Adina Popescu NU e proastă

Din nefericire, Adinei Popescu doar i s-a furat un text, de către cei ce au editat respectiva carte.

Azi dimineață, am aflat absolut întîmplător de pe FB că un text de-al meu a apărut într-un manual de limba română de clasa a-IIa. (nu știu editura, încă fac cercetări în acest sens). De fapt, un fragment de text scos din contextul unei povești mai vechi „Metamorfoza”. În principiu nu e o veste proastă – e minunat ca texte pentru copii contemporane să apară în manualele școlare, în loc de eternul și „traumatizantul” „Puiul”. Și copiii să învețe despre societatea modernă și reală, cea în care trăim. Vestea cu adevărat proastă este că eu n-am știut nimic.Nu am ales eu fragmentul respectiv (care scos din context, poate fi interpretabil, să zicem! Culmea e că mesajul textului integral este total opus celui care reiese din fragment). Nu am primit niciun telefon de la editura care o fi ea, n-am semnat niciun contract cu ei, n-am luat niciun ban (așa cum insinuează unii părinți că m-aș fi îmbogățit de pe urma textului). Pur și simplu, m-am pomenit în manual smile emoticon De aici, se poate naște o întreaga discuție legată de drepturile de autor, cine ce preia și cu ce scop etc. Și mai trist este că omida mea a ajuns știre de tabloid. În care singurul care este pus la zid este desigur autorul! Să-l omorîm cu pietre, nu-i așa? A dracului autoare ce-i învață ea pe copiii de a doua! Niciunul dintre „jurnaliști” nu a făcut un minimum de documentare înainte – ce e cu povestea asta, cum a ajuns ea în manual? Și cine ar trebui să-și asume responsabilitatea pentru conținutul unui manual? Autorii lui sau un scriitor pentru copii căruia i s-a preluat un text fără acordul lui, scos din contextul unei povești? Și nu e vorba aici doar de cancan și spynews, de la ei nu mă aștept la nimic, ci de site-uri pe care le consideram decente de tipul metropotam. Și „poporul”, format în cazul de față din acei părinți inflamați și „educați” care habar n-au să facă un search pe net ca să vadă despre ce e vorba, s-au adunat ca să semneze petiții online. Și concluzia a fost desigur – să-l omorîm pe autor! Așa că de azi dimineață primesc înjurături de mamă în privat și alte mesaje care conțin cu predilecție cuvinte de tipul „pulă”, „pizdă”, „proastă”, „parazită”. Și blochez niște inși pe care nu-i cunosc și care brusc au ceva cu mine și cu modul în care le-am „educat” eu copiii. Da, de la ei copiii lor chiar au ce învăța!
Concluzia nu există, pentru că e absurdă. Trăim într-o societate defectă.
Postez încă o dată povestea Metaformoza ca să reflectați în ce mod operațiile estetice au distrus mințile inocente ale unor copilași de opt ani:
http://dilemaveche.ro/sectiu…/dilemablog/articol/metamorfoza

Gabriela Firea vrea să închidă acest site.

Poți contribui la eforturile mele cu un abonament de 3 USD

30 comentarii

 1. #1

  zici?… dar onoarea madamei si clondirul de trei kile cu mastica prima, cine i le repereaza?

  Thumb up 0
 2. #2

  primaria

  Thumb up 0
 3. #5

  ce bine arata in aceeasi proprozitie, in sir indian cuvintele „pizda proasta parazita”. Parca au o viata a lor aparte. Numa’ zic.

  Thumb up 0
  • #6

   Da, pictează o imagine mai vividă decât orice tablou de Grigorescu :).

   Thumb up 0
  • #7

   aproape livida de vivida

   Thumb up 0
  • io simt in plus si mandria de a fi roman: pizda, brazda, proasta, barza, varza, parazita; iata un inceput sublim de haiku

   Thumb up 0
  • #9

   Vâjâind ca vijelia și ca plesnetul de ploaie …

   Thumb up 0
 4. #10

  Oricum ar fi textul e o tampenie, chiar daca e in revista dilema straveche si bine ca nu-i tot textul ca ala indeamna si la liposuctie, anorexie si la imprumuturi in banci pentru toate „infrumusetarile”. Parerea mea este ca autoarea creeaza povestiri pe seama dorintelor ei ascunse. Unde mai pui ca citatul cu pricina a fost subiect de olimpiada.

  Thumb up 0
  • #11

   Părerea mea este că ai probleme de intimitate semantică cu textul. Îți doresc semioză neîntreruptă și lecturi mai zdravene

   Thumb up 0
  • #12

   Eu sint de acord cu mihaela. Textul e o mizerie lipsita de orice valoare.

