In 2005, during his famous commencement speech at Stanford University, Steve Jobs quoted the farewell message placed on the back cover of the 1974 edition of the Whole Earth Catalog: “Stay hungry. Stay foolish.”

Miliardarii participanţi la forumul de la Davos şi-au mărit considerabil averile de la criza financiară din 2009. Elita afacerilor globale se îndreaptă în această săptămână spre Davos, unde va participa la Forumul Economic Mondial şi, la un deceniu de la criza financiară, membrii acesteia sunt din ce în ce mai bogaţi. Astfel, averea lui Mark Zukerberg, fondatorul Facebook, a crescut cu 1,853% în ultimii 10 ani, de la 3 miliarde de dolari în 2009 la 58,6 miliarde de dolari în 2019.
Magnatul media Rupert Murdoch şi-a mărit averea cu 472%, de la 3,2 miliarde de dolari la 18,3 miliarde de dolari, în timp ce averea lui Bill Gates a urcat cu 86%, de la 50,8 miliarde de dolari la 94,5 miliarde de dolari.

Desigur, e cel mai simplu să dai sfaturi de genul titlului, cât timp afacerea și averea ți-ai făcut-o pornind de la niște furăciuni. Ce poate fi mai înălțător decât sfaturi gen Munca înnobilează, muncește mult dacă vrei să ajungi departe, jobul trebuie să fie în suflet, înainte de femeie și copil, nu fi niciodată satisfăcut de munca ta, ci tot timpul dorește-ți mai mult etc. Pentru că na, e logic, toată gargara asta este de fapt despre muncește cât mai mult pentru mine și adu-mi cât mai mulți bani. Deși, să mor dacă îmi dau seama ce fac știa cu atâția bani. Gates e la porțile cerului, Soroș la fel, Bezos are 120 de miliarde, ok, strângi bani, ce dracu faci cu ei, care e scopul, când deja ai bogății mai mari decât multe PIB-uri din lume, îți faci armată personală și pornești să cucerești câte o țară mai bananieră?

În contextul acesta, de fapt, mă gândeam că oamenii ar trebui să vadă mai multe povești de succes cu oameni de condiție medie. Oameni care muncesc relativ decent, nu 16 ore pe zi, oameni care au reușit să aibă o casă, 2 mașini și care nu sunt îngrijorați de ce pun mâine pe masă decât din perspectiva că nu mai au idei despre ce să mănânce. Serios, e nevoie de asemenea povești care, zic eu, sunt mai de succes decât cele ale unor hoți miliardari. Pentru că o societate, ca să fie funcțională, trebuie să fie, majoritar, formată din acest gen de oameni de succes, clasa medie.

Doar că, din păcate, acești oameni de succes sunt prea ocupați să fie fericiți cu viața lor medie ca să mai aibă timp să își împărtășească valorile și succesul. Și atunci rămân doar șmenari ca ăștia din poze, care te învață cum să fii curajos, să îți schimbi viața și să strângi din buci doar cât să cumperi o formulă magică de îmbogățire.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.