UN AMICAL MEDIEVAL

Scris de Robert Agachi

Un vis, o dorință, o singură inimă. 22 de jucători incleștați într-o luptă fratricidă. Fotbalul transcende epoci și unește destine.Bună seara stimați spectatori, suntem Miron Costin și Grigore Ureche și vă invităm sa urmariți impreună cu noi cronica finalei Cupei Pașalâcul dintre echipele Moldova și Țara Românească, ce are loc pe campul de la Direptate.

Moldova începe cu Alexandru cel Bun în poartă, fundași: Petru Aron, Dimitrie Cantemir, Vasile Lupu și Ieremia Movilă, mijlocași: Petru Schiopul, Alexandru Lăpușneanul, Dragoș I, Bogdan al II-lea, în atac Petru Rareș și vedeta echipei, cu numărul 7, căutat insistent de impresarii din Istanbul, Ștefan cel Mare.Pe banca de rezerve: Ștefăniță, Alexăndrel, Ioan Vodă cel Cumplit și Despot Vodă. Antrenor principal- Mama lui Ștefan cel Mare, Antrenor secund- Dimitrie Bolintineanu.

Tara Românească are urmatoarea formație de start: portar Neagoe Basarab, pe linia de fund Mircea cel Bătrân, Ștefan Surdul, Șerban Cantacuzino ,Vlad Dracul, la mijloc Radu cel Frumos, Constantin Brancoveanu, Vlad Țepeș și cu numarul 10 „Maradona din Carpați” Mihai Viteazu’. În atac sunt trimisi doi jucători tehnici, foarte buni: Alexandru cel Rău și Mihnea cel Rău. Pe banca de rezerve îi avem pe Teodosie, Pătrașcu cel Bun și patru fii de-ai lui Constantin Brancoveanu de la Under 21. Antrenor principal – Basarab I, antrenor secund – Basarab al II-lea. Logic.

Meciul este condus de o brigadă otomană, avandu-l la centru pe Baiazid Ildirim ajutat de tușierii Mahomed al II-lea și Soliman Magnificul veniți fiecare cu cate o galerie de 200000 de ieniceri. Arbitrii verifică echipamentul și îi atrag atenția lui Mihai Viteazu sa nu intre cu calul pe teren că aici nu e Alba Iulia.

Minutul 1. Imediat după goarna de start antrenorul celor din Țara Romaneasca, Basarab I începe să arunce cu bolovani în teren. Arbitrul permite intervenția echipei medicale care îl consultă pe Basarab. Acesta se scuză, motivând că are flash-backuri cu Posada prezentand in acest sens biletul de externare de la Neuro pe care scrie clar Soc post-traumatic.

Minutul 3. Incursiune periculoasă a Moldovei pe partea dreaptă, centrare a lui Vasile Lupu în careu, Ștefan cel Mare sare la cap și sparge mingea. Capitanul moldovenilor refuzase sa isi lase coroana la vestiare, coroană ascuțită, din fier, custom-made dupa Batalia de la Podu Înalt.

Minutul 7. Apare în tribune Papa de la Roma cu trei coroane pe cap, puse una peste alta. Acesta îi arată degetul mijlociu arbitrului de centru.Mircea cel Bătrân îl aplaudă primind imediat cartonașul galben.

Minutul 9.Ocazie imensa pentru Țara Romaneasca. Alexandru cel Rău îl vede bine în fața porții pe Mihnea cel Rău dar Alexandru cel Bun apără excelent astăzi.

Minutul 11. Meciul se întrerupe din cauza lui Ștefan cel Mare care se apucă de pârjolit careul propriu în fața atacanților. Focul se extinde către centrul terenului. Baiazid îl avertizează, fiind aprobat chiar de mama lui Ștefan care îi transmite vedetei:”Cât ți-s antrenoare nu-ți sunt mamă eu!”

Minutul 15.Lovitură de la 11 metri. Vlad Țepeș il trage în țeapă în colțul careului pe Bogdan al II-lea iar arbitrul indică punctul cu var.

Minutul 16. Goooooool Moldova. Stefan cel Mare execută în dreapta lui Neagoe Basarab, mingea oprindu-se în vinclul înaltei porți.

Minutul 20. Mircea cel Batran cere schimbare motivând că are o vârstă iar jocul în apărare este foarte solicitant. Arbitrul Baiazid îi permite să se apere cu un toiag.

Minutul 25. Cartonaș roșu. Constantin Brâncoveanu este mazilit direct la cabine pentru o intrare dură cu ambele crampoane pe singura gleznă a lui Petru Șchiopul. E urmat de toți cei patru fii care protestaseră inutil de pe bancă.

