Știi de ce se numesc ciudat mâncărurile chinezești?

Ca român, e foarte ciudat să te trezești față în față cu mâncarea chinezească. Pentru mine, a fost cam ca prima întâlnire cu pizza, după revoluție. Nu știam cum se mănâncă, nu știam ce se mănâncă din ea, ce condimente se pun, o nebuloasă totală. Colegii mei de liceu erau la fel de aerieni, dar fiecare se simțea dator să se dea mare cu cunoștințele sale în domeniu. Ca idee, într-un final, am plecat cu pizza la pachet, iar colegii îmi ziceau că sunt sărac, că iau resturile pentru frații mei.

Practic, același lucru mi s-a întâmplat prima oară când am intrat într-un restaurant chinezesc. Îmi era o jenă teribilă pentru că nu știu nimic din ritualurile de acolo, nu știam niciun fel de mâncare și mai eram și speriat de toate povestirile despre ce mănâncă chinezii și denumirile mâncărurilor lor. Practic, prima oară când am mâncat chinezească a fost vită cu sos de stridii și orez simplu, era singura chestie din menu pe care am înțeles-o și nu am vrut să risc nimic. Cine e nebun să mănânce, AUZI, urechi de lemn!! Am mâncat cu furculița, ca ultimul om, pentru că habar nu aveam cum se folosesc bețișoarele.

Dar mi-am jurat în barbă că o să învăț. De-al naibii. Și am învățat, știu inclusiv să mănânc orez cu bețele, iar asta e o performață demnă de un chinez, să știți. Și am mai fost și am mai mâncat chinezească. Ba chiar am comandat, de multe ori.

Iar urechile de lemn sunt salata mea preferată. Știți ce sunt urechile de lemn?

6-salata-cu-urechi-de-lemn-wu-xing

Urechile de lemn nu sunt niște urechi de găină, sau ce aveam eu în cap atunci când am refuzat prima oară să mănânc orice cu nume ciudat. Ci sunt niște ciuperci EXTREM de gustoase care, nu-i așa, cresc pe un arbore, mai precis pe arborele de soc. Le ador în orice fel de compoziție, dar preferata mea e salata, cu puțin oțet. Crocante și gustoase, pur și simplu le poți mânca în loc de carne.

Bine, sunt de acord că există niște chestii în bucătăria chinezească ce ți-ar putea ridica părul din cap la nivel de 90 de grade. Eu, de exemplu, dacă văd gheare de pui, sau raci, creveți și alte chestii cu ochi și antene, nu mai mănânc nimic. Dar mănânc RELAXAT furnici în copac. Și nu, nu sunt furnici reale cățărate pe crengi, după care mâncate, așa cu ți-ai imagina. Sunt pur și simplu bucățele mici de carne, cu tăieței. Poarta aceasta denumire pentru ca bucatelele de carne par ca se catara pe taitei ca pe crengile unui copac. Desigur, când ești român, învățat cu mici, ceafă și poale-n brâu, dacă intri într-un chinezesc, deschizi meniul și vezi furnici în copac, închizi, te ridici politicos și fugi mâncând pământul.

furnici-in-copac-cu-carne-de-porc

Același lucru este și la pachețelele de primăvară. Nu sunt niște pachețele cu iarbă și, eventual furnici :mrgreen: In cultura chineza "Sarbatoarea Primaverii" e cea mai importanta sarbatoare si marcheaza trecerea in noul an chinezesc. Pachetele de primavara sunt specifice si nelipsite din meniul acestei sarbatori. Puiul în 5 culori nu e un pui care a mâncat 5 tipuri de colorant alimentar, după care s-a sacrificat pe altarul pasinii culinare, ci e un pui cu legume, totul în diferite culori.

#wuxingstie să prepare și să împacheteze zilnic cele mai gustoase Furnici în copac, cele mai proaspete Pachețele de primăvară și cele mai delicioase Urechi de lemn. Știe și te provoacă și pe tine să faci o călătorie către cunoașterea gusturilor, secretelor și misterioaselor cutume chinezești. Folosește parola #wuxingstie la orice comandă și ai 10% discount, până pe data de 31.12.2016

Să aveți urechi de lemn și furnici în copac. MULTE.

__________________________________________________________
Dacă ți-a plăcut articolul, dă-mi o bere virtuală BERE 20 beri
Loading...

