Am nevoie de ajutor!

Știți cum e, când te duci prin locurile natale te apucă așa o emoție de copil. Te bucuri de parcă ești într-o excursie, într-un loc nou.
De data asta m-am dus singur, fără coana Sculăreasă.
Nici nu intru bine pe ușă că mă ia mama de la intrare:
– Am un plic pentru tine.
– Opa, zic, iar vrea primărița să țin discursuri la serbare? (vă povestesc eu altădată, de câte ori mă prinde bufnița aia de primăriță mă pune să zic nu-știu-ce amintiri din copilărie de plâng toate babele îmbrobodite)
– Nu, dragule, mi l-a dat o fată Cristina, a zis c-o știi tu…

Cum să n-o știu, normal c-o știu. Cristina e feblețea mea din clasa a 9-a doar că până prin a 12-a a crescut cu vreun cap mai înaltă ca mine, s-a dus să se facă profesoară de mate și mi-am luat gândul de la ea.
Până s-a măritat și a venit la mine s-o ajut cu niște chestii pe care nu le înțelegea și pe urmă, periodic, ne tot întâlneam să-i explic chestiile alea – și ea tot nu pricepea, nu-ș-ce naiba avea.

În fine, vremea a trecut, m-am însurat și eu, bag seama că a înțeles ce era de înțeles – dar acum avea probabil alte nelămuriri.
Deschid plicul, în el mesajul “Am nevoie de ajutor”.
M-am gândit să zic că mă doare capul, că n-am chef în seara asta, dar sigur era ceva serios așa că-i dau de știre printr-o colegă că am venit și sunt la birou.

Și vine asta la mine plânsă toată și cu-n nas roșu de n-am știut ce să-i recomand mai întâi – o aspirină sau o eutanasiere.
– Am nevoie de ajutorul tău…
La cum o știam eu, zic hai să glumesc.
– Ce-ai făcut? Ai scăpat bilele înăuntru? Nu mai știi să le scoți? Sau a tras bărba’tu de ele ca de cablul de la drujbă?
– Tot nebun ai rămas, zice ea și-mi dă așa cu palma în joacă peste umăr. Nu, uite de ce te-am căutat, am dat de necaz cu Răzvănuț…

Aici trebuie să fac o mică pauză și să vă spun că Răzvănuț e fiul ei care are vreo 20 de ani, e cât frigiderul Samsung cu 2 uși, lucrat, tras de fiare, canotat și înotat tot ce-a putut – așa că atunci când am auzit-o că-i zice Răzvănuț mi s-au încurcat puțin reperele.

– Dar ce-are? mă fac eu curios.
– Ei, ce-are… Ne-a făcut de râs…
– Nu-i place fotbalul, sau ce?
Zâmbește amar așa c-o las să zică.
– A plecat într-o zi la facultate și și-a uitat telefonul acasă. Și tot bâzâia pe birou la el așa că m-am dus să văd cine-l caută. Și când am deschis… erau numai poze de tot felul.
– Păi și ce dacă… Hai lasă-l dragă, că e mare, e major, ce n-are voie?
– Nu, nu înțelegi… Și pe urmă când a venit acasă l-am întrebat și eu și soțul ce-i cu pozele alea și-a răbufnit, a zis că el nu mai vrea să se ascundă, că el e homosexual…
– Ooo! Felicitări! Bravo lui… zic eu, măcar el să nu trăiască în minciună.

Bă, nu vă spun, s-a supărat asta pe mine, că “fir-ați ai dracului cu America voastră, că ne-ați stricat copiii cu ideile și filmele voastre” de mi-a luat nu știu câte ore să o aduc pe calea cu viața și liberul arbitru.

În fine, ce-am vrut să zic e că plicul ăla cu mesajul de la ea știu bine că l-am rupt și l-am aruncat la coș.
Numai că atunci când m-am întors acasă am găsit pe masa din bucătărie un pliant cu reclame la sicriuri. De tușit nu mai tușesc de vreo două săptămâni, ochii mi s-au mai limpezit iar febră nu mai am, așa că singura explicație ar fi că tanti Sculăreasa a aflat ceva picanterii sau i-a venit miros de plic.
Care puteți să lăsați o vorbă bună, vă rog eu…
Am nevoie de ajutor!