Minutul 30. Petru Șchiopul șchioapătă vizibil. El bagă mâna în șort și scoate o pungă cu o mie de galbeni pe care i-o dă arbitrului, plătind astfel tribut accidentării.

Minutul 35. Basarab I strigă la Ștefan Surdul să urce în atac. Acesta se face că nu aude.

Minutul 39. Un spectator pătrunde pe teren alergat de forțele de ordine. Este fanul numarul 1 al lui Mircea cel Bătrân, Mihai Eminescu.

Mintul 42. Apare la stadion marele vornic Moțoc însoțit de o gașcă de ultrași țigani robi. O țigancă se îndreaptă spre Papa de la Roma spunându-i „Habemus semen, un galben cornetul”. Papa își cumpară două cornete și începe să-i scuipe coji în cap tușierului.

Minutul 44. Ioan Vodă cel Cumplit se încălzește grozav pe margine, alergând simultan în patru direcții.

Minutul 45. Baiazid fluieră finalul reprizei în ciuda unui fault evident al lui Cantemir la Vlad Dracul. Acesta își pierde cumpătul, protestează și îi sare arbitrului la beregată.

PAUZĂ. Un grup de majorete de la Grupul Școlar Agricol din Vaslui prezintă un moment artistic spre încântarea spectatorilor. O ceată de ieniceri intră pe teren și violează vreo patru, maxim cinci. Ele se răzbună crâncen spunând că nu le-a plăcut.

Minutul 46. Ne pregătim pentru reluarea jocului. Mihai Viteazu iese de la vestiare în fruntea tuturor jucătorilor, reușind unirea în timpul pauzei. Ambele echipe poartă același echipament.

Minutul 47.Arbitrul nu este deloc de acord cu cele întamplate. Se duc discuții intense, în limba italiană între Baiazid și Mihai, primul avand ultimul cuvânt:”Basta!”

Minutul 50. Țara Românească schimbă portarul. Intră Teodosie. Neagoe Basarab îi transmite ultimele învățături înainte de intrarea în teren.

Minutul 51. NeaGoe salută galeria la ieșirea din teren. Mamițica, Mam’ mare și tanti Mița îi trimit bezele din tribune, mândre că băiatul lor a crescut mare acum și apără poarta Țării Românești.

Minutul 55. Mama lui Ștefan cel Mare trăiește intens meciul de pe bancă și se reazemă emoționată de spătar. Acesta se scuză spunând că e însurat.

Minutul 60.Bogdan al II-lea este certat de coechipierii săi care îi reproșează că e prea static. El se apără spunand că stă înfipt într-o țeapă din minutul 15, de la faza penalty-ului.

Minutul 67. GOOOOL.1-1. Țara Românească egalează. Profitând de lăsarea întunericului și de lipsa nocturnei, cineva îmbrăcat în straie moldovenești înscrie cu toată opoziția lui Alexandru cel Bun, ba mai încercă să-l și omoare după aia.

Minutul 68. Ne dăm seama că marcatorul este Vlad Țepeș, care a celebrat golul scoțându-și tricoul.

Minutul 70. Același Vlad Țepeș dă foc aleatoriu unor boieri la marginea terenului, rezolvând astfel și problema nocturnei.

Mintul 75. Fault urât al lui Radu cel Frumos asupra lui Alexandru Lăpușneanul. Prabusit pe gazon, acesta îi transmite printre dinți că după ce se scoală îl popește.

Minutul 80. Din spatele băncilor de rezerve se aude o voce de Bărbat. El pătrunde pe teren împreună cu Seneslau, Litovoi, Gelu, Glad și Menumorut spunând că vor să joace cu câștigătorii.Sunt refuzați brutal ,fiind trimiși la origini.

Minutul 85. Petru, sunt tatăl tău! Ștefan cel Mare îi mărturisește lui Petru Rareș că îl recunoaște drept fiu. Pe bancă, Bunica lui Petru Rareș își dă ochii peste cap, fiind sătulă de numarul nepoților ctitoriți de fecior.

Minutul 90. Gooooool Moldoooova! Însuflețit de vestea aflată, Petru Rareș depășeste cu ușurință apărarea adversă și întoarce mingea în careu pentru tatăl său. În pofida rănii de la picior, căpătată la primul asalt asupra Chiliei, nevindecată complet niciodată și din cauza căreia va apune soarele de Barbu Ștefănescu Delavrancea, Ștefan îl lobează elegant pe Teodosie care uitase brusc toate Învățăturile.

Minutul 93. Victorie Moldova. După trei minute de prelungiri Baiazid fluieră finalul meciului. Furios, Mihai Viteazu îi dă un pumn observatorului federal, Sinan-Pașa, spărgându-i încă doi dinți, in total patru.

