M-am săturat de grătar

Nu credeam să o spun vreodată, dar mi s-a acrit maxim de grătar. Nu mai rezist, nu mai pot. Când aud de ceafă, mici sau pleșcaviță de la selgros, îmi vine să fug. Am mâncat ceea ce nu mînânc eu de obicei, cartofi prăjiți în ulei. Bine, cu usturoi, dar totuși.

Aseară mi s-a făcut poftă de chinezească, văzându-l pe Sheldon cum bagă la maț chestii thai și chinezești. Și cum în timișoara nu găsești un restaurant chinezesc decent, mi-a făcut doamna inimii mele.
Consolați-vă că, la ora 14.27 când citiți aceste rânduri, eu îmi dezmierd papilele gustative cu chestia asta.

Partea proastă e că trebuie să dau o fugă la București, să îmi iau sos de stridii din Dragonul Roșu, pentru că s-a terminat...

__________________________________________________
Dacă ți-a plăcut articolul, dă-mi o bere virtuală BERE
Loading...

48 comentarii

  1. Si doamna Arhi, nu vrea sa fie o dulce si sa ne zica si noua cum a facut chestia aia? Pe bune, nu glumesc, chiar as vrea sa stiu, daca se poate, desigur.

    Thumb up 0 Thumb down 0

    • #2

      Reteta pentru poza de mai sus, la cerere:

      Ingrediente:
      6-700 gr carne macra de porc
      1 pachet de fidea de orez de 200 gr
      1 dovlecel
      1 ceapa mare
      1 fir subtire praz
      1 ardei gras – orice culoare
      1 morcov
      2 ciuperci
      1 bucata de varza proaspata
      sos soia
      sos de stridii (oyster sos)
      2-3 linguri ulei floarea soarelui
      1 lingurita ulei de susan
      1 ardei iute daca preferati picant
      sare, un praf de zahar, zeama de la o jumatate de lamaie.

      Se transeaza carnea de porc in fasii cat mai subtiri si se pun la rumenit intr-un wok stropit cu ulei de floarea soarelui de prima presa. Se toaca ceapa si prazul fasii/rondele si se adauga in wok dupa ce carnea si-a schimbat culoarea.
      Puneti la fiert apa clocotita peste pastele de orez intr-o cratita si lasati-le 5-6 minute sa se inmoaie si apoi scurgeti-le (nu foarte bine - e bine putina zeama pentru a dilua putin sosul din carne si legume).
      Revenind la carne: tocam ciupercile fasii si le adaugam in wok, amaestecam bine, apoi trecem la morcov pe care il taiem fasii cat mai subtiri, adaucam in wok, apoi adaugam ardeiul gras feliute, dovlecelul in fasii potrivite.
      Adaugam condimentele: sosurile si ardeiul iute in cantitatile pe care le doriti, adaugati sare si praful de zahar amestecati bine si la sfarsit adaugati varza taiata fideluta cat mai fina impreuna cu fideaua de orez. Amestecati bine sa intre aromele si in fidea, lasati pe foc inca 2-3 minute.

      Se serveste cu putina zeama de lamaie si cu ardei iute dupa gust sau fara ele. Ce este placut la aceasta reteta este ca fiecare poate sa schimbe ingredientele si cantitatile in functie de preferinte sau de ce ai la indemana. Trebuie carne, fidea de orez sau de soia, legume. Ce nu trebuie sa lipseasca sosul de soia si cel de stridii
      Pofta buna!

      Thumb up 0 Thumb down 0

    • Sarut-mana mult de tot pentru rabdarea de a scrie. Multumesc mult.

      Thumb up 0 Thumb down 0

    • recomand Kum Lee pt sos de stridii.

      Thumb up 0 Thumb down 0

  2. Vad carne, posibil vita, morcov, bambus, cred si nu mai stiu ce alceva.

    Thumb up 0 Thumb down 0

    • #6

      Mai este morcov si se mai poate baga telina verde (partea de deasupra, nu radacina) Si eu mai fac din cand in cand dar inlocuiesc carnea de vita cu shrimpi(creveti).
      Mai sunt niste retete mongoleze care se fac pe tabla incinsa....sunt o minunatie.

      Thumb up 0 Thumb down 0

    • eu nu mananc fructe de mare

      Thumb up 0 Thumb down 0

    • #8

      arhi la retetele mongoleze nu-i musai fructe de mare....vita, porc dar sunt cam iuti unele...mananci si plangi, mananci

      Thumb up 0 Thumb down 0

  3. #9

    Dedesubt e ceva friptura :))

    Thumb up 0 Thumb down 0

  4. S-a inchis cumva Marele Restaurant Chinezesc de pe Simion Barnutiu? Mancam acolo si chiar ma gandeam sa dau o fuga cand vin iar prin Timisoara. Era foarte buna mancarea.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  5. Ah, ce n-as da acum pentru o plescavita din complex...

    Thumb up 0 Thumb down 0

  6. Sfat amical, da' nu stiu daca se gasesc pe-acolo: cartofi prajiti pentru tava. De-aia congelati, ii pui in tava si ii bagi in cuptor, cam 20 de minute la 175 de grade pentru o portie normala (500g). Nu trebuie sa pui ulei in tava, au ei deja ceva-ceva, dar poti sa pui orice altceva pe deasupra (ideal la jumatatea procedurii, cand ii scoti si ii invarti un pic).