46 comentarii

  1. Este un restaurant chinezesc foarte misto in Drumul Taberei, "Fu King - chinese".

    Thumb up 41 Thumb down 1

    • da, cred că are acelaşi proprietar cu ăla thailandez din Paris, "Fou Thai" 🙂

      Thumb up 57 Thumb down 1

  2. #3

    Si eu ma mai dedulcesc la o fibra picanta de vita sau niste pui in cinci culori...si de cand mi-am luat wok fac si pe acas niste chestii mai simple cu pui sau porc , legume chinezesti si taitei de orez.

    Thumb up 2 Thumb down 2

  3. #4

    Confession bear : nu am mancat niciodata mancare chinezeasca, sau est asiatica in general, pentru ca nu stiu sa folosesc betele alea, si mi-e rusine sa mananc la un restaurant specific cu furculita, precum ultimul taran, imaginandu-mi ca toti se vor uita bineinteles catre mine, si isi vor rade in barba. Acasa nu am cum sa comand, pentru ca bineinteles, nu stiu nicio denumire si habar nu am ce as comanda ( plus ca sunt si cam sarac, sa fim seriosi ), iar in cele cateva situatii cand prieteni de-ai mei au comandat si eram la unul dintre ei acasa, ma scuzam ca am mancat deja si nu pot sa mananc nimic, pentru ca toti stiau sa foloseasca betele, si bineinteles ca ma laudasem deja dinainte ca stiu si eu, si ca am incercat toate preparatele asiatice existente, ca un gurmand extravagant ce sunt .

    Stie cineva cum se trateaza autismul ?

    Thumb up 31 Thumb down 8

    • Daca te plictisesti rau de tot poti sa inveti sa folosesti betele alea intr-o seara. N-o sa prinzi muste cu ele, dar nu te faci de ras la prietenii elitisti care sustin ca mancarea are alt gust cand o mananci cu betele (fun fact: nu are).

      Thumb up 17 Thumb down 1

    • mie imi place sa mananc cu betele pentru ca mananc mai incet, cu portii mai mici

    • #7

      Eu mananc cu lingura...dar na sunt moldovean...macar e lingura de lemn(sic).

      Thumb up 29 Thumb down 1

    • #8

      Ma descurc ok cu betele, dar mi se falfaie de ele.

      Thumb up 2 Thumb down 2

    • #9

      am invatat intr-o seara, in budapesta. nici nu stiam ca merg la restaurant chinezesc/japonez. m-am trezit acolo cu 6 tipuri de sushi si 2 bete in fata. in 30 de minute puteam sa mananc bobul de orez ratacit in sosuld e soia.

      Thumb up 5 Thumb down 2

    • #10

      Ventor, la tine în Venezuela se omoară pe o bucată de parizer și tu ne zici că nu mănânci la chinezesc de rușine că nu știi care-i șpilul cu bețele.
      Spune sincer, de când n-ai mâncat ceafă de porc?

      Thumb up 6 Thumb down 1

    • #11

      Nu stim cum se trateaza autismul dar stim cu totii ce-l cauzeaza => VACCINURILE1 => BIG PHARMA => SOROS !!!!!11111

      Thumb up 2 Thumb down 0

  4. #12

    Aha, Șefu', dacă vrei să mănânci bine așa ceva mergi la Quin Bao. Nici nu este chiar așa departe de satul în care locuiești.

    Thumb up 1 Thumb down 0

  5. Da știați că la chineji vârsta se socotește de când ești în burta femeii? Deci la ei când te naști, ai deja un an. Fără glumă. Deci de exemplu dacă tu ai acum 20 de ani, de fapt ai 21 la ei. Deci plus 1 întotdeauna în chinezește.

    Thumb up 10 Thumb down 4

  6. Prima oara cand am mancat mancare chinezeasca a fost o piscotareala. Eram intr-un showroom si pregateam o prezentare pentru un eveniment, iar organizatorii au comandat mancare chinezeasca. Am mancat atunci coltunati prajiti, chiftelute cu susan si ceva foarte dubios sub forma unor bule mucilaginoase (sau cel putin asa-mi aduc aminte, deci meh! Multa vreme numai asta comandam, de frica sa nu-mi iau teapa cu diverse chestii dubioase.

    Dar bine, bine, bine... m-ai convins. Vad ca au si livrare la noi la tara, o sa comand si eu.

    Thumb up 0 Thumb down 3

  7. #19

    Si il scriem "wu xing stie" cu spatii ca sa mearga 🙂 Multumim de pont Cetin!