Epilog. La conferința de presă de după meci, înca plin de nervi, Mihai Viteazu declară că fotbalul din principate se duce și pretinde ca tuturor jucătorilor să li se facă statui, lucruri care se și întâmplă…

36 comentarii

 1. #1

  Cat p’aci sa sa ma apuc de citit!
  Noroc ca am dat scroll pana la final ca sa pot sa scriu acest text.

  37

  • #2

   eu am dat scroll după primele trei minute de meci că mi-a fost teamă că le ia pe chiar toate 90 + pauza la descris.

   12

  • #3

   Excelent jocul de cuvinte! Bravo!

   7

 2. #4

  nici la textele lu ‘ Nea Ilie n-am râs în halul ăsta.

  18

 3. #5

  La conferinţa de presă de după meci regele Hagi a declarat : Ai, n-ai sabie, trebuie s-o bagi că dacă nu, ţi-o bagă ăilalţi.

  24

  • #6

   (Nu ştiu de ce e reply, în fine)

   Am râs aşa, pe ascuns, să nu mă ia M Viteazu cu „ce te râzi bă, da, tu, ăla cu mustață!”

   Drăguț, amuzant, deloc scremut, şi probabil apreciat maxim dacă recunoşti chiar toate referințele. Bravo.

   19

 4. #7

  Well fuck you all de mai sus! Daca nu pricepeti referintele ca in scoala n.ati citit decat cornetul de seminte, si doar ala de la scularie e funny ca „ha ha, ce proaste e femeile si ce umor sexual fin am eu”, noi astia mai telegenti apreciem.
  Ioan Voda cel Cumplit m.a dat pe spate de ras singur ca prostu, si nu se.ntampla des. Robert, beau un Augustiner Hell in cinstea ta si mai astept texte.

  40

  • #8

   La inima mi s-a dus comentariul tau. Tare de tot asta : “Intră Teodosie. Neagoe Basarab îi transmite ultimele învățături înainte de intrarea în teren.“

   12

  • #9

   Cristian, multumesc de propunere, dar chiar daca sunt tolerant cu cei ca tine, inca prefer femeile.
   Puteai sa te exprimi mai elegant, pt un telegent

   16

  • #10

   Acum deja începeți să vă răsfățați cu hiperlaudele 🙂 Au mai fost pe aici oaspeți cu chestii relativ haioase și duși au fost, pentru că nu i-a ținut rânza comică mai mult de o repriză. Comparațiile cu Nea Ilie sunt rizibile. Nu compari o biremă pasageră, oricât de bine ar fi călăfătuită, cu splendoarea Colosului din Rhodos, printre ai cărui craci se strecoară pentru a se pierde la orizont. Una e să te căznești cu trasul la edec de pe mal, alta să luminezi toată zarea, precum făclia farului alexandrin.

   Salutări homerice și cordiale,
   Maithun

   10

  • #11

   Laur, fuck you era doar o licenta poetica, dar pentru tine sunt dispus sa fac o exceptie. E o singura regula, ca la mersul pe sarma, n.o sa ma uit in jos.

   3

  • #12

   Birema a mai trecut pe aici Maithune. Cat despre Nea Ilie, îi dăm Cezarului ce-i al Cezarului. Mulțumesc c-ați citit și mulțumesc pentru aprecieri!

   5

  • #13

   Nea Ilie este un povestitor talentat, de inalta clasa, de calibru deosebit, povestirile lui sunt un tablou al unei realitati pline de caldura, de emotie, de umor, de tristete, uneori, ce determina cititorul sa-l citeasca fermecat, cu respiratia taiata si cu dorinta ca povestea sa tina o vesnicie.

   Nea Ilie e o Scheherazade a celor o mie si una de nopti!

   Tipul asta, agachi, e un nimeni ce a dorit sa fie cineva latrand la EMINESCU! Prin urmare e un zero!

   1

  • #14
   Arhi

   that escalated quickly…

  • #15

   Cetin

   Asa sunt eu cand e vorba de EMINESCU! Sunt fiara!
   Englezii nu stiu nici in ziua de azi cine a fost Shakespeare, adica nu sunt siguri ca Shakespeare e Shakespeare dar ia sa se lege cineva de Bard si sa-i ia in deradere opera ca se lasa cu macel ca la.. Stalingrad!