    Thumb up 0 Thumb down 0

    • am mancat, dar se usuca imediat cum iese caldura din ei

      Thumb up 0 Thumb down 0

    • #16

      carrtofii congelati sunt cea mai mare mizerie. mult mai buni ies daca se iau cartofi, se curata si se pun la cuptor, cu un pic de ulei/condimente, sa nu iasa prea uscati. e o diferenta ca de la cer la pamant. partea a doua ca tot procesul dureaza vreo ora cred, in timp ce pe cei congelati ii pot rezolva in 15-20 min.

      Thumb up 0 Thumb down 0

  7. Prea... "exotic" pentru mine. 🙂

    Thumb up 0 Thumb down 0

  8. #18

    oyster sauce fo evaaa!!!

    Thumb up 0 Thumb down 0

  9. #22

    In Constanta de ceva timp exista Panda Express, au mancare foarte buna si accesibila ca pret. Comand mereu la birou de la ei.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  10. #23

    Inseamna ca saptamana viitoare treci pe rosii cu branza si cu ceapa.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  11. #24

    Confucius says: "orasul cu restaurant chinezesc bun nu are caini maidanezi"

    Thumb up 0 Thumb down 0

  12. #25

    Vrei sa iti trimit sosul prin curier? 🙂

    Thumb up 0 Thumb down 0

  13. #27

    Nenea, ce șanse am de pleșcaviță la Costangeles?

    Thumb up 0 Thumb down 0

  14. @arhi
    ca de la connaisseur la connaisseur (a se citi burtos cu gusturi).
    Pentru o plescavita adevarata in timisoara, nu bs-urile alea de selgros/agil incearca plescavita tiganeasca la restaurantul yugoslavia. Ti-as recomanda sa ceri cartofi prajiti la garnitura.
    pofta.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  15. #32

    BAOZI+DOUJIANG!!!!!

    si asta, desi e bizara in real life...
    http://andreeachinesefood.blogspot.ro/

    Thumb up 0 Thumb down 0

  16. #33

    Blue, mi-ai furat vorba din gura cu reteta. Multumim Nevasta seniorului Arhi!!!

    Thumb up 0 Thumb down 0

  17. #35

    I feel you, bro. Caldă, de la wok.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  18. #37

    Parca lipseste ceva sa fie chinezeasca. Broccoli, Varza chinezeasca. Si inca ceva pentru sos. Amidonul.

    De regula e imposibil sa gatesti in wok acasa in adevaratul sens al cuvintului. Uleiul trebuie sa fie extrem de fierbinte (sa fumege aproape). Daca faci asta in casa iti zugravesti bucataria. Si totul se prajeste pentru foarte putin timp.
    Pentur a taia carnea cit mai subtire foloseste urmatoarea metoda: Un muschiulet de porc il pui in congelator. Cidn a aproape congelat atunci ori il tai sutire cu cutitul sau daca ai razatoare de legume o poti folosi.
    Ideea e sa gasesti starea optima de inghetare. Daca e prea inghetat e imposibil de taiat iar daca nu e inghetat e imposibil de taiat subtire.

    Thumb up 0 Thumb down 0

    • #38

      Feliatorul face minuni sau mai corect felii cat vrei tu de groase, cand este carnea semi congelata;)

      Thumb up 0 Thumb down 0

  19. #39

    Cand aud de mancare chinezeasca mi se ridica parul pe ceafa, atat sunt de satul de ea.
    Duminica seara fac pentru prieteni 2 purcelusi din aia faini la rotisor plus alte nebunii.
    Daca ai sa fii cuminte poate te milostivesc si cu o poza, sa o ai de inspiratie si sa o pui in rama. 😛
    P.S. Anul acesta am facut fix 3 gratare mari si late...

    Thumb up 0 Thumb down 0

    • nu mananc carne cu aspect animist, deci nici purcelusi la rotisor

      Thumb up 0 Thumb down 0

    • #41

      "aspect animist" - tu-ti dai seama ca dupa o saptamana de munca si un vikend care se anunta fulminant ma faci sa zambesc la ora asta de dimineata ?
      Uite de aia, diliu cum esti, imi place sa intru pe la tine-n ograda, sa citesc si sa iti conced spatiu si timp din scriitura mea.
      Pentru ca poti fi haios atunci cand vrei.
      Sincere felicitari, in valuta forte...fara valoare. 🙂 (un alt conan doi, pentru cunoscatori....)

      Thumb up 0 Thumb down 0

    • Arhi nu mananca porc, nu-i permite religia.

      Thumb up 0 Thumb down 0

  20. #43

    Gasiti in magazine amestec de legume congelate stil asiatic? Cu asa ceva iese bun.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  21. #44

    am vazut sos de stridii la Kaufland (e drept in Brasov) dar ma gandesc ca e un produs pentru toata reteaua Kaufland.
    Daca nu cauti un produs anume ai putea sa verifici si pe la TM.

    Thumb up 0 Thumb down 0

    • #45

      Chiar daca scrie pe eticheta sos de stridii asta nu inseamna ca are acelasi gust. Banuiesc ca din lipsa de altceva, pana la o noua aprovizionare, merg si alea din magazin.

      Thumb up 0 Thumb down 0

  22. Dragut meniul tau asiatic Arhi 🙂
    Dragonul Rosu e de baza la condimente si sosuri asiatice. Daca exista cineva pasionat de iute in adevaratul sens al cuvantului sa caute Sambal Terasi de la ABC (o firma din Indonezia care face numai chestii iuti si bune), asta e ce poti gasi in materie de iute la noi...la ei au niste chestii mult mai grele ca si indice de iuteala.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  23. #48

    O reteta asemanatoare fac si eu, dar mai folosesc niste sosuri aduse de un unchi din Japonia. Sunt dementiale 😀

    Thumb up 0 Thumb down 0