Am scris demult despre țeapa imobiliara ce se dorea a fi dată cu Institutul Cantacuzino. Țeapă care a pornit în 2010, când udemeristul Atilla Cseke, pe atunci ministru al sănătății, a decis să oprească producția de vaccin la institut, pe motiv că dotările nu sunt de ultimul răcnet. După care a dat un tun de 600 de milioane de lei, cumpărând vaccinurile de la o companie pharma, normal.

Vlad Petreanu îmi scria în comentarii, la acea vreme

Concluziile noastre: există un interes imobiliar major; exită un interes al industriei pharma; deşi, la vremea lui, Ion Iliescu a introdus în CSAT subiectul Cantacuzino, care a fost declarat instituţie de interes strategic, acest lucru e acum ignorat – preşedintele Băsescu nici n-a răspuns unei cereri de ajutor venite din partea conducerii de la Cantacuzino; Ministerul Sănătăţii a făcut tot ce i-a stat în putinţă ca să blocheze filmările la Institut; Guvernul a luat înapoi banii plătiţi deja Institutului pentru comanda pe care tot guvernul o făcuse, în iarnă, pentru vaccin anti-AH1N1; vaccinurile BCG luate de la UNICEF sunt o excepţie – un ajutor ca pentru ţările africane. După epuizarea acestui stoc, vor intra pe fir companiile pharma.

S-a întâmplat exact asta. De atunci suntem strict la mâna companiilor pharma. Gândiți-vă, ce vaccin lipsește în fiecare an din țară și este vândut pe sub mână?

După care, în 2011, ministerul finanțelor a decis să nu fie de acord cu cumpărarea dozelor de vaccind de la Cantacuzino, deși, între timp, institutul obținuse toate autorizările necesare și a trimis banii direcțiilor județene, lăsând la latitudinea lor să le cumpere, fiecare de unde poate. Ghiciți unde s-au dus banii respectivi. Între timp, Institutul s-a închis din nou, pentru că dacă statul, proprietarul de drept, nu îl folosește, cu ce bani să funcționeze.

În 2012, problema s-a mutat la directorul din acea vreme a institutului care refuza pur și simplu să își facă treaba, totul pentru a închide porțile.

Sindicatul TESA de la Cantacuzino mai spune că Institutul a pierdut două licitaţii pentru mediu Lowenstein (pentru TBC), în valoare de zeci de milioane de lei, pentru că directorul general nu semnează dosarele necesare în acest scop. Mai mult, directorul general întârzie sau nu semnează contracte de colaborare cu terţi, pierzându-se astfel potenţiali clienţi şi potenţiale venituri

Nu, nu vă speriați, nimeni nu a pățit nimic din toate distracțiile astea. Oamenii sunt bine mersi pe funcții, fac bani buni, institutul s-a mutat între timp prin diverse portofolii și devenise extrem de clar că, în sfârșit, terenul de sub institut va fi valorificat la adevărata sa valoare de mall, așa cum s-a făcut cu ICA sau cu institutul Ana Aslan.

Doar că, între timp, a wild unicorn appears.

Bucurați-vă, serios. E o înfrângere mare pentru mafia imobiliară și pharma din românia. Gândiți-vă că schemele astea sunt încercate încă de când a ajuns mizeria de băsescu la cotroceni, sunt foarte mulți ani și FOARTE mulți bani care s-au pierdut aici.

Serios, bucurați-vă.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.