fierar-betonist

Ar trebui să avem filiere distincte care să fie foarte bine diferențiate. Este vorba de filiere care sunt diferite: teoretică pe care o știm, dar și o filieră substanțială care să meargă pe învățarea unei meserii. Elevul lucrează, este ucenic la un angajator, dar este cuprins și în sistemul școlar. Acolo vor fi niște probe prin care se va certifica competența pe care o are pentru meseria pe care și-a ales-o. Nu va fi bacul acesta general, teoretic de acum.
Cu acest gen de certificare, probabil, acesta este și punctul de vedere pe care îl susțin, nu vei mai putea să dai examen de admitere în universitate. Dar sistemul nu trebuie să fie segregaționist. Cineva care va face această filiera vocațională cu învățământul acesta profesional să aibă totuși posibilitatea dacă își dorește să se întoarcă în filiera teoretică și să poată accede și la un Bacalaureat teoretic pentru a putea să continue cu studiile universitare dacă își dorește. Nu sunt adeptul ideii că poți să ajungi la universitate fără Bacalaureatul.

Sincer să fiu, nu înțeleg logica. Practic, copiii sunt angrenați într-un sistem generalist de învățat, iar bacalaureatul, ca orice alt test similar din lume, măsoară capacitatea copiilor de a asimila cunoștințele GENERALISTE oferite de către școală.

Acum ce facem, deși toți învață aceleași lucruri, unii vor da examene din viața Andreei Esca sau a păsăricii cealeilalte, am uitat cum o cheamă, pe care au băgat-o într-un an în loc de eminescu, iar alții vor da din tehnologia apucării ciocanului? Cu mențiunea că ultimii nu vor fi primiți la facultate? Atunci înseamnă că nu mai e bac, e doar un examen care certifică faptul că un elev a terminat 12 clase. Nici măcar asta nu o certifică, ar putea pur și simplu să nu dea niciun examen, dacă el, la școală, este examinat din munca pe care o face în timpul liber. A absolvit Mihai Viteazu cu magna cum laudae în lăcătușerie auto.

Și mi se mai pare haios cu domnul ministru consideră că la facultate (sau universitate, cum o numește distinsul) au loc doar cei ce dau examene teoretice și fac teorie în liceu. Toți inginerii sudori din românia aplaudă în picioare această decizie.

Desigur, iarăși reinventă, PROST, roata. COpiem toate căcaturile din lume, dar un sistem de învățământ nu reușim să o facem. Cam ca la autostrăzi.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.