Mucenici ciorbă sau colaci?

La bază fiind moldovean, sau bucovinean, cum ar zice unii comentatori, pentru mine mucenicii reprezentau niște colaci împletiți în formă de 8, presărați cu miere și nucă, fierbinți și delicioși.

mucenici

Am venit în București acum 36 de ani, am stat în diverse locuri până să ajungem, pe la 7 ani, să locuim în casa unde am crescut. Vă imaginați supriza mea majoră când a a venit prima vecină să ne dea pomană mucenici. Ciorba aia m-a dezgustat incredibil de mult și niciodată nu am putut să mănânc așa ceva.

mucenici

Dar poate mă înșel eu și de fapt sunt niște minunății. Așa că, sondajul anual cu mucenici.
Care mucenici vă plac mai mult, ciorba sau colacii?

__________________________________________________
Dacă ți-a plăcut articolul, dă-mi o bere virtuală BERE
Loading...

87 comentarii

  1. #1

    Colacii. Dar nu ăia de pe burți

    Thumb up 27 Thumb down 6

  2. #3

    Colaci ftw.

    Thumb up 12 Thumb down 7

  3. #4

    Colacii

    Thumb up 7 Thumb down 6

  4. #5

    De fapt, asta e un sondaj pentru a stabili cati sunt din Moldova? 🙂

    Thumb up 93 Thumb down 0

    • #6

      Nu era mai ușor să strige "Sârma"?

      Thumb up 41 Thumb down 2

    • #7

      Nu, ca se ghemuiau toti sub masa si nu mai scria nimeni.

      Thumb up 2 Thumb down 0

  5. #8

    Amandoua!

    Thumb up 12 Thumb down 6

    • #9

      Same here

      Thumb up 1 Thumb down 1

    • #10

      La fel si eu! In perioada copilariei, bunica facea mereu "ciorba"... insa in ultimii ani am tot mancat colaci..si imi plac ambele variante.. cu nuca sa fie! ahaha

      Thumb up 2 Thumb down 0

    • #11

      Eu n suportam nici, nici, acu 10 ani. Anu' asta am mancat tot ce am prins.

      Thumb up 0 Thumb down 0

  6. #12

    Colacii ftw!!!

    Thumb up 2 Thumb down 7

  7. Cele 44 de pahare

    Thumb up 84 Thumb down 2

  8. #18

    Lichizi am mancat prima oara la 24 de ani, cand am venit in B.
    Daca ii face cine trebuie, sunt foooarte buni (desi arata scarbos).

    Thumb up 17 Thumb down 4

  9. #19

    Raspunsul meu este negativ.Pulpita de miel in cuptor cu putin cimbrisor.

    Thumb up 39 Thumb down 3

    • m-aş fi aşteptat de la tine la pulpe de capre, da' ia un plus de la mine.

      Thumb up 19 Thumb down 0

    • #21

      De Pasti schimba si el capra pe miel..a auzit ca is mai fragezi asa...

      Thumb up 7 Thumb down 0

  10. #22

    Ciorba, dar nu refuz nici cozonacu' ala dubios moldovenesc.

    Thumb up 40 Thumb down 11

  11. #23

    Ciorba, firește. Nu știu ce-s colacii ăia, nici nu cred că am mâncat vreodată. Ciorba de mucenici se face fără borș, nu trebuie acrită, este dulce, de fapt suspectez că are zahăr, îi adaugi nucă și scorțișoară și e foarte bună. A, și fără leuștean. Leușteanul o strică.

    Thumb up 34 Thumb down 9

  12. #24

    Colaci! Zeama aia mi se pare scarboasa rau, n-am putut s-o mananc niciodata.

    Thumb up 15 Thumb down 12

  13. #25

    Ciorba de cand ma stiu, dar vreau sa incerc si colaci.

    Thumb up 12 Thumb down 7

  14. E manarit sondajul, in poza cu mucenicii adevarati sunt degete in zeama.

    Thumb up 13 Thumb down 0

  15. #27

    Mucenicii colaci si cele 40 de paharele. Bogdaproste !!!

