În limbaj sportiv, la atletism, un iepure este un atlet plătit de către concurență să ducă cursa în forță, la limita puterilor sale, pentru a forța timpi mai buni și pentru a le tăia suflul celor care nu știu care e treaba lui pe acolo. Evident, iepurele abandonează în ultima sau ultimele ture, câștigă oricum mai bine dacă și-ar fi apărat șansele.

În politică, un iepure este un candidat trimis la înaintare de unii, ca să smulgă voturi de la nehotărâții din tabăra cealaltă și, efectiv, să le scadă procentul de votanți. Ca exemplu recent ar fi alegerile pentru președinție din Moldova, unde Dodon a trimis la înaintare încă 22 de candidați, din care unul numit Maia, ca să deteriorizeze procentajul Maiei Sandu. Ceea ce s-a și întâmplat.

În românia, pe acești candidați în vedeți rapid. O avem pe eleganta doamnă măritată cu dragostea ei, bărbatul cu 30 de ani mai în vârstă și care a trecut brusc de la casieră la titulaturi, care îi aparține lui Voiculescu, îl avem pe Mircea Diaconu, care a ratat șansa de a deveni, prin vârstă, un maestru al actorilor, așa cum devin, în românia, toți loserii care îmbătrânesc, îl avem pe Paleologu și, cu siguranță, vor mai apărea.

Ce vreau să spun este că tuturor celor din bula mea ne miroase o fază pesedistă tip colectiv, când Victoraș Mickey Mouse s-a sacrificat și a scos PSD de la guvernare, ca să vină, un an mai târziu, cu 46% voturi, având la dispoziție un an de aruncat vina pe Cioloș și restul opoziției, pentru toate.

Acum, eroul este tot Mickey Mouse, care l-a făcut pe senilul Tăriceanu să plece de la guvernare, fluturându-i întâi marota președinției, după care i-a fluturat ceva cărnos pe la nas și acum, senilul șef de senat a renunțat și la guvernare, și la funcție și îl susține pe iepurele Diaconu.

PSD are nevoie ca de aer să iasă de la guvernare, iar experții politici ai partidelor nu văd asta, fiind prea orbiți de lăcomie și de nevoia de a accede rapid la funcții și bani. PSD are nevoie de timp să se refacă, să facă opoziție ca la carte și să poată să arunce vina pentru toate pe fraierii care vor prelua puterea. Reduceri de pensii? Reduceri de salarii? Tăieri de diverse? Ne pare rău, noi v-am dat, economia mergea brici, au venit #rezist și uite ce au făcut.

Și la alegeri, ghici ce, oamenii ăia simpli, pe care toți cei din opoziție îi disprețuiesc, mai direct sau mai ascuns, vor vota, la alegerile parlamentare, cu cei ce le-au dat, nu cu cei ce au tăiat.

Vă zic eu, așa succes nu a mai înfrânt-o pe opoziție de câțiva ani. Chiar era timpul.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.