memorandumul de la budapeste

Înainte de orice, să vă dau să citiți o mică poveste despre Ucraina. Ați auzit vreodată de memorandumul de la Budapesta?

Memorandumul se referă la dezarmarea nucleară a Ucrainei și prevede garanții de securitate a independenței sale. Prin acest tratat, Ucraina a renunțat la armele nucleare sovietice de pe teritoriul său care au fost transferate către Federația Rusă. În schimb, Statele Unite, Marea Britanie și Rusia s-au obligat după cum urmează:[2]

Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, precum și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, își reafirmă angajamentul față de Ucraina, în conformitate cu principiile Actului final al CSCE, să respecte independența și suveranitatea și frontierele existente ale Ucrainei.
Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, precum și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, își reafirmă obligația lor de a se abține de la amenințarea cu forța sau folosirea forței împotriva integrității teritoriale sau a independenței politice a Ucrainei, și că nici una dintre armele lor vor fi folosite vreodată împotriva Ucrainei decât pentru auto-apărare sau în alt mod, în conformitate cu Carta Organizației Națiunilor Unite.
Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, precum și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, își reafirmă angajamentul față de Ucraina, în conformitate cu principiile Actului final al CSCE, să se abțină de la constrângeri economice cu intenția de a subordona propriului lor interes exercitarea de către Ucraina a drepturilor inerente suveranității sale și, astfel, pentru a obține avantaje de orice fel.

Pe scurt, Ucraina era al 3 lea stat din lume după numărul de focoase nucleare. Nimeni nu se putea atinge în vreun fel de ei, pentru că, la urma urmei, aceasta este utilitatea armelor nucleare, de a menține status quo-ul și de a nu se distruge reciproc, o confruntare nucleară fiind de fapt ultima confruntare înainte de Mad Max.

Am văzut toți ce s-a întâmplat după ce Ucraina a renunțat la armele sale și cum și-au respectat rușii angajamentele luate. Ba, și mai mult, se vede cum partenerii din tratat, adică US și UK și-au respectat obligațiile ce le reveneau. Au condamnat ferm invazia rusă, au banat temporar niște rusnaci inutili, după care lucrurile sunt bune, îndeamnă toate părțile la calm și negocieri.

Prin urmare, în aceste condiții, mai credeți că niște rachețele cu încărcătură nucleară sunt ceva nasol pentru noi? Că ne transformă într-o țintă? Sau că ne dau mai multă securitate?

În paranteză fie spus, știm toți că mizeria aia de știre e momentan doar o intoxicare rusă. Dar rămâne ideea.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.