Citiți cum s-a simțit pe viu furtuna din Timișoara. Eu am reținut cel mai mult acest pasaj:

În foarte scurt timp a picat curentul, s-a oprit alimentarea cu apă, iar tot ce ținea de telefonie mobilă sau acces la internet era inexistent.

Parcă, dintr-o dată, articolele bricolerului care te pregătesc pentru sfârșitul lumii nu mai sunt de râs, este?

Pentru că e important ce s-a întâmplat. A fost o simplă furtună mai puternică, furtuni care, în alte zone, sunt foarte răspândite și tratate ca niște ploicele de vară. Și de la o simplă furtună, a căzut instant orice înseamnă civilizație. Alimentare cu apă, curent electric și, ce e foarte important, telefonia mobilă.

Ne-am învățat foarte mult cu telefonia wireless, ne-am înlocuit inclusiv telefoanele fixe cu telefoane fixe wireless. Și iată, în cazul unei catastrofe, primele care cad sunt telefoanele mobile. Nu știu dacă neapărat din cauza companiilor respective, care pun celulele la un minim posibil, pentru o minimizare a cheltuielilor sau doar așa este sistemul, destinat să cadă rapid.

Dar gândiți-vă că acum a fost o furtună și, de trei zile de când s-a întâmplat, sunt zone unde nu s-au restabilit cele de mai sus, de la apă până la telefonie. Cum ar fi în cazul unei catastrofe reale? Ce ați face în cazul unui cutremur de magnitudine mare, la care, să presupunem, ați supraviețui? Apa nu va mai exista, curentul nu va mai exista, căldura, din prețioasele centrale pe gaz, dar care funcționează cu curent, nu va mai fi dată? Nu veți putea anunța pe nimeni de voi, telefoanele nu vor funcționa, iar telefoanele prin sârmă de cupru a avut grijă acționarul de la Romtelecom să le distrugă pe toate, inclusiv infrastructura de telefoane publice.

In 1906, Alfred Henry Lewis a postulat că e un drum de 9 mese pierdute între umanitate și anarhie. Adică lipsa hranei , fiind o necesitate imperioasă, instalează teama și panica și e necesar ca un om să piardă doar 9 mese pentru a fi capabil de a ucide pe altcineva, în scopul de a obține mâncare.

Și aici intervine întrebarea. Sunteți pregătiți pentru 3 zile în care nu veți avea de unde să vă cumpărați hrană sau apă? Cele 3 zile care fac diferența dintre crimă și viața civilizată.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.