Din perspectiva omului care și-a șters contul personal de facebook, citeam amuzat zbaterile lui Mark de a convinge pe toată lumea despre cum Facebook este un loc sigur și gata, de mâine se rezolvă tot, o să poți găsi mai ușor unde sunt condițiile de utilizare și ce se întâmplă cu datele tale.

O pierdere de 18% pe bursă, pierdere personală de nuștiucâte miliarde de euro, conturi mari de facebook închise, gen eu, Tesla, Playboy, lucrurile nu stau deloc bine. Dar în niciun caz nu apare schimbarea aceea care, de fapt, permite userului să dispună fix cum vrea el de datele sale personale, totul rămânând la stilul Nu îți convine, pleacă.

Și nu se rezolvă nimic. În continuare nu pot să dispun cum doresc eu de intimitatea mea. Dacă am o poză de profil, indiferent de setări, este publică și o vede oricine. Nu pot să îmi setez contul să nu mi se poată trimite cereri de prietenie, dimpotrivă, cu fiecare update, tot mai multă lume are acces la asta. În continuare pe site vezi ce dorește facebook, indiferent de prietenii pe care ți i-ai ales. În continuare pot să am eu orice setări de privacy doresc, dacă una din vacile care îmi sunt prietene pe facebook acceseaza unul din quizzurile gen Cu ce actriță semăn?, automat deținătorul quizzului are acces la datele TUTUROR prietenilor proastei. Și tot așa.

Între timp, deși browserul meu de PC nu are acces la locație, nu folosesc aplicația de facebook, iar la locația de pe telefon are acces doare waze, maps și weatherBug, facebook loghează conștiincios pe unde mă plimb, plimbă datele despre useri din instagram și facebook fără nicio treabă sau problemă.

Dacă nu plătești pentru serviciu, ești o marfă. Simplu.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.