Am plecat de acasa in 1994 in Chicago unde am stat 16 ani dupa care m am mutat in Canada de aproape 8 ani, cred ca mi am format o oarecare opinie legata de imigrare.
Decizia unei imigrari nu este usoara, dar si daca despici firul in 4 de 4 ori nu o sa faci nimic si tot pe loc stai.

O sa scriu mai detaliat de Canada si daca se doreste si despre viata in US.
Canada este o tara liberala cu o nuanta semi-socialista, cei nascuti aici nu isi dau seama deoarece nu au cum sa compare dar guvernul canadian reglementeaza o gramada de reguli in mai toate provinciile canadiene incepind de la healtcare pina la aprobarea cresterilor pretului unui KW de energie.

Cele mai populate provincii sint Ontario, Quebec, British Columbia, Alberta si Manitoba, restul provinciilor au o populatie mai mica ca Bucurestiul .
Limbile oficiale sint engleza si franceza, franceza este folosita cel mai mult in Quebec si New Brunswick.

Ca suprafata este imensa numai in provincia Ontario ca suprafata incap Spania, Franta, Olanda, Belgia si Luxembourg la un loc, majoritatea populatiei canadiene traieste nu mai departe de 300km de la granita cu US de la coasta de est la coasta de vest.
Vremea este preponderent rece iarna ( -10-30C cu vint ) mai cald in coasta de vest, iarna incepe cam prin decembrie si se termina pe la sfirsitul lunii aprilie, primavara si toamna sint scurte, nu la fel ca acasa unde observi o tranzitie, verile sint cam ca acasa ori caniculare ori mai racoroase intre 21-38C , anul acesta a fost o vara ploioasa ( in Ontario ), cu un august calduros.

Este indicat ca sa veniti in vizita si sa vedeti cum este ca atmosfera ( nu vindeti tot si va treziti ca nu va place si vreti acasa ) in general si sa va faceti o opinie daca puteti numi Canada “acasa”.

Un bilet Bucuresti- Toronto sau Bucuresti-Montreal dus/intors este in jur de 800 de euro, se mai gasesc cred si la 650 -700 euro in perioada de super reduceri.
Va sugerez sa veniti in luna mai cind incepe sa fie destul de cald si mai usor de circulat ( fara schiuri ).

Obtinerea vizei dureaza intre un an si 3 ani ( pentru emigrare in provincia Quebec timpul este mai scurt ) si depinde de virsta, oferta unui job, rude in Canada etc.
La venire puteti sa va aduceti ce vreti fara taxe vamale ( nu masina din EU ) chiar si un container , eu am adus tot ce am avut in US ( inclusiv masini si motociclete ) fara taxe vamale.

Puteti sa va aduceti catelul, pisica sau purcelul de companie daca aveti toate documentele cu vaccinurile si scrisoare tradusa si notariata de la veterinar.
Va trebuie la venire un minim de $15000 echivalenta a 4 luni de cheltuieli pentru chirie, mincare, necesitati.

Costurile sint mai mari ca acasa o chirie in Toronto si imprejurimi pentru un apartament de 2 camere este intre $1200-1800 ( mai ieftin in Montreal )pe luna, se plateste prima si ultima luna de chirie + consumul electric in jur de $100-125, trebuie platita atentie daca incalzirea este electrica si nu este inclusa in chirie puteti ajunge la un cost lunar intre $300-350+ ( experienta proprie)

Bilete autobuz $3.25 , student $2.10, au ap de cel sa vezi cind vine urmatorul autobuz.
Costul unei masini uzate ( care nu ii cad rotile ) in jur de $7000, asigurarea masinii pentru nou veniti de la $2000/an in sus ( mai ieftina in Quebec, Alberta etc ).
Dobinda la un imprumut auto la o masina uzata este de la 7% -18% depinde de creditul fiecaruia, la o masina noua poate fi de 0% pentru 5-6 ani , ori intre 0.99-1.99% si mai rar peste.

