O singură dată în viață, prin 2005, cred, am lucrat într-un hotel, în Mamaia. De abia mă mutasem în Constanța, cu un rucsac în spate și 100 de dolari în buzunar, orice job era bun, la vremea respectivă. Așa că am devenit gestionar food la hotelul Jupiter Junona, de abia cumpărat de un domn mare om de afaceri, ceva cu niște trenuri, îmi scapă numele. Asta era în iunie.

Salariul era ceva gen 600 de lei, dar mi s-a spus că, după prima lună, se dublează, să nu am griji, așa sunt condițiile. După ce am stat prima lună și am văzut ce fac ăia acolo, începusem să realizez că ceva pute. Oamenii luaseră un 2 clădiri de hoteluri de 2 stele, le-au lipit sigla nouă cu 4 stele și aduceau turiști germani sub numele că vin la 4 stele. Iar ăia încremeneau când vedeau ce înseamnă alea 4 stele, nu aveau nici măcar lift, nu mai zic de piscină și alte standarde.

A doua lună, directorul hotelului m-a evitat, nu am avut cum să dau de el și să vorbim. Am sperat că mărirea salarială va fi automată, deci nu mi-am făcut mari probleme. După ce am luat același salariu, normal, cu nervi, l-am căutat pe director. Care m-a informat calm că, dacă nu îmi convine, pot pleca când doresc eu, astea sunt condițiile, oricum hotelul se închide din septembrie.

Am plecat, evident, a fost scandal, mi-au trimis sesizare la ITM cu desfacerea contractului cu litera i, adică indisciplină, tot felul de mizerii.
Anyway.

Industria ospitalităţii din România duce lipsă în prezent de aproximativ 200.000 de angajaţi şi este foarte aproape de colaps din cauza lipsei de personal, a declarat prim-vicepreşedintele executiv al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan, într-un comunicat.

Vai, deci cum, industria asta deținută și condusă de nesimțiți duce lipsă de angajați? Deci nu se găsesc 200 000 de angajați în românia care să stea ca niște sclavi, pe salarii de mizerie și la mila completă a patronilor?

Ce păcat. Poate dacă ar oferi și ei salarii mai mari de minimul pe economie sau poate la negru și mai mic de minim pe economie, poate dacă oamenii nu ar mai sta să trăiască doar din eventualul bacșiș, poate dacă nu ar mai lua bani de la angajați dacă se sparge o farfurie sau se distruge un cearceaf și și-ar asuma asta drept cost of doing business, poate doar atunci vor găsi și angajați.

Până atunci, aduceți pakistanezi, că sigur o să stea la salariile alea.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.