Am fost în weekend la Hotel Mercur, în Covasna, ca să sărbătoresc valentinele. O să vă scriu mai încolo despre ce și cum. Înainte, să vă spun la cald impresia mea despre localitatea aceea.

Știți cum ni se spune și suntem asigurați că toată agitația asta cu ungaria și ținutul secuiesc and shit sunt doar politice și de fapt oamenii sunt prieteni și că acolo nimeni nu vorbește despre asta?

O să vă mirați, dar e de fapt o intoxicare. Problema există și este foarte problematică în Covasna. Nu, nu am fost să iau pâine din magazin, am fost la un supermarket să iau niște tampoane. Casiera vorbea ungurește, se saluta cu toți ÎN UNGUREȘTE, când a ajuns românul de mine la casă nu m-a salutat, prețul mi l-a spus în ungurește și în general, totul s-a desfășurat în limba lui Petofi Sandor. Fun fact, la Kaufland din Târgu Secuiesc, anunțurile gen Vasilică Ionel este chemat la casa 5 se dau și în română, și în maghiară, că poate nu a înțeles Vasilică din prima.

Știu, o să ziceți că sunt eu urât și de aia.
Am stat de vorbă cu români de acolo, mirat fiind de toate aiurealile în maghiară de pe toate zidurile, de toate Haromshit (care înseamnă ceva gen 3 scaune, emblema ținutului vieții) afișate inclusiv pe case și mi s-au explicat niște chestii.

În Covasna majoritatății maghiarilor din zonă nu le suferă românii, localnici sau nu. Poza asta este locul unde se termină Covasna maghiară și de unde începe Covasna cu români. În Covasna cu unguri nu se angajează români, așa cum în cea românească nu se angajează unguri. Pe toate casele din partea românească există un drapel tricolor, în contrapartidă la toate obiectele de mobilier de pe gardurile ungurimii.

iustinian-covasna

În Covasna, primarul refuză să dezvolte zona (care e de o frumusețe extremă), să asfalteze sau să permită dezvoltarea afacerilor pentru că… dacă ar face-o, ar veni români în zonă, iar în Covasna nu sunt doriți românii. Serios, poate vi se va părea rizibil, dar nu e, nu sunt cuvintele mele, sunt ale oamenilor din zonă și nu doar a unuia.

Pentru că nu prea au figuri emblematice de limbă ungrică, în covasna e plin de bustulețe alea unor neaveniți, gen artiști plastici sau altfel de țucălari. Pentru că na, nu se cade să pui vreun bust al unui român, doar suntem în ținutul secuiesc.

fabian-filozoful-covasna ella-textile-covasna

În covasna, toate bisericile fortificate evanghelice au fost restaurate cu milioane de euro din bani publici. Pentru că sunt ungurești, desigur. Cetatea dacică de sus de pe deal zace în ruine și nimănui nu îi pasă. Dacă dacii ar fi mâncat carne de măgar de sub șaua calului, probabil ar fi fost și ea restaurată.

Chestia asta pe mine m-a înrăit puțin. Vara asta o să mai merg pe acolo mai des și o să fac în așa fel să vină cât mai mulți români. Așa, ca să știe haromshit că acolo e de fapt românia. Poza este cu singura școală în limba română din zonă.

avram-iancu-covasna

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.