Angajații, angajatorii și salariile

Discutam azi cu niște prieteni care au probleme în a-și recupera salariile de la foștii angajatori, pe tot felul de motive, care mai de care mai caraghioase și mi-am adus aminte de primul meu loc de muncă, unde am pățit fix asta.

După terminarea liceului, m-am angajat la paznici, supranumiți bodyguarzi, la NPG, Național Protguard. La momentul respectiv, încă nu ajunseseră peste tot ca paznici și nu angajau toți rejectații societății, adică, la angajare, se dădea test, în principal de cafteală. În plus, antrenamente de arte marțiale de 3 ori pe săptămână, la sala companiei. Iată, prima oară când m-a ajutat că am făcut sport de contact în liceu.

În fine, după diverse peripeții și chestii mai mult sau mai puțin haioase, gen am fost angajați ca forță de luptă de un băiat cu bani, care băiat ne-a dus să îl scoatem din casă pe un partener de afaceri, care se baricadase înăuntru și avea ca pază pe cei de la CPI, adică firma de pază a fiului celui ce deținea NPG, sau când am stat de pază la El-Al, compania aeriană israeliană și mă uitam la ucigașii tăcuți care executau paza reală, toți de 2 metri și priviri fioroase, cu UZI-uri la subraț, am decis că e cazul să plec.

Băiat simplu, de la țară, am anunțat politicos că vreau să îmi dau demisia. Well, aia greșeală. Am început să fiu plimbat pe la sediu, să dau declarații că am predat materiale și echipamente, să dau declarații despre evenimente vechi de luni, ce știu despre dispariția a diverse materiale, lucruri care nu aveau nicio treabă cu mine, de ce echipamentul predat nu e nou, așa cum l-am primit. Ultima chestie a fost cu portofelul care ținea legitimația, o mizerie de plastic căruia i s-a rupt curelușa. Am fost trimis să fac rost de un alt portofel, altfel nu îmi iau salariul.

Am căutat vreo 2 săptămâni portofel de ăla, pentru că, pe vremea aceea trebuia să o iei la pas să îți cauți chestii, nu exista internetul. Și când m-am dus la sediu, după ce l-am predat, am fost invitat să părăsesc locația și să zic mersi că scap doar cu atât. Nu am înțeles niciodată cu ce am scăpat, dar am învățat o lecție prețioasă în viață, atunci când vorbim de joburi low level.

Niciodată să nu ai încredere în nimeni, mai ales dacă relația dintre voi e la nivel angajator-angajat. Întotdeauna dă-ți demisia după ce ai luat salariul și nu te baza niciodată pe faptul că îți vei mai lua banii restanți, angajatorul va face orice ca să te pedepsească pentru că l-ai părăsit și, cea mai la îndemână chestie sunt banii.

Și încă ceva. Dacă înainte mai exista desfacerea contractului de muncă cu litera i, care apărea pe cartea de muncă, adică indisciplină, acum nu mai există carte de muncă. Dacă pleci fără să respecți preavizul, pentru că angajatorul tău a fost un măgar, singurul lucru pe care îl pățești este o notificare primită acasă că ți s-a încheiat contractul. Atât.

49 comentarii

 1. >singurul lucru pe care îl pățești este o notificare primită acasă că ți s-a încheiat contractul
  Depinde de job, dupa cum zici si tu, merge la astea low level. La joburile pe care le obti prin agent de recrutare, primeste si ala un telefon si te mai ia ulea.

  0

  • da, clar. dar asa cum ziceam, strict joburi rotative low level

  • Simplifici foarte mult treaba cu preavizul. Daca lipsesti in perioada de preaviz, contractul poate fi suspendat pana la executarea preavizului pe motiv de absente nemotivate. Un contract suspendat nu poate fi incheiat, deci nu ai cum sa te angajezi cu forme legale in alta parte. Iar daca angajatorul e chiar al dracu’ iti baga si o cercetare disciplinara pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale, constata si niste pagube conexe si te trezesti ca ai de dat bani. Am niste cazuri interesante in acest sens. Notificarea de care vorbesti tu e valabila numai pentru un angajator caruia i se rupe ca nu vii tu la serviciu in perioada de preaviz, oricum voia sa scape de tine si sa-ti mai plateasca 20 de zile degeaba.