Permisul de conducere romanesc este valabil numai 3 luni, dupa 3 luni trebuie sa dai examen pentru cel canadian, daca ai luat examenul primesti un fel de permis temporar de un an de zile dupa care dai un examen final pentru cel permanent si fara restrictii (emigrare.wikifoundry.com/page/Permis+conducere).

Economia Canadiana este intr un stadiu destul de bun, somajul la ora actuala este destul de mic, un job decent se poate gasi in Ontario si Quebec in 4 luni.
Se cauta jobs in domeniul chimic, electric, electrotehnic, petrolifer, IT, marketing, 3D printer operator, contabilitate…..ceva ciudat in faptul daca esti strungar sau matriter vei gasi un job in nici o luna si cu un salariu de $60000

Interviurile sint destul de usoare fara prea mult stres, esti intrebat de experienta, de ce ai emigrat in Canada , educatie etc.
Romanii de regula sint apreciati si considerati muncitori.

Daca esti ales ti se face o oferta, un salariu mediu porneste cam de la $45000 pe an , dupa taxe ramii in mina cam cu $33000, plus alte beneficii de ex: asigurare medicala privata, cotizatii la fondul de pensii, mai multe zile de concediu etc.

Daca nimeresti un job guvenamental sau sindicat considera ca ai cistigat loteria canadiana, salariile pornesc de la $60000/an plus o gramada de alte beneficii, este foarte greu sa fi dat afara din astfel de jobs , numai daca faci ceva incredibil de prostesc.
Salariul orar in Ontario va fi de la 1 Ian de $14/ora si va creste la $15/ora de la 1 Ian 2019, nu vei putea face fata cheltuielilor cu un asemenea salariu..

Cele mai folosite site uri pentru jobs sint : monsters.ca, ca.indeed.ca, wowjobs.ca, workopolis.com, careerbuilder.ca, kijiji.ca, craigslist.org.

Reteaua bancara cred ca este de calitate mai buna decit cea romaneasca, un cont bancar te costa can ~$20 lunar si fara prea multe alte taxe pentru tranzactii.
Cele mai mari banci sint TD, Bank of Montreal, Royal Bank of Canada

Costurile alimentare lunare variaza in functie de ce provincie alegi, in Ontario pentru o familie de 3-4 te va costa intre $300-400 nu organic.
Lapte $5.49 punga de 4 litri, unt $3.50, duzina de oua $2.50-3.50, piine $0.99-3.50, pui intreg $7-10.

Electronicele si computerele mai ieftine ca in Romania.
TVA ul canadian este de 13% si nu este inclus in pret ca acasa , daca cumperi ceva de $100 vei plati la casa $113.
Taxele la produsele alimentare sint mai mici de 13% , sint taxe de 1%, 2% si 5% depinzind de produs.

Serviciile medicale sint decente ( sub US calitativ), la 3 luni de la sosirea in Canada ti se va da un card medical cu care te poti duce la orice doctor sau spital in caz de nevoie, majoritatea vizitelor si serviciilor sint gratuite inclusix analize, x ray, tomograf etc, daca sistemul este aglomerat poti astepta ( nu urgenta ) de la citeva zile la citeva saptamini.

Cardul medical nu acopera costul medicamentelor, astea le platesti tu din buzunar sau din asigurarea medicala a companiei, in caz ca nu ai bani sint programe guvernamentale care te ajuta .

Sistemul educational primar este slab, cred ca al nostru romanesc este inca peste, cel universitar este bun un an de universitate costa de la $5000-15000 depinzind de universitatea la care mergi, majoritatea studentilor primesc de la guvern imprumuturi cu rate mici sau ajutor financiar.

Sper ca v am ajutat cu ceva si in caz ca doriti mai multe informatii , intrebati.
Canada este un amalgam de natii, de la europeni la asiatici, africani si arabi……fiecare isi cam vede de treaba lui.

Daca vrei sa emigrezi in Canada si vii din Anglia, Australia, Noua Zeelanda procesul de emigrare este ceva mai usor si mai rapid incluzind romanii care sint in Anglia.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.