Screen Shot 2014-08-13 at 19.50.33

Știți probabil că manipulările în presă nu sunt doar de tipul Băsescu nu a făcut sex cu Udrea și Boagiu sau Ponta îl grațiază sigur pe Voiculescu, veniți să salvăm democrația. Nu. Manipularea în presă se folosește și pentru crearea unei stări de spirit generale, unei idei tip “ a zis în ziar, deci trebuie să fie adevărat”.

Iar în presa românească, începând cu 2009, cea mai jenantă manipulare este cea legată de piața imobiliară. Cred că redactorii de la protv sunt plini de credite la bănci, pentru că pe știrileprotv vedeai lunar articole cu piața imobiliară care e în creștere brutală, dezvoltatorii nu mai prididesc cu vânzările etc, deșit totul mergea în jos. Oamenii aveau nevoie să scape de apartamente și dacă tot au mașină de propagandă pe mână, de ce să nu o facă?

Vreți să vedeți o știre manipulatoare, plătită probabil de proprietarii de complexuri imobiliare la prețuri nesimțite și oarecum neocupate?
Ia priviți.

Zeci de mii de români au dat anul trecut viata de la bloc pe viata la curte. I-a costat dar s-au gândit că merită pentru independenţa şi libertatea câştigate. Au descoperit însă ca viaţa la casă cere bani mai mulţi tot timpul, nu doar la început.

Deci da? Traiul la casă e greu, cere mulți bani, tot timpul. Aici s-a clădit baza pentru sugerarea ideii ce trebuie să reiasă.

Acum, mama ei are grijă de vila costisitoare şi principala ei grijă sunt facturile la gaze. Spune că pune bani deoparte pe timpul verii, ca să nu îngheţe la iarnă în casa cea nouă.

Pentru că, nu-i așa, nimic nu se compară cu încălzirea la comun, robinetele caloriferelor nu pot fi închise în camerele neocupate și, în general, plata unei întrețineri lunare e mult mai ok decât să îți plătești singur gazele.

Pentru edificare, eu stau într-o casă de 200 de metri pătrați. Iarna trecută, o iarnă grea, am plătit gazele 870 de lei, în cea mai scumpă lună. Asta însemnând încălzirea și apa caldă non stop, mers în casă în chiloți. Mama, la apartament cu 2 camere, 34 de metri pătrați cu tot cu balcon, a plătit întreținere 650 de lei, cam în fiecare lună a iernii, inclusiv martie.
Dar să continuăm.

„În mileniul 3, la 10 minute de Bucureşti, trăim ca în evul mediu. E de neconceput. Sunt lucururi esenţiale vieţii, o chestie de civilizaţie să ai canalizare şi asfalt”, a adăugat Maria Dacin, proprietar

Absolut. Spre deosebire de betonul din complexurile rezidențiale, să nu ai beton pe stradă, ci pietriș, cum am eu, e de neconceput. Deci merg circa 17 metri pe pietriș, în loc să merg pe beton? Incredibil, zici că trăim în evul mediu. Iar să ai fosă septică e inuman. Doar e acolo, îngropată în pământ și o golești cam o dată la doi ani, chemând o vidanjă, care face chestia asta pentru tine. Absolut inacceptabil.

Foarte mulţi nu iau în calcul preţul racordurilor la utilităţi şi la branşamente în primă fază, dar, ulterior, observă că le dublează preţul casei.

Iar asta e cea mai mare mizerie scrisă, cea care de fapt m-a făcut să scriu articolul de față.
Racordarea la curent? 4000 de lei, cea mai scumpă dintre toate. Racordarea la gaze? 2800 de lei. Racordarea la apă? 1000 de lei. Racordarea la canalizare? 60 de lei și 50 de lei șpagă la băieții care au muncit. Racordez acum casa de la Măgurele la gaze. ASTEA sunt prețurile.

Deci o casă, conform celor de la Digi, costă undeva în jur de 1000 de euro, dacă prin racordare la utilități îi dublezi prețul?

Asta e problema, induci o psihoză. Oamenii vor ȘTI că e scump să stai la casa ta, mai bine cumperi un apartament frumos în complexul răsărit de soare sau greengarden, că e cu pază, ai utilități, nu ai nevoie de atâta bătaie de cap. E suficient să convingi câțiva, nu mulți. Se vor ocupa ei de restul, să le explice ce frumos se joacă copiii în părculețul complexului și ce bine e să ai loc de parcare rezervat cu doar 20 000 de euro.

Bravo. Jurnalism. De Belgravistan.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.