În urmă cu mulți ani, când, printre altele, mă prefăceam a fi inspector de protecția muncii la Praktiker, un coleg a avut un accident de muncă. Și-a rupt o mână, căzând pur și simplu din picioare. La orice accident de gen, ești obligat să vină ITM-ul, să găsească vinovații.

A venit ITM-ul și început verificare. Știți ce îi interesa pe ei? Dacă omul a semnat carnetul de protecția muncii. Dar sigur e semnătura ta? Hai, că știm noi cum se fac astea, mai scăpați și voi de la muncă, inspectorul mai scapă și el de muncă. Dar a făcut cu voi instruirea? Sigur sigur? Mie poți să îmi zici, că nu pățești nimic. Practic, asta a fost toată investigația, încercarea de a penetra persoana responsabilă de protecția muncii și prin ea, firma angajatoare.

Ieri, un lift de fațadă cu 3 muncitori, a căzut de la etajul 3. Probabil de la o defecțiune de motor, după relatările martorile. Apar și cei de la ITM cu verificările și găsesc vinovații.

Bărbaţii purtau echipament de protecţie, însă fără însemnele firmei pentru care lucrau

Liftul este unul nemţesc şi nu are nici o instrucţiune de folosire în limba română afişată. Muncitorii ştiau probabil să-l folosească, dar ar fi trebuit să existe şi instrucţiuni de utilizare în limba română. Firma trebuia să facă acest lucru

Deci practic, un om a murit sau e pe moarte și restul sunt în stare gravă pentru că nu aveau însemnele firmei pentru care lucrau și pentru că, deși știau să folosească liftul, acesta nu avea instrucțiuni de folosire în română. Acestea sunt cauzele principale ale accidentului.

Dreptatea a fost restabilită, să ne întoarcem la birourile noastre călduțe, tapetate cu șpăgi grase și salarii mari.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.