Săracii și adicțiile

parizer

Când m-am lăsat de fumat, în 2004, eram exagerat de sărac. Proaspăt căsătorit, fără bani, fără job, într-un oraș nou, pur și simplu era incredibil de greu să îmi cumpăr cele 3 pachete de țigări zilnice ce îmi erau necesare. Ajunsesem ca de la 3 pachete de marlboro lung, să fumez ceva mizerii cumpărate din piață, de la rakeții oamenii de afaceri moldoveni.

Logic mi s-a părut că e cea mai bună decizie să renunț la fumat. Da, a fost chinuitor, da, am suferit ca un câine vreo 2 săptămâni dar, cumva, am reușit. Și, privind înapoi, nu regret nicio secundă chestia asta și vorbesc acum STRICT din punct de vedere monetar.

Mă gândeam la asta dimineață, în timp ce stăteam la coadă la Mega Image-ul din cartier, de unde îmi iau dimineața chestii de mâncare. La același Mega stau la coadă dimineața tot felul de muncitori, majoritatea în construcții, din zonă.

Și mă uit la ei cu milă cum își cumpără o punguță de 140 de grame de parizer feliat, 2 pâini și un pachet de pall mall negru. În total 22 de lei. Se vede pe ei că sunt amărâți, că în mod normal nu și-ar permite asemenea cheltuială, că suma aceea este mare pentru a fi cheltuită zilnic.

Și totuși, preferă să mănânce talaș de ăla numit pompos parizer și să bage cât mai multă pâine, totul pentru a putea sufla în aer fum cu gudron și nicotină.

Oarecum tristuț.

68 comentarii

  1. #1

    Offtopic: mircia badia se poate muta mai ușor ca nu are decât un birou de carat si l-ar putea ajuta motocicleanu ala caratist

    Thumb up 57

    • Mai are si scaunele alea pentru spagat...

      Thumb up 59

    • ... plus bustul cu curul lui Vociulescu care trebuie pupat, ca la musulmani, de 5 ori pe zi...

      Thumb up 65

    • #4

      radeti, voi, radeti, haterilor, dar eu am auzit ca atunci cand au venit nazistii aia de la ANAF, Mircea Badea a fost un erou: a stat in spagat in fata usii antenelor, ca sa nu poata intra inauntru nazistii.

      O sa fie o imagine iconica a viitorului, cam ca chinezu' ala de a stat in fata tancului in piata Tiananmen.

      Thumb up 54

    • banuiesc ca toti au dat cu fruntea de bariera

      Thumb up 21

    • #6

      Ai de plm, azi dimineata raportul like/unlike era in favoarea likeurilor. Amu... :) S-au trezit antenistii? :P

      Thumb up 30

  2. #7

    Broccoli este cea mai perversa leguma.As merge pana acolo incat sa spun ca este leguma diavolului.

    Thumb up 13

  3. tigara ofera iluzia lucrului facut batraneste

    altfel tragi la lopata cand ai tigara aprinsa ...
    altfel fluieri dupa don'soare cand ai tigara aprinsa ...
    altfel socializezi in pauza de tigara... poti chiar sta ca mutu si tot e ok, doar ai tigara

    in rest: parizer / salam / pateu ... tin de foame pana ajungi acasa sa mananci caviar cu biscuti

    Thumb up 60

    • #11

      Tare asta: "altfel socializezi in pauza de tigara… poti chiar sta ca mutu si tot e ok, doar ai tigara " :D Se muleaza pe foarte multi ganditori.

      Thumb up 22

    • #12

      @nFO cred ca ai pus punctul pe i.

      Multi stau cu tigara in mana (in pauza, pe banca in parc, in fata laptopului, contempland fosta erectie si balta de sperma) ca sa nu fie obligati sa se gandeasca la ceva. Tigara e o excelenta scuza de a nu face nimic si a nu gandi.

      "Ce faci coae?" "Nimic, fumez" este mai acceptabil decat "Nimic, stau".

      Thumb up 40

    • Radeti voi, dar pe la mine pe la birou e mai simplu sa iesi la o tigara, decat sa iesi pur si simplu sa-ti aerisesti creierul si/sau sa-ti calmezi nervul.

      Thumb up 14

    • si in armata era la fel: fumatorii la pauza de tigara, ceilalti bagati de voie :)

      Thumb up 6

    • #15

      in armata am inceput sa fumez mult, fix din cauza asta

    • M-a prins o data seful pe net in timpul programului. I-am spus ca fumatorii ies, in medie cam 10min la fiecare ora la o pauza de tigara si asta face in medie 80 min pe zi. Asta inseamna ca si eu pot freca menta 80 min pe zi no questions asked, ca doar avem aceleasi drepturi. Seful n-a comentat ca era fumator.

