După ce am citit că s-a votat legea aceea copyright care, după părerea google și facebook, va pune botniță internetului și, după părerea mea, îi va forța pe miliardarii din spatele acestor companii care, fizic, nu au făcut nimic, ci au prosperat pe conținutul altora, să mai dea din bani și celor care produc conținut, de fapt, mă gândeam la creatorii de conținut români.

Își mai face cineva, astăzi, blog sau vlog? Acum 10 ani, când era forfota mare în domeniu, auzeam zilnic pe câte unul că trebuie neapărat să își facă blog. Sau clasicul Și ia zi, mă Arhi, cum îmi fac și eu blog de ăla, ca să fac și eu niște bani?

Acum, sincer, nu am mai auzit pe nimeni, din nicio direcție. Oamenii se îndreaptă, din ce în ce mai mult, spre consumul de conținut, nu spre crearea lui. Iar cei ce crează se refugiază tot mai mult spre platformele care îi momesc cu bani, gen youtube sau instagram, unde posibilitatea de a cumpăra followeri și celebritate este mult mai mare decât munca de a scrie, zi de zi, an de an, poate vei fi băgat în seamă de cineva.

Și mă uit la românia, cu tristețe maximă și nu văd nimic. Nu există ziare reale, ziare care să nu aibă partizanat politic. Ori sunt plătii de PSD, ori de ceilalți, care or fi ei. Dacă nu ar exista news.ro, cred că aș renunța la a citi presa scrisă. Da, rămășițele lui Tapalagă sau alte aglomerări “jurnalistice” formate din oameni despre care se știe că toată viața au supt țâța vreunui miliardar de carton, nu sunt jurnalism, ci doar obiecte ale muncii care așteaptă momentul potrivit pentru a face bani.

Și dacă mai aveți nevoie, citiți și urmăriți puțin ce zice Radu aici. Cum s-au răhățit pe ea de așa zisă deontologie jurnalistică 2 pizduline de la Casa Jurnalistului, ca să le iasă lor articolul și cum l-au transformat pe amărât în pedofil. Unii dintre voi donează pentru ăștia, donați în continuare, că e de bine.

Bloguri? O mână de oameni. Citesc câțiva, urmăresc câțiva, mai mult din inerție, pentru că multe sunt specializate pe IT, iar subiectul mă lasă rece. Au fost mai mulți, citeam câteva sute, la un moment dar, în feed reader. Acum, pur și simplu, nu mai sunt sau, dacă sunt, au virat către o nișă sau alta, încercând să se descurce fiecare cum poate. Nu mai există bloguri feminine, aproape, larga majoritate s-au închis sau au virat-o către parenting, cu mai mult sau mai puțin succes, fiecare capitalizând pe stupiditatea pre și post maternală, formându-și ganguri de doamne care se salută dimineața și își iau la revedere seara.

Vloguri, din păcate, un subiect pe care nu îl urmăresc. Mai urmăream, din când în când, dar am renunțat, nu e de mine și nu pot pierde 20 de minute din viață per clip. Pur și simplu genul acesta de conținut nu e pentru mine, așa cum nu a fost nici snapchat.

Mi-am închis contul de instagram, pentru că nu știu să fac poze, deci nu am cu ce să mă laud și nici nu am vreo viață glamour, ca să pun în fiecare zi cafele, răsărituri de soare, șampanii și alte rahaturi. Sunt un om simplu, care are și fericiri, și greutăți, iar chestiile astea nu prea atrag, e nevoie să arăți că ești minunat, că o duci minunat, că viața este doar un dans între evenimente și călătorii. Și, așa cum știți, viața nu e doar asta și trebuie să fii bătut în cap să crezi așa ceva. Si, in plus, m-am plictisit. Aceleasi poze, aceleași cărți, aceleasi cafele.

Pe facebook nu mă mai uit aproape deloc. Unele agenții insistă să păstrez contul și pagina, pentru că, nu înțeleg de ce, au impresia că monetizările postărilor pe facebook au reach mai mare decât cele de pe situri și neînțelegând că, de fapt, oamenii care vin la un post monetizat nu se vor mai întoarce niciodată și că facebook este un mediu care nu favorizează return of visitors decât contra cost și pe termen scurt. Pe contul personal sunt chiar banat, iarăși, pentru 30 de zile, pentru că am zis Găina aceasta e cam moldoveancă. Serios, nu glumesc. Oricum, e irelevant, cum ziceam, nu mă uit acolo, nu îl folosesc și, în afară de insistențele agențiilor, nu văd utilitatea unui cont în zona aceasta.

Singurul site pe care îl mai folosesc este redditul, deși și acolo s-au strâns o gălăgie de flower power și reposteri și a început să mi se cam acrească de memeuri tâmpite de încurajare pentru sinucigași și altele. Mai citesc r/romania, dar și acolo e cam tot bula mea, aceleași știri pe care le știu și eu, nicio altfel de abordare.

Concluzia?
Cred că legea asta nouă a copyrightului vine prea târziu pentru un internet al creației. În haiducia totală care a fost, s-a prosperat pe furt de conținut și subiecte, s-au făcut milioane, vezi ziare.com sau hoțnews, iar cei care au creat cu adevărat conținut au renunțat să o mai facă, pentru că cei care le furau produsul erau situați în căutările google mai sus decât ei, conform așa zișilor algoritmi de căutare. Ce să faci ca blogger sau publisher, când ți se fură articolele, iar situl care le fură e situat pe prima pagină în google, în afară de a-ți băga picioarele și a merge mai departe. Sau când gunoaie ca Buzdugan și Morar te fură, iar justiția ține procesul 8 ani, timp suficient cât să se prescrie cauza, ca în cazul groparu?

Da, e cam târziu. Se vor da în judecată google și facebook, unii pe ceilalți, pe baza conținutului furat și scrăpuit de la alții.
Darkweb, here we come.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.