    Thumb up 11 Thumb down 2

  16. Chiar dacă sunt născut și crescut în București prefer colacii. Ciorba trebuie să fie acră, musai după băutură.

    Thumb up 5 Thumb down 5

  17. #29

    Bunica mea i-a facut intotdeauna ciorba, si sunt absolut minunati, stiu insa ca daca nu mananci de la cine trebuie, si incerci de la un amator, pot fi atat de nasoi incat sa nu mai fii tentat sa incerci niciodata ...

    Thumb up 12 Thumb down 4

  18. Colaci + 44 de pahare !

    Thumb up 8 Thumb down 2

  19. Ciorbă

    Thumb up 7 Thumb down 5

  20. #33

    Logic ca te inseli amarnic. Daca zeul zeilor a zis mucenici ciorba, apai mucenicii ciorba sunt cei adevarati!

    Thumb up 6 Thumb down 7

  21. shawarma de miel + colaci + 45 de pahare

    Thumb up 3 Thumb down 1

  22. #35

    Ciorbă ftw are gust de vomă, voma aia după cele 44.

    Thumb up 5 Thumb down 8

  23. Eu știam că trebuie să bei gen 40 de pahare de alcool

    Thumb up 7 Thumb down 0

  24. #39

    Mama n-a facut niciodata mucenici. Cand am aterizat in Bucuresti si am vazut ciorba aia, apoi am gustat si colacii am zis "ma scuzati, nu conteaza unde m-am nascut, de data asta sunt moldoveanca".

    Thumb up 17 Thumb down 2

  25. #41

    Am crescut cu ciorbaa, deci aleg varianta...surpriza...ciorba.
    Bine, eu nici nu prea le am cu prajiturile si pufoasele (chec, cozonac). Am mancat si d-astia moldovenesti. Unii mi-au placut, altii nu. Niciodata n-am terminat unul intreg.
    La fel si cu ciorba, depinde de la cine mananci. Eu prefer mucenicii facuti in casa si multa nuca in zeama.

    Thumb up 4 Thumb down 4

  26. #42

    Deloc. La Oltenia, de unde am venit, alcoolul din alea 44 de pahare era baza.

    Thumb up 3 Thumb down 0

    • Dacă erau 44 de pahare de ţuică, alcoolul cumulat ajunge pe undeva pe la o bere strong

      Thumb up 8 Thumb down 0

  27. #44

    Nu stiu ce e chestia din a doua poza, dar eu celor din prima poza mereu le-am zis 'optari'.

    Thumb up 2 Thumb down 1

  28. #45

    si nelamurirea anuala: ce-s mucenicii ăștia?

    Thumb up 5 Thumb down 1

  29. #46

    Cei făcuti in cuptor,clar.Si acum pt cine uraste moldovenii:Uăi,dacâ mănânşi găluşti di cuptiori şî borş făcut dí măica sî vro şinşi muşenici,ni iubesti clar.

    Thumb up 4 Thumb down 3

  30. bo$$, ar fi trebuit sa intrebi ce cautam la munca azi...

    Thumb up 1 Thumb down 0

  31. #48

    colacii aiai se numesc sifintisori si sunt buni tare ...aproape la fel de buni ca aia mici fierti dar neaparat strecurati si cu scortisoara desupara fara nici o zama!

    Thumb up 3 Thumb down 1

  32. #49

    Evident, colacii!

    Thumb up 0 Thumb down 1

  33. Ce-i mizeria aia din farfurie?

    Thumb up 9 Thumb down 5

  34. tot in Moldova imi am si eu originile, de un an stau in Bucuresti. Soacra mea m-a servit cu ciorbita aia de colacei. I-am mancat pe toti, m-am lins pe bot si am zis cat am putut de tare ca sunt cei mai buni mucenici ever. Niciodata nu am mintit cu atata nerusinare :((

    Thumb up 26 Thumb down 2

  35. #53

    Mama mea este moldoveanca, insa locuieste de 30 ani prin Muntenia. A facut si ciorba, si sfintisori.
    Personal, imi place ciorba. Daca este facuta cum trebuie si nu arata ca niste muci. Facuta cum trebuie inseamna ca acele opturi sa fie intregi in oala, iar zeama sa contina zahar, zahar vaniliat, coaja de lamaie, coaja de portocala, esenta de rom, scortisoara si nuca. Muuuuulta nuca.
    Sunt unele persoane la care mucenicii, dar si alte ciorbe, arata ca niste laturi pentru porci.

