Scris de Robert Agachi

În prima jumătate a secolului XX istoria e scrisă de învingători. Dar învinșii fac posibilă existența acestora. Cu această profundă constatare, vă invităm stimați spectatori și radioascultători să urmarim match-ul de fotbal dintre România și o selecționată a Europei beligerante.Minutele exacte nu le mai punem pentru ca a trecut timpul degeaba.

Adversarii noștri de astăzi ar fi trebuit inițial să joace cu Franța. Francezii nu s-au prezentat la meci pentru că oricum luau bătaie.

Schimbare de ultimă oră în lotul României. Din cauza unei accidentări grave, suferite pe când intra în cantonament cu echipa lui de club, Codreanu lipsește astăzi. În locul său este convocat Horia Sima care va evolua pe postul de extremist, pardon, de extremă dreapta.

Iată și componența echipelor arbitrate de Churchill, Truman si Roosevelt:

România începe cu Lucrețiu Pătrășcanu în poartă, Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Emil Bodnăraș și Ana Pauker pe linia de fund, Petru Groza, Gheorghe Gheorghiu-Dej și Horia Sima la mijloc iar în atac trimitem tripleta Mihai I, Carol al II-lea și Ion Antonescu.

Europa propune o multinațională puternică: portar Miklos Horthy, fundași: Viaceslav Molotov, Gheorghi Jukov, Iosif Stalin și Adolf Eichmann, mijlocași: Herman Goring, Joseph Goebbels, Heinrich Himmler, Joachim von Ribbentrop, atacanți: Adolf Hitler și Benito Mussolini.

Busculadă la intrarea stadionului. Se aude sirena unei mașini de poliție. Este prins Vasile Roaită care încerca să intre cu două vuvuzele.

Cele două echipe fac schimb de fanioane la mijlocul terenului. Hitler îi oferă lui Antonescu o cămașă de noapte și un set de cuțite lungi, făcându-i discret cu ochiul. Delegația română se scuză că nu a adus nimic. Stalin răspunde că a fost el la vestiare și și-a luat singur un ceas și un palton deci nu-i problemă…

Se face rapid 2 la 0 pentru europeni în urma unor atacuri fulger purtate de ofensiva germană. Înscriu Hitler și Goring iar echipa României pare ruptă în două. Mihai I joacă numai pentru el din devieri și pase cu calcâiul, se uită spre dreapta și pasează în stânga, surprinzandu-și toți coechipierii, în special pe Antonescu.

În tribune sunt zariți Duncan din clanul MacLeod și Ion din clanul Iliescu.Aceștia sparg semințe și discută amical, încercand să-și amintească daca ultima oară s-au întâlnit în lupta de la Tapae sau la botezul lui Radu Beligan.

Arbitrul îi atrage atenția lui Hitler că nu are voie să asculte muzică pe teren. Acesta aruncă walkman-ul , înciudat că nu poate asculta Hey Jude a celor de la Beatles până la final…

Pasă extraordinară a lui Goring pentru Mussolini care se duce decis spre poarta adversă: ” Il Duce, du-te Duce…Il Duce în fața lui 3 la 0…și eeesteeee goooool!” Scorul capătă proporții…

Pauză de hidratare. Stalin și Hitler discută pe un ton scăzut despre planul de-a invada pe leși. Aflat în apropiere Mihai tresare dar își dă seama repede că nu e vorba despre castelul lui amărât.

Hitler aleargă țanțos pe gazon trăgând cu ochiul la Crucea de Fier ce-i spânzură peste tricou.Carol al II-lea îl prinde pe după umeri, scoate niște fotografii și-i arată propriile lui exemplare de soi din Crucea de Piatră.

Himmler o busculează pe Ana Pauker în careul mic, aceasta lovindu-se în cădere cu testiculele de bara porții. Penalty și cartonaș galben.

Mihai se pregătește să execute. Mihai trebuie să înscrie! Mihai va înscrie! Mihai se îndreaptă spre balon, șut și ratare monumentală, mingea trece la doi metri peste poartă.

Mihai e consolat chiar și de adversari. Privind cu coada ochiului spre Antonescu, Stalin se apropie și îi spune că următoarea execuție îi va reuși sigur.

O mie de studenți din galeria română se ridică și părăsesc tribuna în semn de protest, întrebandu-se daca nu cumva au asistat la una dintre cele mai mari ratări din istorie.

Pauză. Soseste un curier cu o livrare pentru Himmler. Acesta desface plicul si ramane ṣocat cand vede factura de regularizare la gaz.

La banca romanilor ajung vesti din tara. Se raporteaza miscari seismice in zonele Putna, Cozia si Curtea de Arges. Este sunat Marmureanu care confirma ca ni se intorc stramosii in morminte urmarindu-ne evolutia.

Se reia jocul. Goebbels cade ca secerat între Iuliu Maniu și Ion Mihalache și cere fault. Apărătorii României pretind că e doar o înscenare și cer arbitrului să consulte VAR-ul.

Churchill pleacă fără chef la cabine să verifice VAR-ul. La întoarcere spune că e ok, se usucă-n trei zile.

Ana Pauker îl complimentează pe Stalin, spunându-i că i-ar sta foarte bine cu fustă.

Carol al II-lea greșește o grămadă de pase la mijlocul terenului.Poate era mai bine dacă juca Lupescu în locul lui. Din păcate, Elena nu a venit astăzi la stadion.

România are o tentativă palidă de atac. Hitler respinge cu cotul. Horia Sima se repede spre arbitru, cu mâna ridicată , strigând: ” Henț Hitler, Henț Hitler!”.Este ignorat complet.

Ne apropiem de final. Petru Groza și Emil Bodnăraș îi oferă cadou coechipierului lor, Mihai, ultima ediție revizuită și adăugită din Mersul Trenurilor.

Schimbare la Romania. Iese Gheorghiu-Dej și intră tânăra speranță Nicolae Ceaușescu, de la Under Ground, lasat sa abereze in continuare. El declarase înainte de meci:” La bulanu’ meu o să marc și gol dacă o să mă convoacă”. Ne-a marcat…

Final. 3 la 0 pentru Europa.Mihai nu mai întârzie mult pe teren, motivând că se transferă și are un tren de prins.

Din păcate echipa Romaniei nu participă la banchetul de după meci. Celelalte delegații au ocupat sala și ne-au blocat și ușa cu Yalta, scuzați, cu yala…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.