paduri rase

În România există peste 6 milioane de hectare de pădure (1 hectar = 10 mii de metri pătrați, adică un pătrat cu latura de 100 de metri).
Pădurea nu este un decor stabil, care e tot așa, cu aceiași arbori, de pe vremea dacilor și romanilor. Un arbore are o durată de viață de 100 și ceva de ani, iar pe măsură ce trece timpul, arborii vechi mor și sunt înlocuiți de alții mai tineri. În toată pădurea există arbori de toate vârstele, iar ea este într-un proces continuu de creștere, de mărire a masei lemnoase.
Creșterea anuală de masă lemnoasă este de ~6 metri cubi la hectar, adică pe toată România, de 30 și ceva de milioane de metri cubi.

În prezent, la 30 și ceva de milioane de metri cubi creștere anuală, limita maximă exploatabilă, înainte ca pădurea să fie afectată, este de 22 de milioane / an.
Limita maximă permisă de lege este de 18 milioane / an.
Cantitatea exploatată în mod real este nu depășește 15, 16 milioane / an.
Din acestea, cam 8 milioane sunt rășinoase, din care jumătate, 4, sunt cele folosite de companii gen Holzindustrie. Holzindustrie în sine folosește cam 1 milion și ceva de metri cubi, deși ar putea să-și exindă capacitatea de procesare la 3.

Sincer să fiu, habar nu aveam de aceste date. Eram și eu, la fel ca mulți dintre noi, sub impresia pădurilor chelite pe care le întâlnesc când merg prin Transilvania, din cauza exploatărilor haotice ale țăranilor care au primit păduri drept moștenire, după care le-au tăiat, pentru că na, sunt ale lor. Deși legal nu au dreptul, dar asta e altă discuție.

Prin urmare, priviți puțin și prin prisma asta, atunci când auziți că Ponta vrea să interzică complet exportul de material lemnos, nerealizând, pentru că e idiot, că această mișcare va duce la o prăbușire a prețului lemnului și la faliment și șomaj masiv în domeniu.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.