    Thumb up 9 Thumb down 0

  36. #54

    ciorba. am mancat o singura data colaci si erau cam aiurea, poate si pentru ca nu erau facuti de moldoveni adevarati. la moldovenii de frontiera, braila, buzau, brasov etc ce fel de mucenici se consuma ?

    Thumb up 8 Thumb down 0

  37. #55

    Am crescut cu ciorba de mucenici, văzând-o an de an dar nu mi-a plăcut. Așa că de vreo 3-4 ani fac mucenici moldovenești și după gusturile mele sunt infinit mai buni 😀

    Thumb up 4 Thumb down 3

    • #56

      Arata-ne cat si cum ai crescut! Cetin, ajuta-ne cu adresa aia de mail , pedobear@...

      Thumb up 3 Thumb down 0

    • #57

      Arata-ne cat si mai ales cum ai crescut! Cetin, ajuta-ne cu adresa aia de mail, pedobear@ ...

      Thumb up 1 Thumb down 0

  38. #58

    eu stiam ca se cheama sfinti(sori) colacii aia.

    Thumb up 3 Thumb down 0

  39. Același șoc l-am avut și eu anu' ăsta. La ce puii mei ziceți voi mucenici nu are nicio legătură cu ce face mama la Iași 🙁

    Thumb up 8 Thumb down 6

    • #60

      Nu vrem sa stim ce face mama ta la iasi. :))

      Thumb up 2 Thumb down 0

  40. la pitesti se faceau cu covrigi vanilati, d-aia mici. Best ever.
    Oricum, ciorba e ca orice alta mancare. daca e facuta rau e rea

    Thumb up 1 Thumb down 0

    • #62

      erau niste covrigi copti usor vanilati care erau destul de tari cand nu erau fierti (nu ca aia care sunt acum).

      nush de ce ii ziceti ciorba cand ea e mai degraba o coliva light, reinterpretata 🙂

      Thumb up 3 Thumb down 0

    • #63

      erau niste covrigi copti usor vanilati care erau destul de tari cand nu erau fierti (nu ca aia care sunt acum).

      nustiu de ce ii tot ziceti ciorba cand ea e mai degraba o coliva light, reinterpretata 🙂
      uitati-va la ingrediente: covrigi (din grau), nuca, zahar si rom (ca tot ne tragem noi de la Rom sau Râm, p'acolo)

      Thumb up 1 Thumb down 0

    • e fiertura de apa...deci ciorba 😀

      si da, despre aia era vorba. Problema era ca mancam jumate din ei, inainte de a incepe

      Thumb up 0 Thumb down 1

  41. #65

    De ce toata lumea numeste zeama aia "ciorba"? Nu e acra, nu are alte ingrediente in afara de zahar, deci e doar o zeama.

    Nu am mai mancat de mult zeama din asta, dar imi aduc aminte ca nu era nimic special la ea. Bine, nici aia "colaci" nu mi se par ceva exceptional.

    Thumb up 3 Thumb down 1

  42. #66

    Colaci n-am mancat niciodata..dar arata tare bine..
    Ciorba aia depinde cu ce scop e facuta. Daca o face cineva din familie iese delicioasa. Daca primesti de pomana e apa chioara..

    Thumb up 0 Thumb down 0

  43. #67

    colaci clar 🙂 nu am putut niciodata sa mananc zeama aia.

    Thumb up 1 Thumb down 3

  44. #68

    Ce plm e abominatia aia de ciorba sinistra? Colaci & Bucovina ftw!

    Thumb up 5 Thumb down 5

  45. #69

    FUUUUUUUUUUU ce pofta mi-ai facut de mucenici .. n-am mai mancat de cand am plecat din tara .. sa tot fie 10 ani de-acuma ...

    Thumb up 1 Thumb down 1

  46. Deci ciorba aia arata ca ceva mancat de supravietuitorii din Mad Max. "Uite coae civilizatia s-a autodistrus si ce-am ajuns. sa mancam."