    Thumb up 1 Thumb down 2

  8. #20

    Porc aromă pește, pui in sos de stridie, vită pe plită încinsă..doamne, aș mânca tot timpul chinezesc. În condițiile în care am lucrat 3 ani ca ospătar la chinezesc și tot nu m-am săturat de acele bunătăți. Recomand și Templul Soarelui, cel de la Foișor. Spor la chinezarit:)))

    Thumb up 2 Thumb down 3

    • #21

      Templul Soarelui sucks

      Thumb up 1 Thumb down 6

    • Porc cu aroma de peste. Da-l ma-n plm!
      Babaetzi, io in ultimul an de facultate am fost sofer si badigard la un chinez uns cu toate alifiile. Mare consumator de ciorba de burta si sarmale. Proprietar de restaurant si n-spe magazine chinezesti in tara. Ba chiar si proprietar (prin interpusi) al hanului Piatra Scrisa. Vorbim de anii dinainte de 2000. In fine, tipul pilit fiind, mi-a zis odata ca de mincarea chinezeasca e doar poezia denumirii. In rest trebuie sa ne gindim ca-s multi ai dreaq si trebuie sa-si umple burtile cu ce gasesc. Insa nu poti hrani multimea cu rahaturi si s-o mai si faci sa ii si placa daca nu gasesti denumiri de-astea fantezist-poetice. Tot ce sta cu spatele la cer e de mincare acolo. Chiar daca-s limbrici din rahat de prescolar sau rindunelele de sub streasina casei. Mincam si eu inainte cu placere dim sum si alte citeva chestii. M-am linistit...

      Thumb up 7 Thumb down 3

  9. #23

    Pizza inainte de revolutie.... imi amintesc si acum pizzeria CinCin din Constanta. Pizza mai buna ca acolo nu am mai mancat niciodata:)
    Am inteles ca inca activeaza.... Nu am mai vizitat-o de vreo 30 de ani

    Thumb up 5 Thumb down 2

  10. fun fact: ce mancam noi "chinezeste" nu prea are treaba cu "chinezeste". Sau are, dar relativ. Bine, e de inteles, ei adaptandu-se la piata.

    Ghearele de pui is mega bune. nu inteleg de unde fuga asta de ele. Stiu, sunt macare "second hand" dar is extrem de gustoase. eram in muedia la un all u can eat (mega calitate) si cred ca eram singurul non asiatic care baga ca spartu ghearele

    Acum am pe vine un all u can eat coreean

    Thumb up 5 Thumb down 4

    • Subscriu. Mancarea chinezeasca, for real, luata de prin China, este absolut oribila. In special "prajiturile", cu tente de mov/albastru, si textura de muci intariti/piftie, laudate extrem de colegi (asiatici), eu m-am dat dupa un colt si le-am scuipat repejor intr-un servet, ca mi-a fost frica sa nu dau la boboci in mijlocul salii. Si dim sum... god, no. Cele mai oribile 2 zile petrecute ever, am facut foamea pe acolo pentru ca nu gaseam nimic decent, pana cand am dat finalmente de un Subway, care nici ala nu era ca la noi, dar macar era mancabil...

      Thumb up 5 Thumb down 4

    • Io in.singapore si malaezia as fi mancat nonstop. Dar nu e chinezeste pur

      Thumb up 1 Thumb down 0

  11. #27

    Mie îmi plac și speluncile de nișă din și de pe lângă Dragon, unde rar calcă românii. Era una genială, între timp s-a închis, unde aveau chestii de mic dejun ca la mama acasă - doujiang (lapte de soia fierbinte), baozi (niște chestii), youtiao (alte chestii) etc. (youtubizați 豆浆,包子,油条). Puteți încerca rețete simple și acasă, important e să aveți condimente și alte cele din Dragon sau Colentina (e un magazin mai sus de Colțunaș).
    Rețete ușoare:
    https://www.youtube.com/watch?v=K-tslG4z2Nk
    https://www.youtube.com/watch?v=SWqFQ1ET4bU
    https://www.youtube.com/watch?v=0MUDs97FGGM
    https://www.youtube.com/watch?v=R4qrUoILXRA sau https://www.youtube.com/watch?v=JFSmsj_k7io

    De toate:
    https://www.youtube.com/user/ytower01/videos

    Show-ul meu favorit:
    https://www.youtube.com/watch?v=GJKw2K7iT-w&list=PLoFgjsHU7UTBO8NGpUNPMIPxpvP-fZcvm

    Thumb up 1 Thumb down 1

  12. #32

    lucrand intr-un takeaway chinezesc mi-a luat cateva saptamani bune sa asociez numele cu ingredientele.
    Chicken chow mein - chicken noodles a fost cea mai simpla...

    Thumb up 0 Thumb down 0

  13. #33

    Eu mananc cu furculita fara nicio jena, oricum nu e mancare chinezeasca, ci mancare inventata de chinezii de prin america de nord ca sa faca bani. si asa, tot imi place ce se cheama la noi in Europa mancare chinezeasca.