   0

  • #16

   Mi-a arătat ea mie! Pun pariu că toate comentariile din liceu ale cucoanei erau brodate în jurul sintagmei ” neînțeles de societatea timpului, cutare se revoltă…”

   3

  • #17

   Încă ceva, respect maxim Nea Ilie! Simpla alăturare a numelor noastre, mă prea onorează. Cât despre mine, rămân în istorie c-am comentat neortodox Sara pe Deal. Păstrând-o în plan fotbalistic, degeaba a apărat bine Prunea cu Argentina, lumea tot de Kenneth Andersson și mingea aia blestemată pe care nu a prins-o, o să-și aducă aminte…

   3

  • #18

   Da:) Așa e în galerie cu ultrașii, ne mai certăm, ne mai pupăm la beție, viața merge înainte.

   3

  • #19

   Sa fii tu sanatoasa, fiaro, cat de parodiat e Shakespeare in tara lui!

   2

  • #20

   Robert

   Ma pregateam sa te laud pentru meciul medieval dar nestiind cine esti, m-a pocnit curiozitatea sa cotrobai pe net, cu speranta sa mai gasesc ceva de genul asta! Asa am dat de Divina Sara pe deal jalnic ridiculizata de tine. Si am vazut negru si am scris negru despre tine. Parazitand personalitati enorme ca EMINESCU, e o strategie josnica de a-ti face un nume. Asa nu vei intra in istorie, vei fi scuipat afara!
   Cere-i iertare lui EMINESCU si promite ca nu mai faci!

   0

  • #21

   Draga Lara
   Exagerezi cu epitetele si cu presupusa mea dorinta de a-mi face un nume. Era doar o parodie cretina de comentariu, scrisa in stilul ” Perle de la Bac”. Dar mai cretina este intrebarea care macina generatii de elevi: „Ce-a vrut sa spuna autorul ?”. Cat despre Eminescu, este unul dintre poeții mei preferați și nu o spun doar ca sa-ți treaca supararea pe mine.

   2

  • #22

   Draga Robert

   Acum inteleg. Imi cer scuze si retrag tot ce am spus urat la adresa ta. Imi pari un lord dupa felul in care ai reactionat la atitudinea mea fata de tine. Si mai esti si talentat.
   :))

   0

  • #23

   lol. Eminescu? adica betivul ala frustrat, xenofob si antisemit ? mare geniu…

   0

  • #24

   George

   Cu alte cuvinte, un
   Genial implicat in viata cetatii ce stia sa se si distreze! Azi avem doar consumatori de manele si etnobotanice indiferenti la viata cetatii!

   0

 5. #25

  Cam lung, dar bunicel. Prefer totuși distilatul filosofic de mai jos:
  https://youtu.be/7E_8EjoxY7Q

  1

 6. #26

  Subtil si fin, critic si precis. Selectia s-a facut pe bune – se vede si din text, nici pomeneala de vozi aromani. Exclent, realmente! Bravo!

  9

 7. #27

  Aștept si meciul naționalei..

  1

 8. #28

  “Minutul 55” – Am râs irațional de mult.

  2

 9. #29

  mulțumesc pentru text

  4

 10. #30
  MP :)

  Nice 🙂
  Me like it!

  0

 11. #31

  Bun textul, multe referinte istorice, pe alocuri si unele subtilitati savuroase.Bravo!

  2

 12. #32

  Pentru astia ca mine care nu se uita la fotbal, cat a fost pana la urma scorul la amicalul asta medieval?
  inca se mai joaca?
  Sunt prelungiri?

  0

 13. #34

  M-am râs.

  0

 14. #35

  Agachi ăsta scrie din doi în doi ani? Și totuși l-a ținut minte lumea, cu sau fără Eminescu. E bun rău. Și Eminescu.

  4

  • #36

   Nu chiar așa de rar. Le mai scriu unor prieteni dintr-un grup obscur de pe Facebook. Nu-s toate textele demne s-apară la Cetin. Aia cu Sara pe Deal i-am trimis-o pentru că știam, din articolele de aici, cat îi placea și lui sa explice ce-a vrut sa zica poetul.

   1

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Dacă doresti să dai like unui comentariu, trebuie să fii logat in contul tău de pe cetin.ro

Citește și...

În mod normal, aș fi avut o mirabilă durere-n fund de problemele astea, că doar sunt proaspăt tri-tată, am fost să dau register copilului la starea civilă, am întâlnit chiar și un cititor pe acolo, care făcea același lucru și mi-a arătat că nu sunt singurul tătic de 40+. Dar sunt extrem de […]

Una din ocupațiile favorite ale celor de peste 35-40 de ani este să râdă de educația, școala celor mai tineri decât ei și cum Pe vremea lor se făcea școală. Asta vorbind oameni care nu au prins note în clasa 1, ci doar FB-uri. Băi, școala de pe vremea noastră a fost un […]