englezii sau americanii si sa vada cum se comporta omologii lor englezi sau americani??
    Au luat formate de emisiuni de succes si le adapteaza aiurea la gustul romanilor, in loc sa il pastreze pe cel original , poate ne mai destupam si noi la minte o idee.

    p.s. scuze de off topic ,dar eram nervos.multumesc.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  24. #36

    M-am uitat la sezonul 1 cam pana la final, dar nu mai puteam de nervi cand vedeam o pitipoanca, "gospodina" parca asa ii ziceau aia, era maxim de enervanta.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  25. #37

    orice munca este onorabila.ca prasesti via, o uzi, cureti si culegi toamna si faci vin si tuici, ca ranesti rahatul animalelor de la ferma si esti plin de ...si speranta sa nu mai faci numai asta. MUNCA NU ESTE O RUSINE.
    dar se pare ca esti mai jmecher daca ciiordesti ceva sau dai in cap si obtii venituri pe cai ..usoare.
    daca muncesti la un job de "2 lei" imediaT ESTI categorisit si pus pe cruce.
    esti un fraier, daca iti castigi traiul dintr-o munca care nu presupune multe cunostinte.
    esti un zero. fraiere. sugi pula. nu-mi bat capul cu tine. etc.
    de unde vine oare aceasta pornire?
    de la ceausescu incoace tot modificari de comportament in randul celor care 'ar fi trebuit' sa faca ceva- sa munceasca, exista. le poti numara pe degetele tale, ale lui Iliescu and so on.
    de cand e o russine sa fii bucatar?????//hahahaha
    eu sunt si bucatar cu diploma de romania. ma pis pe ea.
    pe ce fel de piedestal stai bre?
    si ala e facut peste ce?
    hai mai ia o hamsie si o terapie!

    Thumb up 0 Thumb down 0