Citeam dimineață la Vali despre cum Coca Cola, Pepsi și Nestle sunt cei mai mari poluatori pe plan mondial. Așa o fi și, să nu uităm că ei nu au doar ambalaje de Cola, ci și ape plate, ape minerale, iaurțele și alte chestii care, adunate, dau niște cifre imense.

Dar, trecând peste planul acesta mondial, eu sunt curios de ce, la noi, nu se implementează reciclarea tuturor sticlelor? Să vă explic.
La nemți există un sistem cu un desen pe majoritatea ambalajelor, inclusiv sticlă, desen care poartă o taxă numită pfand. Desenul acela, pe o sticlă, valorează 25 de eurocenți. Repet, 25 de eurocenți, inclusiv pe sticla mică de coca cola. La fel pentru sticla de bere sau alte sticle.

Da, acei bani sunt incluși în prețul produsului. Dar, vă jur, când îți dai seama că ai în mașină sticluțe și ambalaje în valoare de 10 euro, chiar nu îți vine să o arunci la coș, ci te duci, frumușel, la automat, le bagi acolo și îți iei bonul valoric.

Partea mai interesantă de atât este că, fiind atât de valoroase și deja plătite de cineva, nu găsești fir de plastic, sticlă aruncate aiurea, nici măcar în coșurile de gunoi de pe marginea străzii. Pentru că sunt o sursă de venit pentru oamenii săraci. Serios, magneții români sunt praf în ochi față de cum se strâng sticle la nemți. Și există o vorbă printre emigranți, că nu ești un emigrant adevărat dacă nu ai avut zile când ai trăit din pfand.

Întrebarea e, de ce nu există acest sistem implementat în românia? Și la același cost al pfandului, nu la mizeriile de acum, gen îți dăm 2 bani pe sticlă. Pentru că doar așa îi cointeresezi pe oameni în reciclare, nu cu campanii stupide și plătind vedetuțe de carton să strângă sticle în curul gol. Banii sunt cei ce contează, întotdeauna.

Și nu ar trebui decât ca producătorii să printeze acel cod și magazinele, TOATE, să aibă o mașinuță de aia de recoltat. Și atât. E greu? Nu. De ce nu se vrea implementat?

Habar nu am. Nu pot exista decât ipoteze. Companiile de băuturi nu ar dori pentru că, evident, ar crește prețul produsului și ar scădea vânzările. Magazinele nu ar dori pentru că ar însemna investiții și cheltuieli în plus pe care, cel mai probabil, statul nu le-ar deconta sub nicio formă. Iar statul nu ar dori pentru că îl doare în cur, statul e interesat de homosexuali.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.