Scris de nea Ilie de la Sculărie

Am văzut niște articole lungi pe la tine, băi nene, de nu știu dacă mai are unul curaj să emigreze.

O să încerc un ghid de emigrare măcar pentru ăștia care îi mai mănâncă-n cur și nu mai pot sta,
Gândurile
Mai întâi fii sigur că vrei s-o ștergi. Să fii convins tu, cu toată inima și toată mintea ta.
Nu contează pentru ce motiv: că e mustața lui Dragnea prea aspră chiar și-n fanteziile tale ciudate sau că ai împrumutat niște bani de la un văr, musai să fii convins că nu mai ai chef să vii înapoi.
Și nu vorbesc aici de emigrarea asta așa de probă, mă duc o lună în Anglia la un depozit c-am auzit că se fac bani frumoși. Aia nu e emigrare. Nu tetică. Pleci. De tot. Închizi șandramaua, vinzi casa și căruța și pleci.
Colega de garsonieră
După ce te-ai convins pe tine începe convinsul celorlalți din casă. Dacă ai nevastă sau prietenă vorbește mai întâi cu ea.
Știu, tu o să zici Canada, ea o să zică Insulele Canare, tu o să-i zici de locuri de muncă, ea o să viseze să deveniți fermieri și să neteziți lanuri de spice cu palmele.
Mai bine-o netezești acolo pe loc și-i zici că până crește grâul trebuie să vă duceți dracu’ la muncă.
Vezi că o să-ți zică ceva de mă-sa pe care n-a văzut-o de anul trecut că e la Cluj, că o să-i fie dor de ea și ea nu merge cu tine-n Burundi sau Papua Noua Guinee unde vrei tu să emigrezi dar îi promiți că o să veniți din două-n două săptămâni.
Ăștia pe-a căror soacră o cheamă Speranța ați belit-o. Că aia moare ultima.
Bagajele
Bă tu ej’ nebun? Tu știi ce-a pus a mea în bagaje? Ăla de strivit usturoi, niște bigudiuri de la o mătușă, un bibelou pe care l-a luat ea de la Obor. Bine, linguri și furculițe n-aveam dar ăla de strivit usturoi era important. Plus că ea era tunsă scurt atuncea. Eu mi-am luat 3 perechi de chiloți, un pulovăr și-un tricou.
Banii 
Ia-ți bani la tine. Ești cretin? Știu că te duci să faci bani dar ia-ți să ai de rezervă. Că dacă pui ca mine pariu cu un francez că știi toate gusturile la vinurile albe și pierzi și avionul ai belit-o. Plus că o să-ți trebuiască așa de câteva zile. Și încearcă să o lași moale cu restaurantele și fițele la început că nu știi care-i mersul și oricum nu te cunoaște nimeni, fraiere, la cine vrei să te dai mare că ai bani și te spargi în figuri?! Plus că locul ăsta de muncă știi că e de început, nu? O să prinzi experiență la anul și-o să te angajezi pe mai mulți bani. Mbine, doar dacă îndeplinești condițiile de la #5.
Bagajul de cunoștințe
Știu, ai fost premiant, știi engleză mai bine ca Olguța și traduceai mai bine ca Irina Nistor filmele cu Chuck Noris. Fuck that nici nu e înjurătură. Dar nu te mai duce la interviuri cu texte de genul “știu să fac de toate”. Nu, nu știi. Asta sunt fraze de muncitori necalificați Dacă știi ceva, apăi să-l știi bine. Ia-ți toate diplomele din lume pe care le ai sau fă-ți în Fotoșop, că oricum îi prostești. Dar să știi. Dacă nu prea ești bazat pe ce știi mai bine te duci s-o vezi pe Speranța și vă împuie ea capul cu “unde să plecați, mamă, n-ați văzut câte se întâmplă în lume? stați acoalea că la noi nu se întâmplă nimica”. (Mda, de 28 de ani). Iar dacă chiar le știi pe toate, ca nevastă-mea, măcar ia-ți din prima un job bun. Nu-ți fie jenă și nu te gândi că “sanchi, angajează ăștia un emigrant la DSA?”. Că angajează, vă zic.
Copiii.
Dacă aveți un copil sau mai mulți și nu aveți deja un contract de muncă în mână semnat și data când începeți munca nu plecați. Nu vă prostiți să lăsați copilul cu bunica – o să-l găsiți tâmpit de telenovele. Luați-l cu voi, dar asigurați-vă că acolo o să meargă la o școală bună. Că o să fiți surprinși cât de repede o să învețe engleza de la traficanții de droguri.
Resursele
Bă, dacă te știi mână largă aicea și nu-ți ajung banii că mai bagi la pariuri, fumezi și bei jumate din ce câștigi, tu crezi că o să fie mai bine acolo? Auzi, păi în asta stă și arta emigrării: să știi să faci bani oriunde. Să te adaptezi locului și cheltuielilor. Tu știi cel mai bine ce te poate face fericit. Dar dacă vei munci la fel de mult sau poate chiar mai mult și tot fără nimic o să rămâi la sfârșit de lună eu zic să nu mai pleci de-acasă.
Patria
Ăștia care vă simțiți străpunși de dor de patrie, de dragoste de neam și limbă, care-l aveți pe Decebal în sufragerie pe lada de la recamier stați cuminți. Nu plecați. Că străinătatea o să se pișe pe patriotismul vostru. O să vă înfigă tricolorul în cur fix de Craăciun când pe la geamurile lor se vor aprinde luminițe și ei o să râdă în olandeză în timp ce vor ciocni pahare iar voi o să plângeți cu spălătorul în mână și cu gândul la Ștefan cel Mare.
Așa, ca ultim sfat.
Dacă vă duceți într-o țară unde n-ai cum să faci și n-ai cum să primești țuică, NU PLECAȚI ÎN VECI.
Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.