nastere

Ar trebui să avem câteva cercetări selective în rândul populației, tinere în special, și să vedem care este motivația unui număr în creștere de cupluri tinere care nu mai doresc copii deloc sau a unui număr la fel de mare de cupluri care doresc un singur copil. Să îi întrebăm de ce nu numai atât. Care este motivația lor? Ce ar putea schimba decizia voastră? Ce măsuri? Unul poate vrea grădiniță. Altul vrea creșă. Altul vrea impozit mai redus. Altul vrea locuință – Vasile Ghețău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române

Frazele de mai sus sunt exemplul perfect de birocrat coclit care anunță că dorește niște fonduri pentru a face o altă cercetare scumpă și de durată, care să ne spună că apa hidratează sau sexul este benefic pentru lungirea organului.

Același gen de cercetări care s-au făcut pe vremea guvernării de tristă amintire Băsescu-Boc, pentru a afla de ce românii preferă să plece la muncă în străinătate și nu stau în românia să încaseze 6 luni ajutor de șomaj.

Declarațiile acestea atât de nesimțite, venind din partea unui bugetar, mi se par culmea tupeului. Când știi extrem de clar că trăim într-o țară nesigură legislativ. Când legislația muncii, mama și copilul, codul fiscal, totul se schimbă de la o zi la alta, în funcție de cum are chef primul ministru să dea o ordonanță.

Când implicarea statului în creșterea demografică este zero, deși COPIII sunt viitorul unei țări și natalitatea TREBUIE să fie prioritatea numărul unu, pentru că nu suntem SUA, să ne bazăm pe emigranți. Când nu există un sistem de creșe, grădinițe, afterschool de stat pus la punct, ci trebuie să plătești uneori un salariu întreg ca să poți să îți ții copilul undeva cât timp ești la muncă. (Ironic că ajungi să dai salariul pe grădiniță ca să poți lăsa copilul ca să mergi la muncă)

Când companiile nu sunt obligate să înființeze creșe pe lângă sediile lor pentru ca părinții să poată veni la muncă. Când programul grădinițelor este maxim până la ora 5, adică o oră la care NIMENI nu a ieșit deja de la muncă, să își poată lua copilul. Când alocația unui copil este mai mică decât o cutie de lapte praf Nestle. Ați văzut vreo grădiniță între zecile de clădiri de birouri din Pipera?

Când costul hainelor pentru copii este ABERANT de mare în românia față de țările din jur. O salopetă pentru un sugar, dintr-un magazin dedicat, costă în medie 100 de lei. O pereche de șosete este 15-20 de lei. Când mi s-a născut primul copil i-am cumpărat din austria cu 100 de euro un morman de hăinuțe. Cu banii ăia îi cumpăram în românia 3 perechi de ciorapi și 2 pantaloni.

Când costurile unei sarcini de 9 luni, cu monitorizare lunară și medicație, depășește 1000 de euro, pentru că statul NU ASIGURĂ nimic. Când o naștere costă 300 de euro medicul, 100 de euro moașa, 100 de euro anestezistul și 50 de lei fiecare intervenție în cameră, de la schimbat cearceafuri până la adus copilul la supt. Când mafia medicală este o caracatiță generalizată.

Tu, academician român, te gândești să faci un studiu. Dar oare de ce nu mai fac tinerii copii. Și iei salariu pentru întrebările astea.
De la buget…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.