Scris de Joyanna

Pentru ca textul de saptamana trecuta a dat nastere la polemici privind detalii fara importanta, azi as alege o tema care (cred ca) ne pune ( in sfarsit) pe toti de acord : ghicitorii in stele, in oase, in cărți sau asa numitii senzitivi sant sarlatani iscusiti care reusesc sa vinda iluzii si praf de visare… Magia e o forma de arta, pentru ca are capacitatea de a modifica si transforma realitatea, mentalisti/babe ghicitoare sint actori care interpreteaza un rol. Sintem fascinati pentru ca ne dau raspunsuri pe care nu le putem avea in alt fel.

Intr-o cautare rapida pe net se pot descoperi 105 moduri de citit semne legate de paranormal!! De la ghicitul in palma, cafea, carti de tarot , faina (punem la socoteala si prajitura cu ravas) sau vise pana la interpretarea vantului si norilor, pamantului ( includem Feng-shui), animalelor (cocosi, furnici, serpi, soareci sau zborul pasarilor) cartilor ( cand se pune o intrebare, se deschide cartea la intamplare si se citeste o fraza care e interpretata ca raspuns), cristale, haine… Se puteau citi semne in vin sau in brinza… Dansul in jurul focului isi are originile in observarea atenta a flacarilor pentru a deslusi semnale premonitorii… Invocarea spiritelor mortilor nu era intotdeauna considerata magie neagra.

As mai face citeva consideratii (de ce am vrea sa aruncam un ochi dincolo de ceea ce putem vedea , in ce masura avem nevoie, cine se transforma in victima) dar cineva se plinge ca nu-i place introducerea prea lunga , probabil n-are indeajuns de multa. rabdare.
Acum, ca am satisfacut cererea de ajustare a discursului “spre supliciul unora si deliciul altora”, iata povestirile: doua citite, una ascultata si una traita.

Dupa moartea lui Ginghis-han i-a urmat la tron Ughedei (va amintiti de hanul betiv, cu paharul cat galeata?) iar dupa ce si acesta a murit, imperiul mongol a fost sfasiat in lupte interne de catre candidatii la tron.
Un nepot, Munche, a consultat un astrolog pentru a afla care erau sansele lui de a deveni mare Han. Acesta a raspuns: “Pun chezasie propria mea viata ca vei fi incoronat!”
Avand in vedere ca pe vremea aceea capetele osanditilor la moarte zburau fara ezitari, un coleg de breasla l-a intrebat pe astrolog “Cum ai avut curajul sa fii atit de categoric?”
“Nu e vorba de curaj, ci de un calcul foarte simplu. Daca Munche pune mana pe putere, eu am sa ma capatuiesc. Daca va pierde lupta, atunci rivalul cistigator ii va taia lui capul. Oricum va fi, eu ies tot bine…”

————————————————————————————-

Ludovic al XI-lea cel Prudent , supranumit “Paianjenul Universal” pentru siretenia cu care tesea planuri impotriva dusmanilor, cu toate calitatile de comandant curajos , diplomat abil si cinic, era superstitios.
Intr-o zi , astrologul curtii a ofensat o doamna la care regele tinea mult. Furios, a hotarat sa-l pedepseasca si, o data adus in fata lui, l-a intrebat “Fiindca esti atat de stiutor, spune-mi cind ai sa mori?” Acuzatul raspunse, fara sa se piarda cu firea ” Cu trei ore inaintea voastra, sire!”
Regele se infricosa si numai ca nu il mai pedepsi, dar dadu ordin ca acesta sa fie ingrijit si ferit de orice i-ar fi putut primejdui sanatatea si viata…

————————————————————————————-

Nana imi povestise odata ca pe vremea cind era refugiata de razboi se imprietenise cu Olga, al carei sot era pe front. Nu mai stia nimic de el, ultima scrisoare o primise cu citeva luni in urma. Intr-o zi Olga a rugat-o sa o insoteasca la Mama Dina, o babuta care dadea in carti si ghicea in cafea. “Olga, stai linistita ca barbatul tau se intoarce de pe front. Vai, dar ce chestie interesanta! Vad ca nu intra pe usa si nu inteleg de ce. Neaparat sa veniti sa-mi spuneti de ce nu vrea sa intre pe usa!”
Ceva timp mai tirziu , intr-o zi cind Olga se intoarce acasa , il vede pe barbatu-sau dormind in pat. Omul venise în permisie, ajunsese rupt de oboseala, a gasit usa incuiata asa ca a intrat pe fereastra.

————————————————————————————-

Aveam vreo 20 de ani, impreuna cu primul meu iubit si gasca de prieteni eram la mare, ziua pe plaja, noaptea pe strazi si in discoteci. Intr-o seara de-asta vad o tiganca tinara, cu fuste lungi si bani gauriti in coditele impletite, care ghicea in palma. Ca sa ridem, intind si eu mina. Printre toate balariile pe care le-a insirat, se uita la mine si zice ” sotul tau o sa moara tinar!” Ce proasta, nu trebuia sa ma abureasca numai cu vrajeli de bine? In fine, da-o dreaqu, o sa fiu o vaduva sexy, cui ii pasa?
Iubirea s-a terminat, primul loz tras nu fusese cel cistigator, ne-am văzut fiecare de viata proprie mai departe.
14 ani mai tirziu aflu ca el a facut infarct in somn. Si ma gandesc ca poate tiganca se referise la el ca la sotul meu, probabil pentru ca in traditia lor primul barbat din viata e cel care le ia de nevasta.

Voi ce experiente aveti?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.