    Thumb up 10 Thumb down 1

    • #34

      O citez din memorie pe Madame Hogea-Velișcu comparând, într-una din desele sale digresiuni, tacâmurile europene cu bețișoarele chinezești: „Ce poate fi mai barbar decât să tai, să împungi, să înfigi!”

      Thumb up 1 Thumb down 1

    • Mai barbar decit atit e sa-i auzi pe rafinatii chinezi cum sorb ciorba si cum rigiie si se besesc la masa.
      Been there heard that!

      Thumb up 9 Thumb down 0

    • #36

      :)) Te obișnuiești. Așa sunt ei mai destupați, literalmente. Nu e neapărat vorba de lipsă de rafinament, ci de o perspectivă aparte asupra fiziologicului, pe care o poți lega de multe chestii - daoism, medicină tradițională, teoria celor cinci elemente, holism. A ține râgâitul în tine înseamnă să te împotrivești firii și să-ți fuți qi-ul.

      Thumb up 1 Thumb down 0

  14. #37

    Si eu am avut impresia ca sunt AS la manevrat betisoare, si inca sunt, printre non-asiatici :). Am avut insa un soc cand am fost invitat sa iau cina la niste prieteni chinezi, si am primit betisoare fancy ( pictate , lacuite , si ascutite).In timp ce eu ma chinuiam sa prind carnea din farfurie, ei, de plictiseala (si ca sa imi dea timp sa ai ajung din urma ), mancau pe alese arahidele, fara sa scape nici una cu o viteza de una pe secunda.
    E cum @Perkele zice, la restaurant mancarea e adaptata tarii, prietenii chinezi nu prea apreciau mancarea "europenizata", asa ca cereau la chelner sa o faca ca "la mama acasa".
    Pentru ca au vazut ca sunt dornic sa invat , mi-au facut si cadou un set de betisoare, sa ma antrenez:
    http://imgur.com/PsNtQ86

    Thumb up 2 Thumb down 0

  15. #40

    tocmai am mancat salata de icre urmata de sunculitza de purcel, sa simt si eu porcul cu aroma de peste.
    noroc cu tzuica de pruna.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  16. Eu am cerut furculita la ei 'acasa' in Chinatown, in New York. Oricum vedeau ca sunt alba :)) Am zis ca mai bine asa decat sa ma chinui cu betisoarele. Asta desi imi plac cam toate felurile de mancare asiatica, de la Thai la indiana. Chiar gatesc curry din cand in cand. Nu ma bag la gatit creveti din aia mici, ca daca ii gatesti prea mult se intaresc, dar ii comand aproape intotdeauna in restaurantele asiatice, tocmai pt ca nu sunt ceva ce fac acasa.

    Chestie pe care nu o stiam pana am ajuns in Chinatown: e musai sa lasi in farfurie, la chinezi, macar un pic. Altfel ii jignesti, in cultura lor inseamna ca ti-au pus prea putin.

    Thumb up 1 Thumb down 0

  17. #42

    Bai, m-am amuzat teribil citind comentariile voastre de la unu la patrusunu ! Eu imi comand de la chinezi : special fried rice , chicken chow mein, BBQ spare ribs in sweet and sour sauce , chillied and salted squid , spring rolls si mai primesc si prawn chips si un litru jumate de pepsi totul pentru 21 de lire! E gata in 20 de minute vine acasa! Dar eu sunt in Anglia ! Dar peste tot au nume ciudate ! In filmele americane o sa intelegi diferit mancarea chinezeasca!

    Thumb up 0 Thumb down 0

  18. Mi se pare putin de prost gust si arogant sa explici romanilor, in 2016, ce e aia mancare chinezeasca. Au fost primele restaurante cu specific strain aparute la noi, cred ca marea majoritate a incercat si stie cmancarea chinezeasca. Adica, uita-te la ce emisiuni culinare avem la tv, sa fim seriosi... 🙂 N-o zic cu rea intentie. Doar asa, ca remarca, dupa analiza de text.

    Thumb up 0 Thumb down 0

    • #44

      asa sunt eu, arogant...

    • sa fim seriosi ca nu toata lumea are timp sa se uite la emisiuni culinare

    • stiu ca asa esti, eu doar remarcam tonul. 🙂 corect, nu se uita lumea, dar accesul la informatie e mult mai usor, cred ca fiecare a incercat macar o data. iar cei care n-au incercat pana acum nu cred ca intra in publicul target. :p

      Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.