Acel moment când ai de ales între userii tăi și siguranța opiniilor lor

jos labele de pe internet

Din păcate, va trebui să renunțăm la userii de pe cetin.ro, cei pe care vi i-ați făcut voi, fanii hardcore ai sitului. Mă gândesc de câteva luni la asta și, oricum aș privi situația, tot acolo trebuie să se ajungă.

Să vă și lămuresc de ce.
Acum câteva luni, am pus un articol despre o reclamă stradală stupidă despre vaccinuri, care inducea în eroare trecătorii de pe stradă, iar unul dintre voi a lăsat un comenteriu, adevărat, foarte tâmpit. Posesorul reclamei a făcut ce a putut el mai bine și a reclamat comentariul respectiv la poliție, pentru infracțiuni din sfera criminalității informatice.

Prin urmare eu, proprietarul sitului, am primit o frumoasă adresă de la poliție, în care eram rugat să dezvălui IP-ul userului și mailul cu care era inregistrat ca user pe site, practic știindu-se că acela este un mail confirmat, deci real.

Iar ca simplu cetățean, pavăza de blogger nu te apără cu nimic, ești obligat să divulgi acele date poliției. Nu ești asimilat jurnalistului, să zici că nu poți divulga surse sau alte chestii de genul. Trebuie să spui, altfel ți-o furi și nu ușor, pentru că refuzul de a divulga acele date se pedepsește.

Ok, nu s-a întâmplat mare brânză, s-au cercetat vorbe în vânt, fără fundament și fără substanță, doar pentru că proprietarul unui site mizerabil a considerat că e ok să mintă grafic ca să își facă trafic. Doar că problema asta se poate repeta. Iar eu nu sunt interesat să ajut să se bage pumnul în gura nimănui, pe baza reclamațiilor unor nemernici.

Între timp, mi-am făcut angajare legală pe post de jurnalist și vom mai vedea între timp ce facem, din această postură.

Așa că, dragii mei, va trebui să ne păstrăm unul față de ceilalți anonimitatea de până acum, pentru protecția voastră. Practic, nu se schimbă nimic, nu e mare brânză. Doar că voi putea spune oricând că mailul de la comentarii este …nu știu, altul :mrgreen:

Gabriela Firea vrea să închidă acest site.

Poți contribui la eforturile mele cu un abonament de 3 USD

52 comentarii

 1. #1

  Stai asa bo$$ vrei sa zici ca blogul asta nu este de caterinca?

  Thumb up 57
 2. #2

  Multumesc Cetin. Nu e ca si cum as avea (momentan) ceva de ascuns. Dar iti multumesc ca esti in Cetin Schindler al Internetului. (Pentru a clarifica, e o metafora, nu sustineam ca evreii faceau tranzactii cu carduri in WW2, nici ca vindeau accese la serveru’ lu’ fuhrer)

  Thumb up 15
 3. #5

  Iar eu, când îţi ziceam că ţin la anonimitatea mea, şi pe bună dreptate… ai crezut că sunt troll flamat sau că ar trebui să fiu una cu rândul lumii, descoperit.
  Chiar dacă arăt a troll, asta nu înseamnă că sunt unul, dar nici nu-nseamnă că vreau să renunţ la anonimitate în acelaşi timp. Vezi, cine avu dreptate şi judecata potrivită, la urma urmei. 😛

  Prima întrebare: Am permisiunea sa revin la numele de Alupigus?

  A doua întrebare: De-asta a fost expulzat Freigedank? El/Ea era… ?

  Thumb up 12
  • #6

   fii atent, ca e ultima oara când iti spun. ma doare in pula de anonimitatea ta. cu userul sugipula citit invers comentezi unde vrei tu, nu aici. si da, esti troll, obisnuit cu flameurile de pe redit sau alte cacaturi. aici esti moderat tocmai de aia. sfarsit.

  • #7

   Nu era mai simplu sa-i raspunzi UTAB?

   Thumb up 5
  • #8

   nush ce e aia. e un tip in general ok, dar el vine aici exclusiv ca sa atace ceilalti comentatori. si devine enervant inclusiv pentru mine

  • #9

   Am zis ceva acu ceva timp, dar nu ma pot abtine. Ti am zis acu ceva timp ca asta intra aici sa primeasca aprobari de la tine si sa i provoace pe ceilalti. Suna bine ce se intampla, poate ma mai bag in seama pe aici!

   Thumb up 7
  • #10

   ce il doaree pe el, haha 🙂
   „Prima întrebare: Am permisiunea sa revin la numele de Alupigus?”

   Thumb up 4
  • #11

   Ce glume de 14 ani din 98…

   Thumb up 6
  • #12

   era si sec. nici o noima nu aveau cele scrise, adica era total pe langa orice, un spam total irelevant. fara gluma, nu stiu de unde apar speciile astea.

   Thumb up 3
 4. #13

  E 1 aprilie ?
  Eu unul sunt curios ce a comentat persoana respectivă de s-a ajuns la ‘infracțiuni din sfera criminalității informatice’.

  Thumb up 18
 5. #18

  poate sunt eu paranoic dar asta nu schimba cu nimic datele problemei, nu pot sa ia de pe ip numele contractului etc si tot acolo se ajunge? in fine eu cand scriu comentarii periculoase intru d p tableta via wireless free si aia e!!!