      Thumb up 37

  4. băi frate, recunosc că îmi place parizerul. ieftinăciunea aia oribilă. ştiu că-i plin de răhăţişuri, că-mi scurtează viaţa, da' uneori când îl văd la cofland în galantar nu pot rezista şi-mi cumpăr. îl mănânc gol, fără pâine şi muştar :)

    Thumb up 39

    • #18

      si eu mai mananc, cu ceapa...:))

    • #19

      Mai sunt unii producatori care , culmea, fac parizer si cu carne... care e chiar misto.

      Nu gasesti din asta in supermarket-uri desigur...

      Thumb up 9

    • #20

      Cu toate ca acum, nu ma plang, am o situatie materiala mai degraba foarte buna decit decenta, bai, nu ma pot abtine sa nu cumpar, din cind in cind, parizer si "cremvusti". E o reminescenta a copilariei, cind mai ales "cremvustii" se dadeau pe sub mana, erau marfa de contrabanda...
      Tin minte parizerul pe care il cumparam de la Polar, din Contanta. Nu stiu cum il faceau, dar cind il aduceau era tot timpul proaspat, aromat si mult mai gustos decit orice parizer care se gasea pe vremea aia (vorbim de anii 1982 - 1989) in Bucuresti.
      Acum cumpar doar parizer si "cremvusti" "bio", de Cristuru, de la etajul 1 din noua hala Obor. Nu stiu ce sa zic... Parca sunt pe acolo, parca nu prea....
      Vad ca unii sunt scarbiti de retetele de cosulete cu parizer. Mai copii, stiu ca e greu de crezut, dar pe vremea lui Ceausesecu, pentru multi romani era singura forma de carne pe care o puteau pune pe masa. Existau celebrele cosulete cu spanac cu un ou ochi deasupra...
      Si daca tot e sa ne aducem aminte de "gusturile de alta data", bai, gustul cascavalului de Dobrogea, ala adevarat, facut la Fetesti, eu nu l-am mai intilnit la niciun cascaval, inclusiv de "Dobrogea", facut dupa 1989. A nu se intelege de aici ca sunt un nostalgic al acelei perioada. Nu, nici pomeneala.

      Thumb up 19

    • #21

      Nimic nu se compara cu Nasalul de Cluj. Mai ales mirosul.
      Mereu ii acuzam pe cei din jur ca le put picioarele....

      Thumb up 6

    • #22

      @dufu cred ca inca exista fabrica care il producea pe ala, cauta in mega image, cascaval fetesti parca, vezi ca e ceva cu continental pe el, nu stiu sigur daca este aceeasi reteta.

      Thumb up 1

    • #23

      @Razvan: nu e.

      Thumb up 1

    • De fapt mananci slanina. Daca n-ai noroc, piele si emulsie din sorici. Gustul vine de la monoglutamatul de sodiu.

      Infarcturi fericite!

      PS. si eu mancam intr-o vreme, e al naibii de bun.

      Thumb up 10

    • #25

      Nu vreau sa fiu rautacioasa, dar tataie dufu a sunat exact ca unu care a suferit mult in timpul comunismului si acum isi poate cumpara si altceva in afara de parizer.
      Chiar eram curioasa cine tot abera la comentariile mele si ma sacaia, acum am aflat ca e unu cu reteta compensata la corega si tubul de oxigen langa laptop. M-am linistit :)))))))

      Thumb up 2

    • #26

      Mai Ruxi, chiar tataie nu, slava Domnului la cei 45 de ani ma tin inca bine, fara suplimente sau alte prostii. De Viagra n-am inca nevoie... Chiar tatie nu, dar tata... Asa ca ai grija cum vorbesti, pentru ca pater semper incertus, si nu poti sa stii niciodata...

      Thumb up 4

  5. deci ala e clar polonez, nu e parizer. pe la inceputul anilor 80 am mancat asa ceva prajit, cu mare mare pofta. apoi mi s-a facut rau si am vomitat vreo 2-3 zile.
    de atunci nu mai pun carnati in gura. sau in alta parte.
    la fumat am renuntat prin 2011, tot de pe la 2-3 pachete pe zi, brusc.
    nu am suferit nicio clipa, doar m-am bucurat ca nu mai fumez, si acum ma bucur.

    Thumb up 24

    • #28

      e bine ca nu mai pui carne in gura, e un inceput...

    • ...sau in alta parte

      Thumb up 31

    • era vorba de carnat, nu fiti rai!

      Thumb up 30

    • #31

      yes, you totally solved that...