    Thumb up 8 Thumb down 2

  47. #72

    Imi plac ambele variante la fel de mult si moldovenii de peste Prut stiu ca si aia cu zeama sunt buni, din moment ce noi avem pjorki 🙂

    Thumb up 0 Thumb down 0

  48. #73

    Colaci, FTW! Oricum ciorba n-am mancat niciodata, si daca e sa ma iau dupa poze, colacii arata superb, ciorba aia pare o colcaiala de viermi. Oricum in aceeasi idee (chiar daca nu e sezon) e si cu caltabosii: in sud se mananca fierti in sos, si cand mi-am dus jumatatea in Ardeal la matusa-mea si a zis ca-i plac caltabosii, si matusa-mea i-a prajit si i-a pus in farfurie mustind de grasime, i-a trecut pofta...

    Thumb up 1 Thumb down 2

    • #74

      in primul rand caltabosii se cheama de fapt chisca si in al doilea rand n-am mancat in viata mea chisca fiarta, dar prajita in tigaie merge cu un pahar sanatos de tuica (sa mai taie din greata), mamaliga si muraturi. nu stiti ce e aia mancare buna.

      Thumb up 3 Thumb down 0

    • #75

      Din ce am mai auzit și eu pe la alții, ardelenii pun smântână la orice și dacă beau un pahar de borș dau în pântecăraie. Nu știu cât e de adevărat, că n-am prea fost pe partea greșită a munților, dar dacă e așa, nu, mulțumesc.

      Thumb up 0 Thumb down 5

    • #76

      Unde ai vazut tu ardelean sa bea bors?

      Thumb up 3 Thumb down 0

  49. #77

    mie-mi plac si, si. numa' ca mucenicii aia din comert (aia de pus in ciorba) sunt absolut oribili.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  50. #78

    Ciorba aia arata de parca a mai fost mincata odata.

    Thumb up 7 Thumb down 0

  51. #79

    Sunt la al 18'lea pahar/shot. Colaci man, din coca de cozonac.Ia te uita cum ies la iveala criptomoldovenii!!! 🙂

    P.s. - d'al dracului am mai votat odata si la sondajul din 2012!

    Thumb up 4 Thumb down 0

  52. #80

    Neam pupator de moaste..... Asta suntem. Am ajus sa vedem prostii si in farfurie.
    Fiind un "imigrant" in satul cu ministrii..... Aleg nici o varianta

    Thumb up 2 Thumb down 2

    • #81

      mane, trebuie sa te relaxezi, ca sunt chestii pe care le fac oameni ce ne sunt dragi. trebuie sa le respectam prostiile, chiar daca sunt idiotenii

    • #82

      Arhi.... Ai de la mine 44...de like-uri. Ca pahare n-am atatea in casa, nici daca le numar pe toate de 2 ori.

      Thumb up 0 Thumb down 3

  53. Prefer zeama.

    Thumb up 1 Thumb down 1

  54. #84

    Mie imi plac colacii, dar cum nu am neamuri in Moldova ma multumesc cu zeama cu covrigi si nuca ca la Campulung Muscel. Si cu esenta de rom in ea.
    Mai e o varianta de mucenici care se face in Buzau, niste 8-uri din coca, ca un fel de paste care cand se fierb fac o zeama groasa ca niste muci. Eu aleg doar 8-urile din zeama aia.

    Thumb up 1 Thumb down 0

  55. #85

    Ce-s aia mucenini? Intreaba un aradeano-timisoarean ...

    Thumb up 3 Thumb down 1

  56. #86

    Ciorba aia arata mai rau decat voma mea de dupa cele 30-35 (ca la un moment dat le-am pierdut sirul) de pahare de acum un an. Si nu vrei sa stii cu cate feluri de mancare am diluat paharele alea...

    Thumb up 1 Thumb down 0

  57. #87

    Stiu ca-i deja vechi articolul, dar trebuie mentionat: "ciorba de mucenici" fara cacao chiar e gretoasa, mai ales daca sunt si fierti "muciti" pe deasupra. Am descoperit inventia asta acum vreo 3 ani, o facea o femeie la Bucuresti; cand i-am intins pliculetul de cacao, s-a uitat la mine ca la bambucea. Nu stiu cine si de ce a inventat asa ceva. Daca n-am toate ingredientele, mai bine n-o mai fac deloc, decat s-o las asa.
    Deci sa incerci la anu' si cu cacao, macar sa te lamuresti daca nu-ti place in nici un fel.
    #occupymucenici

    Thumb up 0 Thumb down 0