Plecarea noastră în Thassos a fost, ca toate plecările noastre brambura prin lume, complet neplanificată. Stăteam acasă, la laptoape, scriam amândoi chestii, când am realizat că noi nu am mai plecat în concediu de pe vremea când Ponta era un prim ministru de succes. Așa că ne-am decis să plecăm. Și mai plecăm și în august, ne gândim acum cam pe unde

Întâi ne-am căutat cazare. Booking este unealta cea mai utilă pentru chestia asta, atunci când vrei să pleci pe cont propriu și la distanțe accesibile cu mașina. Desigur, Grecia fiind destinația cea mai accesibilă, iar Thassos cel mai aproape, normal, am căutat cazare în Thassos. Am vrut să fie spre est, ca să putem admira răsăritul pe plajă. În paranteză fie spus, am admirat pe dracu, doar în prima zi ne-am trezit la 6, în rest, am dormit până ne-am plictisit.

Am căutat ceva în Skala Potamia, am găsit Studios Yanna, preț excelent, reviewuri foarte bune, plus mini bucătăria pe care mi-o doream. Am fost foarte mulțumit de cazare, Anna e o super tipă, extrem de liniștită și de treabă, totul sclipește de curățenie, e tot ce îți poți dori de la o vacanță pe cont propriu. Dacă vreți cazare, căutați-o pe google și sunați-o, nu are toate apartamentele date la booking, poate aveți noroc.

Asta s-a întâmplat în primele 2 ore de la luarea deciziei.
După aceea au urmat chestiile administrative.

Ne-am gândit că, fiind insulă, apa va fi mai scumpă decât de obicei. Oricum, în grecia apa e destul de scumpă. Deci, ne-am luat 3 baxuri de sticle de apă minerală Bucovina mici, să fie.

Apa am pus-o într-o ladă frigorifică alimentată la priza de la mașină și așa am avut apă rece ca gheața tot drumul până în Grecia.

Ne-am mai cumpărat conserve de carne de Sibiu, moartea mea, le mănânc ca pe ambrozie de pe vremea când eram în armată și le furam cu undița pe geamul magaziei, plus cutiute mici de pateu și niște zacuscă, tocană de legume și altele. Deși prețurile în Thassos nu sunt foarte mari, totuși, la conserve, de exemplu, sunt de 4 ori mai mari. O conservă de carne e 2 euro în românia și 8 în supermarket în Grecia. Comparativ, un gyros la lipie e 3 sau 3.5 euro, iar unul la farfurie, 6.5 sau 7.

Apoi, știind că, în Grecia, plajele sunt ba cu pietre, ba cu arici de mare, ne-am luat papuci de apă, care ne-au fost extrem de utili și nu înțeleg de ce românii nu îi folosesc. Zilnic vedeam câte un romulan ieșind din apă blestemând, că s-a înțepat într-un arici, dar niciunul nu folosea papuci. Desigur, se uitau ca la circ la pantofii noștri, ia uite la nesănătoșii ăia, intră încălțați în apă.

Am alimentat cu motorină în românia, după care am mai alimentat, preventiv, în ultimul oraș înainte de Makaza, știind că la colegii greci combustibilul e scump. Și chiar este, e între 1.3 si 1.4 euro, depinde de benzinarie. Noi ne-am fâțâit masiv pe insulă, în căutarea plajei perfecte, așa că am mai băgat și acolo de vreo 30 de euro, dar motorina aia ne-a ținut până când am ajuns înapoi în bulgaria, la aceeași benzinărie. Dus întors, 400 de lei plus cei 30 de euro din Thassos. Dar am mai avut un sfert de rezervor sau poate chiar mai mult.

Ne-a părut extrem de rău că nu ne-am luat măști de snorkeling de aici, dar chiar nu ne gândeam că vom face așa ceva. Până la urmă, s-a dovedit a fi cea mai mișto activitate pe care am făcut-o acolo, chiar și așa, doar cu snorkelurile cumpărate din Thassos, atașate la ochelarii de înot luați de aici. Normal, în primele 2 zile nu ne-am dat seama la ce sunt utile tricourile cu care umblau niște unii prin apă, ba chiar am făcut mișto de ei, hăhăhă, uite, ce țărani. În a 3 a zi, ne-am prins, după ce aveam spatele roșu ca racul.

Am mai avut și o saltea de 2 persoane, ca să ieșim, romantic, în larg și să scăpăm de căcații turnați de vajnicii români nefolositori de toalete. Dar se umfla destul de încet la pompa electrică a mașinii, așa că am folosit-o doar de 2 ori, după care am împachetat-o frumos și cam atât.

Overall, dacă vrei să mergi în Thassos pentru plajă și să nu te spargi în figuri românești, poți să o faci, lejer. Dacă leșini de foame și nu ai bani decât mărunțiș, niște pâinișoare mici albe, coapte pe vatră, 4 la pachet, 80 de cenți, un pachet de mortadela, 2 euro și iată, hunger is gone, ieftin și bun. Sau cauți o gyrosărie. Oricum, fizic, altceva nu ai ce să faci, în afară de plajă sau drumeții în căutare de plaje sau relicve istorice. Și da, poți pleca de acasă în 24 de ore de la luare deciziei de plecare, dacă vrei.

Nu scoateți vreodată euro de la bancomatele mizerabile numite Euronet. Cursul de schimb la care mi-au scos mie bani a fost de 5.1 lei pe un euro, ca să scot 200 de euro m-a costat 1017 lei. Aduceți-vă euro de acasă, plătiți cu cardul, dar evitați complet gunoaiele acelea.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.