  Thumb up 6
 6. #20

  Nu vad oricum care ar fi diferenta dintre a comenta de pe asa zisul cont, sau pur si simplu normal cu adresa de e-mail pe care o doresti tu, vad ca numarul comentariilor fiecaruia se contorizeaza si asa, chestia cu user-ul mi se pare doar o bataie de cap in plus, fara folos .

  Thumb up 3
 7. #21

  Despre ce plm de comentariu e vorba? Ce reclama? Baga link sa vaza ochiu. Sa stim daca sa-i ardem in rect au ba

  Thumb up 8
 8. #23

  He,he,he !
  Ai scăpat ușor de data asta .Să vezi când te-o chema SRI la discuții ,ca să-ți spună ei care e ip–ul și mailul ticălosului care a atentat la siguranța națională si internațională a țării

  Thumb up 12
 9. #24

  Amonim-anonim, dar am belit pla, ăştia mă cunosc după motan…

  Thumb up 33
 10. Pentru cei care au ceva de ascuns (mai ales pe ei), exista Tor Browser. Îți arată că ai comentat din Olanda, Franța, SUA… când tu, de fapt, stai în Crângași.
  P. S. Eu am comentat din chrome, de acasă. Dar uneori, RDS mă dă în altă localitate – după IP.

  Thumb up 4
  • #27

   pentru ca repartizeaza IP-urile random

  • #28

   Poti sa treci prin mama torului, routere cascadate prin vecini, 7 provideri si ip uri schimbare. Daca vrea sa te gaseasca, te gaseste cu aproximare de 0.5 metri. In cazul spus de arhi, n a fost „infractiunea” de asa natura sa se deranjeze a sapa. Asta nu inseamna ca daca tu ameninti cu bombe pe aici si Arhi nu vrea sa ti dea ip ul, esti safe :))

   Thumb up 2
  • #29

   Nu te gasesc.

   Thumb up 1
 11. #30

  ete fleosc

  Thumb up 0
 12. De acum iti trimitem biletele si le publici tu … 🙂

  Thumb up 27
  • #32

   Lol, „Posta redactiei”… Bai fii atent ca asta poate fi un next best thing: Scrii un articol, apoi primesti comentarii prin e-mail. Apoi, faci un follow-up in care citesti din replies (alea mai inteligente si la subiect). O sa fie ca pe vremuri, in ziare.

   Thumb up 8
 13. #33

  mulțumesc de avertisment Cetin, de acum încolo o să fiu mult mai atent de pe ce IP scriu #muieponta

  Thumb up 24
  • #34

   Nu cred că pentru ponta te mai urmărește cineva
   scrie: juie mohannis ! și-o să-l vezi mâine pe Cetin la o cafeluță cu onorabilul
   De #Coldea

   Thumb up 6
  • dacă scrii #muieponta te rog să îţi schimbi poza de la profil. nu de alta dar, după cum mulţi sunt surprinşi să afle, gorila are scula foarte mică.

   Thumb up 3
 14. Whoa, deci incepem sa comentam din TorBrowser. Omg, I feel suck haxor…

  Thumb up 0
 15. #37

  Cum se face legatura dintre un mail si o persoana? Ca nu am dat buletinul sau pasaportul cand le-am facut.

  Thumb up 3
  • #38

   Cum s-a facut in cazul kickasstorent : infractorul era logat pe facebook si pe itunes in acelasi timp (ei cunosteau doar facebook-ul ptr ca era cel oficial al site-ului, nu s-au obosit prea mult), cum pe itunes ai nevoie obligatoriu de un card bancar, tadam ….

   Thumb up 1
  • #39

   Deci Apple a refuzat sa ajute FBI sa acceseze telefonul criminalului din San Bernardino protejat de o parola dar e ok sa ajute cind e vorba de piraterie…

   Thumb up 5
  • #40

   Telefonul unuia = nu le aparține, bun privat, intimitate.
   Baza de date iTunes e la ei = obligații legale.

   Thumb up 1
 16. #41

  Cum se concretizează asta? Eu ma văd în continuare logat cu același user, dacă dau logout nu mai pot să dau login?

  Thumb up 1
 17. #42

  Pai eu in sfera mea de liniste ma intreb asa ca o floare rozalie daca nu cumva trebuie un ordin judecatoresc pentru asa ceva. Doar ma intreb.

  Thumb up 2
 18. #44

  Pfff…ce lume!!

  Thumb up 1
 19. #45

  Deci care fu beleaa?
  Spune la concret, studiu.de caz ca teoria.e.teorie.

  Thumb up 1
 20. #46

  Mă, da pe cuțofilii care te amenință de x vreme cu moartea în fel și chip nu-i mai cercetează nimeni?

  Thumb up 9
 21. #47

  Si se confirma banuiala ca esti agent acoperit SRI in blogosfera

  Thumb up 2
 22. #49

  Daca situatia e atit de roza de ce e nevoie de adresa de email pentru a comenta?

  Thumb up 0
 23. #50

  Care e diferenta dintre opinie si parere?:)

  Thumb up 0
 24. #52

  Acum intelegi de ce e nevoie de cartela fara buletin?

  Thumb up 0