Una din marile probleme ale știrilor și subiectelor din ziua de azi este fake news. Sub umbrela așa zisului jurnalism, cea care permite orice, pentru că e libertate de opinie, poți minți, poți inventa, poți inventa inclusiv teroriști și vânzători de arme în românia, ca porcul ăla din UK și să nu pățești nimic, pentru că ești ziarist, nu?

Din păcate, ștafeta este preluată de subiectele știrilor, așa cum am văzut și, indiferent de știre, acum avem un strigăt de Petrică și Lupu, ESTE FAKE NEWS!! deși știrile sunt reale, doar că nu le convin. Complet lipsit de ajutor pentru oamenii care ar vrea să înțeleagă ceva.

Așa că am adunat niște idei despre cum să depistezi fake news. Ce trebuie să te întrebi când vezi o știre care ți se pare senzațională?

Cine face respectiva afirmație? Dacă e vorba de un site din lista asta, treceti mai departe. Nu știu dacă lista se mai actualizează acolo, așa că le las și aici.
fluierul.ro
vremuritulburi.com
nedreptate.net
expunere.com
descrieri.ro
cunoastelumea.ro
activenews.ro
aflasitu.ro
infoAlert.ro
cyd.ro
efemeride.ro
nationalisti.ro
nasul.ro
nuv.ro
social-media-romania.eu
searchnewsglobal.wordpress.com
lovendal.ro
ziaristionline.ro
yno.ro
caplimpede.ro
secretele.com
napocanews.ro
stirinefiltrate.ro
dzr.org.ro
stiri-extreme.ro
ro.blastingnews.com
onlinereport.ro
obiectiv.info
dailynewsro.com
soim.ro
gandeste.org
recentnews.ro
eufrosin.wordpress.com
criterii.ro
reporteronline.net
lupuldacicblogg.wordpress.com
incorect.org
stireazilei.com
flux24.ro
deretinut.net
ziaruldegarda.ro
presalibera.net
teinformam.ro
perfectmedia.tv
stiriblana.pw
impactpress.ro
us24.ro
sokant.ro
comunitatea.stampenet.com
stirea.ru
oliviasteer.ro
comisarul.ro
luju.ro
exclusivenews.ro
infopuls.ro
invectiva.ro
explozivnews24.ro
alternativenews.ro
exclusiv24.ro
rol.ro
grupul.ro
stiripesurse.ro
romaniatv.net
antena3.ro
curentul.info
justitiarul.ro
stiri.rol.ro
dcnews.ro
rdo.ro
bzi.ro

O altă întrebare ar fi Ce motiv are difuzorul să dea respectiva știre? Care este backgroundul ei? Care este cel al publisherului? Dacă găsiți legături între ele, mergeți mai departe, e fake news.

Ca idee, orice știre importantă este și trebuie să fie verificabilă. Dacă o vedeți dată cu Surse din cutare loc ne spun, stați calmi. Știrile pe surse nu sunt știri. O știre neverificabilă nu e știre. Iar servitele securistice tip Tolontan nu sunt știri.

Iar când verificați știrile după mai multe surse, aveți grijă să nu fie așa numită labă în cerc, cea care se foloseșe la prostit anti vaxeri. Situri care se citează reciproc sau prin terțe părți, care rostogolesc aceeași minciună, dar cu linkuri, ca să pară important.

Și ce e mai important, gândiți cu capul propriu. Chiar dacă ce citiți sună fix pe ce credeți voi, gândiți înainte, nu vă lăsați prostiți. Dacă e prea bun ca să fie adevărat, este, cu siguranță, o minciună.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.