    • pă vremea lu' împușcatu' mergeam la ștrand în Tei unde maică-mea făcea plajă la nudișt, iar eu stăteam afară și mă uitam pă gaura din zid.
      după ce faceam o baie in mocirla aia neagră de lac (mă mir cum de-am rămas cu pielea fără vreo ciupercă, ceva) mă lua mama și ne cinsteam cu polonezi d'ăștia.
      băi frate buni mai erau. nu știu ce băgau în ei, da' să mor dacă nu se topeau în gură. poate unde și faptul că nu se prea găseau la alimentara și mâncam rar.

      Thumb up 22

    • #33

      Poti sa pui carnati in gura... Doar sa-i feliezi...

      Thumb up 8

    • #34

      Asocierea "plaja la nudisti" cu "carnati care se topesc in gura" e de mare efect.

      Thumb up 48

    • #35

      @m Si acum o intrebare inspirata din testele psihologice de la recrutare: Mama ta e o femeie buna?

      Thumb up 39

  6. Cea mai ieftina tarie la sticluta de 250ml - 6 lei.
    Cel mai ieftin spirt (cu asistenta tatoasa pe eticheta) la 250 ml- 3 lei
    Ghici ce se cumpara?
    La orice chiosc, din orice oras. Romania 2016.

    Thumb up 23

    • #37

      Cartile lui Cartarescu?

      Thumb up 47

    • Ramona... ???

      Thumb up 13

    • #39

      Si nu ar trebui sa ne bucure ca sunt mai multi doritori sa aiba ,la nevoie,spirt medicinal in casa,decat betivi?Educatie sanitara in floare la romani.
      Pe de alta parte ,pacat ca sunt cam cascati si se accidenteaza prea des....

      Thumb up 14

  7. Si eu m-am lasat de fumat in 2004, de atunci ma lupt sa-mi conving cei trei frati sa se lase de fumat, fara succes, tatal meu a murit anul trecut dupa o lupta cumplita cu, cancerul, cauzat tot de fumat. In viata avem de ales, eu m-am lasta de fumat deoarece eram foarte slab, aveam 60 kg la 190 cm inaltime, acum am 90, de 5 ani am renuntat la cola si alte " sucuri ". La mine pe santiere 9 din 10 lucratori sunt fumatori, cu totii cheltuie aproape dublu pe tigari comparativ cu ce cheltuie pe mancare.

    Thumb up 15

  8. Copil fiind, inainte de '89, mancam parizer destul de regulat, putin prajit, cu paine si mustar era chiar bun.
    Pe asta de acum daca il pui in tigaie ... se evapora, pe bune!
    Dau insa un pont, gratis: mai exista totusi un loc unde se mai face parizerul ca pe vremuri - la fratii nostri de peste Prut.

    Thumb up 6

    • #42

      Parizer d-ala de porc pus in ulei la prajit si apoi mai spargi si un ou in el...

      Thumb up 12

    • #43

      Apropo de "regulat"

      Stii de ce a murit Bula?
      Minca neregulat si regula nemincat.

      Thumb up 8

  9. Las asta aici,.Pe langa maioneza de pufuleti, cea mai scarboasa chéstie de care am auzit.

    http://www.gustos.ro/retete-culinare/cosulete-de-parizer.html

    Thumb up 1

  10. #46

    Esti unul dintre putinii oameni pe care-i aud ca s-au lasat de fumat pentru ca nu aveau bani de tigari. Dupa cum zicea socrul meu (care s-a lasat de fumat pentru ca a vrut) - "de tigari ai mereu bani".

    Thumb up 16

    • #47

      Socrul tau este un un desptet sau este cioclu.Se stie ca cioclii au o inteligenta iesita din comun.

      Thumb up 6

    • #48

      @jollyca
      "De tigari si de rachie ai mereu bani" e varianta extinsa.Ceea ce spune cate ceva despre prioritati.
      Filosofia populara imbratiseaza adeseori o forma distilata a monismului.

      Thumb up 5

    • #49

      Bautura-i temelie iar mincarea fudulie...vorba din batrini...

      Thumb up 3

  11. #50

    Sa fie clar pentru toata lumea, parizerul se face din carton, smecla si lipici.

    Thumb up 5

  12. @Coix -se vede ca nu ai trait in minunata epoca numita socialism; cosuletele alea erau vedeta serii, adica mai pe romaneste era gustarea suprema la un chef de cartier si nu oricine si-o permitea (ma refer strict la cartiere muncitoresti din orase muncitoresti in care am trait si eu-nu sariti)

    Thumb up 12

  13. In apararea parizerului. Exista doua feluri de parizer acum pe piata:
    - scarbele de 6-7 ron kg, e cam 80% din piata, se vinde in batoane mai ales la hipermarketuri marca proprie. Ala e facut din resturi, piele, sorici, mdm, etc.
    - parizerul adevarat, din ala gros in diametru care costa intre 15-19 ron/kg(tot in hiper la vitrina de vrac). Ala se face adevarat pe la toate firmele mari, cu carne(piept pui sau porc) si restul de soia, apa, etc.. Producatori: Meda, CrisTim, Caroli, Cristur.
    Si ca sa vedeti ca nu vb degeaba, clientii de parizer adevarat gros zis si taranesc au satisfactie 65-68% cu produsul consumat, cei de salam au satisfactie maxima 54% cu salamul consumat.