23 comentarii

 1. #1

  :))) De două țigări încoace mă tot perpelesc, plin de griji și empatie. O fi ok Răzvănuț? S-o fi simțind singur și neînțeles? O fi având nevoie de un spirit puternic, blând și cosmopolit care să-i fie alături? Of, of, of.

  P.S. Pt. Nea Ilie, o halcă de stilistică vacalină, râdeam ca prostu în metrou citind-o.

  https://www.washingtonpost.com/opinions/devin-nunes-is-having-a-cow–over-a-cow/2019/03/19/3f01e324-4a7d-11e9-b79a-961983b7e0cd_story.html

  0

  • #2

   Nea Ilie, cred că Maithun îți cere, mai pe ocolite, datele de contact ale frigiderului 🙂

   0

  • #3

   Intre timp Razvanutz a chelit, a facut burtica si s-a angajat sofer la UBER….

   0

  • #4

   Uber are si tiruri?

   0

  • #5

   :)))

   0

  • #6
   Nea Ilie de la Sculărie

   @Maithun, wapo se citește la biroul de la corporație, nu în metrou. Dar chiar așa am ajuns, să terfelim hârtia de calitate* oriunde?
   *bag picioru’, n-am găsit altă traducere la quality paper

  • #7

   @NeaIlie: Am abonament digital. Sunt culmea modernității. Azi avusei curs de literatură comparată cu Horațiu Decuble (e mișto, v. google), ne vorbi de naratologie. F. f. interesant, mai știam și eu câte ceva. Unde voiam să ajung, când și cum te publicăm?!? Idem Cetin, care stă cu bunătate de furtun narativ pompieristic în sertar.

   0

  • #8
   Arhi

   eu nu am unde sa o public si trebuie sa imi inving lenea de a o face v2.0

  • #9
   Nea Ilie de la Sculărie

   Cetin are cursivitate, se vede că a butonat ani de zile, eu doar adun glume de șantier pe care le știe oricine. N-ai ce să publici de la mine.
   Ți-am zis că am un caiet de-ăsta în care am scris în condiții mai austere. Ăla când oi avea curaj să-l deschid. Deocamdată am nevoie de veselie, glumă, chestii de-astea care țin clovnul aparent zâmbitor.

 2. #11

  in caz de nevoie, apeleaza la razvanut 😀

  0

 3. #12

  Măcar nu mai este constipat razvanut.

  0

 4. #13

  nea Ilie, pe cat de hazlie povestirea cu madam din avion pe atat de fleoscaita asta de azi cu poponaru’

  0

 5. #18

  Lui Razvanut ii place ciocanut

  0

 6. #19
  Green

  Razvanutz cand mai inoti nu te mai da la fund!

  0

 7. #21

  Mie asta mi se pare cea mai originala scuza: „Ingerașul meu, nu s-au întâmplat nimic. Doar am discutat unpic de fii-su care e un pic gay si din una in alta am scăpat ciocanul înăuntru că sa caut bilele”

  0

  • #22
   Nea Ilie de la Sculărie

   Ce să faci, mă ajuți și tu cum poți…

 8. #23
  Nea Ilie de la Sculărie

  Vine Mișu pe la mine și-i dau să citească articolul de mai sus.
  Buchisește ăsta tot textul și la sfârșit trage o râgâială puternică.
  Nu știu, mie mi-a adus aminte de Pierre Preafericitul :)))))))))))))))))))))

  Trebuie să vă zic și vouă că cică nu e bine să râzi de unul singur.
  Era bancul ăla cu un francez homosexual, Pierre, zis și Preafericitul.
  În fine, iese Pierre din dulap, se însoară cu partenerul lui Francois și trăiesc preafericiți până la adânci bătrâneți.
  La bătrânețile alea adânci, Pierre e pe patul de moarte.
  Toți în jurul lui.
  Liniște.
  În liniștea de mormânt, Francois dă o bășină.
  La care Pierre:
  – Francois, eu mor și ție-ți arde de dragoste?

Citește și...

Voiam să vă arăt galeria mea din Plex, dar Windows și-a făcut update la nuștiuce versiune stabilă și a stabilit, stabil, cu ocazia asta, că mfplat.dll nu are ce căuta pe laptopul meu, deci nu îmi pornește. Anyway, ca idee, Interstellar e pe primul loc. Mă uit la el de câteva ori pe […]