În liceu aveam un coleg, să îi spunem Nelu Ioachim, care era un băiat foarte cuminte. Singura lui problemă, cu mintea de acum gândind, e că era, probabil, foarte ușor autist. Când i te adresai, avea o pauză de măcar o secundă până reușea să perceapă ce îi zici și să își mute focusul pe tine. Altfel, un tip isteț, bun la învățătură, plin de prostii, ca noi toți, și având numai șanțuri intercopsale în cap, tot ca noi toți.

Și cum era el, Nelu, atât de cuminte, brusc, la un moment dat, nu se știe cum, a început să fie știut drept omul 2go2 dacă voiai să te relaxezi pe baze de plante sau chimicale. La modul că inclusiv profesorii tineri (doamne, ce bună era Florentina, profa de fizică, la 25 de anișori, pe care, pur și simplu, nu o mai găsesc. Florentina, profesoară la Liceul Căi Ferate 12, în 1993), alții decât Florentina, desigur, apelau la el pentru diverse adjuvante.

Nelu nu îți cerea bani pe ce îți dădea. Deloc, era cel mai prietenos băiat. Pastiluță? Ia prietene, nu e problemă. Ia și un gram de cocă, nu te stresa, e cadou, suntem prieteni buni. Prietenia asta dura cam o săptămână. După o săptămână, dacă mai voiai, trebuia să cumperi. El, personal, ți-ar fi dat gratis, dar nu mai voiau prietenii lui, furnizorii, înțelegi?

După o perioadă, Nelu nu a mai venit la școală deloc. Nu știu dacă a fost arestat sau, pur și simplu, făcea prea mulți bani ca să se mai chinuie cu liceul. Din când în când, îi mai caut numele pe internet, sperând să găsesc un prossper om de afaceri, pe care nu trebuie să îl întrebi cum a făcut primul milion.

Și iată, managerii de la Iqos au gândit un sistem exact ca al dealerilor de droguri, pentru că da, nicotina tot un drog este. Încearcă tu gratuit 7 zile, până se fixează nicotina pe creier, după care vii singurel la noi și cumperi. Noi ți-am mai da gratis, dar nu ne lasă acționarii.

Nu înțeleg perversitatea unui stat care permite acest tip de abordare al clienților din partea vânzătorilor de moarte. Oare nu se înțelege că, de fapt, principalii lor clienți sunt adolescenții fără bani, care vor adora faptul că primesc un aparat de implanta cancerul gratuit, după care se descurcă ei de țigări?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.