    Asadar traiasca parizerul, dar din ala bun!

    Thumb up 2

    • Eu tot mereu cumpar parizer din ala super-ieftin, brand de supermarket, pt caine si pt pisici. E mult mai ieftin decat conservele facute anume pt animale, culmea. Cumpar asa, mai multe batoane odata, ca la caine nu-i dau o feliuta, ii dau macar juma de baton sa aiba si el o bucurie. Vai, vai vai, ce priviri oripilate si scarbite imi arunca clientii asa mai hipsterasi la casa cand ma vad cu cosul plin de parizer de-ala... Sau cate-o mamica, mai ales daca se nimereste sa-l iau si pe fiu-meu la cumparaturi, cum ma sfredeleste cu privirile, cum le muta de la mine la copil, de la copil la cantitatea super-impresionanta de parizer. Ma amuz intotdeauna :D

      Thumb up 15

    • Pisica mea nu mananca parizer. Poate sa fie oricat de proaspat si oricat de flamanda.

      Thumb up 10

  14. @antinevralgic - mama arată înca bine la 66 de ani.
    Iar când m-a născut avea 19 ani.
    Acuma eu nu știu ce vârstă ai dumneata, da' clar nu-mi permit să fac mișto de familia dumitale.
    Sănătate și toate cele bune.

    Thumb up 22

    • #61

      Pentru ala cu strandul: la ce te mai lua cu ea daca te lasa pe-afara dupa gard??? Sau te lega ca pe cal de gard ca dadeai foc la casa daca ramaneai singur?

      Thumb up 7

    • @tilharu - pt. că eram singurul copil și eram orfan de tată.
      taică-meu a murit de insuficiență renală in '74, la fundeni.
      eu aveam 6 ani, mama avea 25 și era șofer la taxi glucoza.
      nu putea să mă lase acasă singur în ziua când avea liber, mă lua cu ea.
      ceea ce mie mi se pare absolut normal pentru o femeie care rămăsese singură (e de la țară, din ialomița) și avea rate la casă (luată cu împrumut de la CAR și CEC).
      așa, cred că v-am lămurit pe toți cei curioși.
      mai sunt întrebări?

      Thumb up 19

    • #63

      dude, imi pare teribil de rau. nu aveau de unde sa stie...

    • #64

      Imi cer scuze ca te-am suparat. Era doar o trollare banala cum fac de obicei. Nimic personal. Sa-ti traiasca mama.

      Thumb up 11

  15. totu-i ok, Cetin are dreptate.
    poate am fost eu prea "simțitor" la trollaj :mrgreen:
    nu m-am simțit jignit, am dorit doar să aduc lămuriri.
    cum am mai spus și @antinevralgic : sănătate și toate cele bune tuturor.

    Thumb up 12

  16. #66

    Apropo de dependenta asta de fumat. Poate psihologul care a scris in trecut (Coloja parca) sa ma edifice cu o chestie care ma depaseste total.

    Ma uitam saptamana trecuta pe filmarile cu bisnitarul ce i-a dat un pumn salvamontistei. Majoritatea persoanelor din barul respectiv trageau cu nesat din tigari, desi (spre surprinderea mea de nefumator) in jur se petrecea ceva socant care-ti atrage atentia si in mod normal iti intrerupe orice activitate pt a te concentra asupra evenimentului in sine.

    Jandarmul trage din tigara, e intrerupt maxim 7 secunde de eveniment, dupa care trage iar din tigara cu pofta. Un martor zice ceva, isi ia un pumn in bot si instant duce tigara la gura si trage de cateva ori la foc automat. Alti insi intervin sa-i ofere primul ajutor fetei lovite dar, binainteles, doar cu o mana ca cealalta e ocupata cu tigara. Iar toti ceilalti care se uita la spectacol, trag cu totii din tigari intr-un ritm evident mai alert.

    Ce se intampla in creierul fumatorului in acele momente? Eu nu pot sa-mi expic nefiind fumator.

    Este cumva folosit gestul de a fuma ca paravan sau scuza pt pasivitate, gen "uite, eu fac ceva...fumez" sau "nu stiu, frate... eu fumam"???

    Thumb up 16

    • #67

      Ba cristi?

      Thumb up 4

    • #68

      Exact! Si la "ba cristi" e aceeasi chestie. Cainele e mai sa plece cu piciorul individului, dar el e mai preocupat sa fumeze.

      Thumb up 0