A trecut ușor neobservat un eveniment destul de important. Au intrat în vigoare noile măsuri de siguranță publică, măsuri necesare de multi timp. Spicuind:

Tulburarea liniştii locuitorilor, este sancţionată cu 200 – 1.000 lei, dar repetarea faptei, în interval de 24 de ore, este sancţionată cu amendă între 500 – 1.500 lei sau 50-100 de ore de activităţi în folosul comunităţii.

Conform poliţiştilor, legea instituie reguli clare şi transparente referitoare la procedurile de legitimare, control corporal, al bagajelor sau al vehiculului.

De asemenea, poliţistul are dreptul de a pătrunde, în orice mod, într-o locuinţă sau în orice spaţiu delimitat ce aparţine ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimţământul acesteia sau al reprezentatului legal, pentru a salva viaţa sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii ca în acel spaţiu este o persoană aflată în pericol.

Acesta a fost motivul oficial pentru care a murit ALexandra Măceșanu. Ca să nu îl deranjeze pe Dincă, nu aveau dreptul de a pătrunde în casă.

Totodată, este introdusă prezumţia săvârşirii unei acţiuni violente împotriva poliţistului, dacă persoana care a fost avertizata să nu se apropie continuă să se apropie de poliţist. Acţiunea persoanei dă dreptul poliţistului de a interveni, utilizând forţa, proporţional şi strict cât este necesar pentru a înlătura pericolul şi pentru a lua măsurile legale necesare.

Asta nu înțeleg eu în legislația română, folosirea cuvântului PROPORȚIONAL. Ce mm înseamnă proporțional în acest caz? Dacă ăla se apropie de polițist, se apropie și polițistul de el, proporțional?

Anyway, niște modificări de bun simț. Din păcate, poliția română e o gangrenă începând de sus și terminând cu ultimul trăpaș din stradă. Nu lipsa legilor e problema, ci lipsa polițiștilor decenți, care sunt acolo să își facă treaba, nu pentru sinecuri pe viață și șpăguță.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.