Citeam știrea asta, cu Firea care a pus primăria să muncească la foc continuu, plătind din fondurile primăriei o sumă momentan necunoscută, dar gândiți-vă că mizeria aia de la Casa Presei, tot la modul gigantesc, dar de vreo 3 ori mai mică, a costat 4 milioane. Do the math, că aici vorbim despre bronz, statuie frumoasă, dichisită, alea. Și îmi mănânc un ciorap pe video dacă pe statuie, după amplasament, nu o să scrie ceva gen că e statuie amplasată de primăria capitalei, primar general Gabriela Vrânceanu Firea Pandele Șicâțiormaififost.

Gândiți-vă și la Lilica Țuroiu de la ICR. O croitoreasă din Teleorman care, cel mai probabil, și-a tras-o cu un baron pesedist și și-a primit plata, devenind artistă șefă a culturii și photoshopistă șefă. Lilica putea să trăiască foarte bine, fără să știe nimeni de ea. Își lua postul în primire, după care îi lăsa pe oamenii din subordine, specialiștii, cei care știu ce trebuie făcut, să își facă treaba, iar ea putea epuiza liniștită fondurile de protocol ale ICR-ului pe deplăsări și poșete și nu o băga nimeni în seamă.

Dar Lilica, la fel ca și Găbiță Sârmuliță, fiind o țărancă parvenită, o țoapă de la coada vacii, nu voia doar banii, funcția și liniștea. Nu, ea voia recunoașterea ca artistă, ca mecena, voia să rămână în amintirea oamenilor, să intre ca Esca, în cartea de istorie alternativă. De aia se photoshopează în poze cu celebrități, în locuri unde ea nu ar avea ce căuta, de aia Găbiță Sârmuliță a dat sute de milioane pentru construcția căcatului ăla gigant de la mitropolie, de aia a băgat la foc automat statuia lui pește din centru. Pentru recunoaștere, pentru a fi ținută minte. La ei în sat asta contează, pentru că bani au și țiganii, dar celebritate, recunoaștere, mai rar, că na, teleorman, pentru ce să fii ținut minte, pentru cantitatea de praz pe care o poți mânca la micul dejun?

De altfel, același lucru s-a întâmplat și cu turnătorul Daniel, preafericitul patriarh al bisericii. Domnul Daniel a turnat tot și a turnat și clopote cu chipul său, că doar el, nu altcineva, a șantajat toți politicienii de la putere din ultimii 10 ani ca să îi facă lui hotel vizavi de Marriott.

De asta nu avem liniște cu țoapele astea. Pentru că, peste 20 de ani, nimeni nu o să își mai aducă aminte că Firea era o incapabilă de ultimă speță, care a șmenuit bugetul de 2 miliarde al bucureștiului pe cântări și companii proprii, ilegale, după care a anunțat că e în faliment și ea are o sârmă în cur. Ce, își mai aduce aminte cineva de Crin Halaicu? Sau de ce a făcut Viorel Lis? Sau de faptul că Videanu a vândut toată producția Marmorom și Marmosim de borduri pe termen de 12 ani, din momentul în care a preluat primăria? Care Videanu, că omul are treabă nu a mai auzi nimeni de el. Nu, lumea o să își aducă aminte de statuia lui Firea, de la Universitate, de fiecare dată când o să treacă pe acolo. Tinerii se vor întâlni la statuia lui Firea, cântările vor fi la statuia lui Firea, să vedeți ce circ o să fie cu țoapa asta, chiar dacă pleacă de la primărie.

Iar oamenii din satul unde mânca pământ Lilica Țuroiu înainte de a alege calea croitoriei îi vor face o statuie frumoasă, la intrare. Cu un felinar roșu în mâna dreaptă, pentru că luminează cultura. Stânga va ține un toiag, toiagul înțelepciunii la care s-a cuplat ea atâția ani.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.