giphy

IAA România, organizația ce reprezintă interesele industriei de comunicare, reacționează public după ce a fost aprobată de Senat legea care interzice publicitatea la medicamente pe radio și TV. „Legea adoptata limiteaza fara un motiv clar dreptul consumatorilor de a se informa in privinta ofertei farmaciilor si a tratamentelor medicale”, se arată în mesajul IAA.

Recunosc spasit, sunt unul din cei ce nu merg la doctor anual, bianual sau cand dracului trebuie sa mergi. Am fobie de medici, spitale, diagnostice si orice tine de domeniul sanatatii. Da, mersi, stiu ca nu e bine si ca trebuie sa blabla. Psihicul uman nu functioneaza astfel.Da, tata a murit de cancer si probabil la fel si eu. Move along, nu despre asta e vorba.

Pe de alta parte, ca si consumator de diverse medicamente in momente grele ale vietii, spre deosebire de organizatia care se ocupa de banii care vin din industria pharma, imi pun simpla intrebare:

De ce trebuie sa existe reclame la medicamente?

Pentru ca, trebuie sa realizati, ca si mine, ca aici nu vorbim de reclame la medicamente contra cancerului, SIDA sau talasemie. Vorbim de diverse remedii pentru tot felul de tampenii. Deoarece la tv apar numai reclame gen Ia (insert medicament ce contine ibuprofen) si nu te va mai durea niciodata capul. Sau Doar cu analgezicul X nu vei mai simti ca ai ulcer perforat. Desigur, Dantura ta nu va mai avea nevoie de reparatii, daca mananci ketorol pe paine.

Glumim, dar acum vreo 2 saptamani Subiectiv se intreba de ce nu il lasa farmacistele sa ia ketorol, ca doar e un analgezic simplu. Nestiind ca, de exemplu, o femeie poate pierde sarcina din cauza ketorolului luat aiurea, fara sa stie.

Si, daca realizam ca niste neofiti ca noi nu pot sa isi dea cu parerea despre reclamele la medicamente, pentru ca, spre deosebire de fotbal, sex si politica, medicina nu e un loc unde, ca roman, poti emite supozitii doar pentru ca poti, cu ce drept asociatia domnilor astora din publicitate emite opinii pe tema?

De ce tot timpul sunt sariti din schema singurii oameni abilitati sa vorbeasca sau sa dea retete de medicamente?

ADICA MEDICII??

#numazic, intreb si caut raspunsuri.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.