Scris de Valentin

Astăzi este Ziua Internațională a Diabetului. În mod oficial, la sfârșitul anului 2015, 11.7% din populația României este înregistrată ca având diabet, mai exact 1.97 milioane de oameni, dar aici sunt numărate doar persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 de ani. Conform Institutului Național de Statistică, în anul 2015, media celor noi diagnosticați este de 202 români pe zi, în creștere față de anii precedenți, 2014 și 2013.

Un studiu național recent arată că alți 3 miloane de români sunt înregistrați cu pre-diabet.
Singura șansă de vindecare este cercetarea, dar cine poate susține în România măcar un studiu ale cărui costuri, dacă ne raportăm la ce vedem în alte țări, se estimează la câteva zeci de milioane de euro?
[Acum 4 ani, când a fost diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1, i-am promis copilului meu că voi face tot ce-mi stă în putință să-l scap de injecții. El are acum 7 ani și este foarte puternic. Are deja o centură de Aikido și de aproape doi ani este înscris la o școală de fotbal, cu trei antrenamente pe săptămână și meci în weekend. Joacă la o categoria de vârstă cu un an mai mare decât el și este golgheterul echipei. Sportul îl ajută foarte mult, însă cele patru injecții zilnice, plus alte cinci-șase înțepături pentru verificarea valorii glicemiei au rămas.]

Revenind la cercetare, am pornit de la ideea că ‘suntem atâți de mulți, încât ne putem autofinanța propria cercetare’. Din veniturile noastre, un procent de 5.5% merge către CASS. Și am zis, cum ar fi dacă numai 0.2% din acești 5.5% s-ar redirecționa în mod automat către cercetare? Într-adevăr, ar fi nemaipomenit, numai că acest lucru s-ar putea realiza numai sub forma unei legi.

Așadar, după lungi căutări, timp în care am fost permanent încurajat de oameni minunați, am găsit un om deosebit care a înțeles rapid această problemă și care a transcris totul sub forma unei inițiative legislative. Pe 1 septembrie 2016 a fost prezentată în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, fiind apoi înaintată către Senat. În curând, probabil în următorul plen, în februarie 2017, va fi în fața forumului decizional al Camerei Deputaților.
Eu sunt de părere că rezultatul votului depinde și de numărul oamenilor care vor afla despre această inițiativă.

www.cameradeputatilor.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=15826

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.