Marian trage un semnal de alarmă extrem de bine pus la punct despre ce se întâmplă în acest moment și/în chestia numită vlogging, având ca bază acel studiu Starcom care spune că, de fapt, tot bloggerii sunt cei mai buni. Dar nu asta e ideea.

Nu știu câți dintre voi au fost aici și mai țin minte începuturile romantice ale blogurilor. Atunci când se scria din plăcere, când era o emulație de oameni care ar fi vrut să scrie mult și să împărtășească cu oamenii. Știți ce s-a întâmplat atunci? Au apărut profitorii, oamenii de afaceri. Cei care au acaparat majoritatea acelor oameni, tentându-i cu sume mizere, premii sărăcăcioase, în ideea că, pe viitor, vor face mulți bani din scris. Și astfel, acei oameni au semnat tot felul de contracte dubioase, devenind bloggeri care scriau doar comercial, doar pentru campanii, doar pentru premii.

Ce s-a întâmmplat după?
Păi, nimic. Profitorii au făcut tone de bani, fraierii care semnaseră au dispărut din online, pentru că cititorii nu sunt proști și te simt imediat atunci când nu faci decât să mimezi interesul, simțind în vârful nărilor suta de lei promisă dacă scrii și, ce să vezi, 80% din bloguri au dispărut. E plin google de linkuri moarte către situri de succes.

Acum, probabil aceiași oameni de afaceri fac același lucru, dar cu vloggerii. Din informațiile mele, mulți dintre ei, dacă nu toți, nu știu, nu urmăresc (ultimul vlog parțial urmărit a fost când un analfabet șâșâit, profund minor, Șeli sau ceva gen, îi certa pe organizatorii de la Untold că nu i-au trimis invitațiile mai devreme. Am vomat în gură și am închis), au semnat contracte cu diverse chestii dubioase, care “îi reprezintă”.

ȘI da, Marian are dreptate, chestiile astea nu fac bine niciunui fel de domeniu. Într-un final, după o perioadă, singurii care fac bani sunt “managerii”, iar fraierii momiți cu mirajul îmbogățirii rapide din prosteală pe cameră vor trage obloanele. Managerii nu vor suferi, vor trece la următorul grup de fraieri.

Bine, știu CU SIGURANȚĂ că niciunul dintre cei vizați nu vor înțelege ce scriu. Majoritar pentru că așa e nivelul, dar și pentru că, acum, sunt foarte mulțumiți, cineva îi bagă în seamă, îi prostesc că sunt o industrie și reprezintă altceva în afară de distracție efemeră pentru minori.

Regretele vor fi tardive și nu îi va păsa nimănui.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.