   Thumb up 0
  • #13

   ^critici literari

   Thumb up 0
  • #14

   critici literari everywhere

   Thumb up 0
  • #15

   Ei, d-na Maitreyi (scuze Maithun ) daca am o parere – mi-o mentin ….textul mi se pare o tampenie. Pot sa am parerea asta? Iti recomand studiul legendelor, povestilor nemurtioare, enciclopedia pasarilor, insectelor si animalelor si sa ai cel putin un copil ca sa poti explica toate acestea.

   Thumb up 0
 5. #16

  Mergea si un „imi cer scuze, m-am pripit si am judecat fara sa ma documentez”.
  E drept ca pe google titlul cu E e abia pe a 2-a pagina, insa cel cu NU E, e o pozitie mai jos.

  Thumb up 0
  • #17

   de ce sa imi cer scuze? nu e textul in manual? nu e tampit? e normal ca, uitandu-te intr-un manual, sa il cauti pe autor sa il intrebi daca l-a furat cumva cineva de la ministerul invatamantului? iti zic eu ca nu. deci nu am de ce sa imi cer scuze pentru munca mea de informare a oamenilor

   Thumb up 0
  • #18

   Ma gandesc ca in linia de informare ar merge publicat macar linkul complet catre povestire (cu voia autoarei, bineinteles).
   Citindu-l complet textul nu este atat de tampit, ba chiar a fost o investitie buna a timpului meu.

   Thumb up 0
  • #19

   pai e publicat

   Thumb up 0
  • #20

   Taci ma, nu auzi ca munca lui e de informare a oamenilor.

   Thumb up 0
  • #21

   pai atunci primul articol trebuia sa sune ceva de genul: „aia care au permis aparitia textului in manual sunt prosti”, „ministerul invatamantului e plin de retarzi”, etc.

   Prin absurd, fara voia ta, daca cineva ia un text de la tine de pe blog, il trunchiaza astfel incat sensul e schimbat la 180 grade, nu ti-ar pica bine sa te faca unii altii in fel si chip.

   Ma rog, nu o cunosc pe doamna/domnisoara respectiva, deci nu imi iese nimic, era doar un punct de vedere, care ca alte 7 miliarde de puncte de vedere poate diferi in cazul fiecarei spete

   Thumb up 0
  • #22

   chiar mergeau niste scuze, nu te costa nimic.
   poate primeai un -1 la arhi-consecvent si un +50 la arhi-gentleman

   Thumb up 0
  • #23

   scuze pentru ce? „opera” tot tampita e. i-am publicat punctul de vedere, pentru ca asa e normal. in rest, imi mentin si sustin afirmatiile

   Thumb up 0
  • #24

   Pai cum iti mentii afirmatiile cand acum zici ca „NU e proasta”, iar in articolul initial ziceai „e proasta”.

   Thumb up 0
 6. E chiar interesanta povestea cu un doctor sarlatan. Parc-ar fi clinicile cu patroni/doctori arabi.

  Thumb up 0
 7. #26

  Ar fi de bun simt sa modifici titlul acelui articol, tipa e nevinovata 100 % si tu o faci proasta, not fair.
  Penali sunt aia de la editura, cretini sunt aia care au aprobat textul.

  Thumb up 0
  • #27

   Acum o saptamana si ceva s-a discutat despre lipsa coloanei vertebrale in ceea ce priveste asumarea textului scris si acuma ii zici lui Arhi sa modifice? :))

   Asta e, a gresit. Nu s-a informat la fel cum si eu am tras concluzii foarte gresite si altii. Citind Metamorfoza dupa ce mi-au sarit duduile in cap, tot nu-mi place povestea si nu o consider potrivita … Dar hei, gusturi diferite

   Thumb up 0
  • eu ma simt bine. o consider proasta pentru ceea ce scrie, nu pentru metamorfoza 😀

   Thumb up 0
  • #29

   Sa-si asume primul text punand un link catre articolul asta. Altfel ramane dna Adina cu onoarea nereparata

   Thumb up 0
 8. #30

  Ca si cu articolul cu numarul de inscrisi la religie calculat la alta referinta de obtineai 50%.
  Eu cand am inceput sa recitesc povestile de copii m-am speriat de violenta din ele, peste tot sange, orfani, mame vitrege si rautati. Apoi mi-am dat seama ca la varsta aia nu m-au afectat.
  Sa zici x e prost si peste 2 zile x nu e prost ca ai mai descoperit ceva e ok, arata ca accepti o greseala, nu aveam pretentia de la tine sa fi jurnalist sa verifici ce scrii. Insa sa nu faci ceea ce tine de tine sa corectezi (actualizare articol initial in cazul asta), repetarea categorisirii ‘prost’ arata altceva.

  Thumb up 0