   1

  • n continuare, nu retii ca e vorba de joburi low level, unde cheltuiala de a face ce zici tu e mai mare decat costul cu angajatul

  • #5

   Intarzierea platii salariului si cu o zi reprezinta incalcarea termenilor contractului de munca de catre angajator si iti da dreptul de a inceta unilateral contractul de munca printr-o notificare scrisa (recomandata?).

   0

  • Rumbu, iti poti da demisia cu efect imediat. Arata si mie legea care te obliga sa muncesti la o firma daca nu vrei. Mi-am dat demisia, am scris ”cu efect din data de…maine”, ura si la gara. Evident, nu m-am asteptat sa mai primesc vreun ban.

   0

  • #7

   Codul muncii, Legea nr. 53/2003 art. 81

   0

  • Ok, asa e leg, accept. Dar toot nu te obliga sa muncesti :) Nu ma prezint la program, ce poate sa-mi faca? Sa ma dea afara? Bani oricum nu mai da nimeni celui care a demisionat. Iar contracte de munca poti face cate vrei, din cate stiu, nu sunt conditionate unul de altul. Daca vreau sa lucrez in 3 locuri si angajatorii sunt de acord, n-are treaba cu al 4-lea, care vrea sa-i vin la prestat in preaviz.

   0

 2. #9

  Eu am avut un agajator care m-a incuiat in biroul lui ca sa ma oblige sa imi dau demisia ca sa aduca el nu-stiu-ce cunostinta in locul meu. Si pentru ca nu a reusit sa ma convinga , restul timpului cat am muncit acolo nu m-a lasat sa fac nimic. Practic, mergeam la munca ca sa stau. Evident ca mi-am cautat alt job si am disparut cat am putut de repede de acolo, but under my terms. Am inteles ca a zburat si el la scurt timp dupa.

  0

  • #10

   Începuse bine de tot comentariul

   0

  • #11

   Iulia, pai cum a zburat daca el era angajatorul? Probabil era vreun shefulica de asta, angajat si el.

   0

  • #12

   gata, acum am inteles. Seful care te-a supus la chestii era arab, nu?

   0

  • #13

   Wow, cate like-uri a avut comentariul ala din 5 cuvinte!

   0

  • #14

   @Anthony C. Brown sa stii ca pentru 5 lei in plus poti vedea la calitate HD 4 posturi care exemplifica chiar ideea comentariului tau.. Daca esti zgarcit si nu vrei sa dai 5 lei ramai pe net ca si aici gasesti destule… :))

   0

 3. #15

  sau te angajezi la stat si nu te mai stresezi cu detalii din astea.

  0

  • #16

   Asta e comentariul zilei. :D De ce nu auzi povesti horror despre angajatii la stat niciodata ?

   0

 4. #17

  Păi cam asta se întàmpla cănd vrei să fugi de pe plantaţie.

  1

 5. #18

  Penultimul angajator-
  Director – un nimeni care pana la 45 de ani a facut cariera pe pilele lui altora – profesionalism – Zero – Nu stia suma in excel. Sta toata ziua in birou si se juca cu masinute cu telecomanda si hranea un niste pesti in acvariu. In fiecare zi cauta motiv de scandal cu mine si alti colegi, probabil asa intelegea el sa fie sef. Dupa 2 luni i-am pus demisia pe masa si am plecat. Si…..
  M-a informat ca nu este de acord cu demisia mea :) … de parca daca nu era el de acord ma intorceam in genunchi inapoi.
  M-a informat ca ma pune absent la munca –
  Bomboana de pe coliva – mai avem sa primesc bonurile de masa pe ultima luna (asa e cu oamenii care nu au ce face in loc sa-si faca treaba) – am primit o recomandata acasa prin care eram informat ca eu am sustras din casieria unitatii (care nu exista) EXACT contravaloarea bonurilor care trebuia sa le primesc mai precis 210.54 lei:) asa ca ei nu mai au nicio datorie fata de mine

  0

  • #19

   Legea 142/98:
   Art. 5. – (1) Angajatorul distribuie salariatilor tichetele de masa, lunar, in ultima decada a fiecarei luni, pentru luna urmatoare

   Bonurile de masa se dau in avans; daca ti le-ai luat in penultima luna, inseamna ca nu trebuie sa-ti mai dea niciun bon de masa.

   0

  • #20

   Sunt destui care dau si pe pontaj inchis sa nu mai stea sa compenseze concediile.

   0

 6. #21

  25 septembrie 2013=10 februarie 2015 angajat la sc sortilemn sa,punct de lucru Baia Mare.operator masina de brichetat rumegus.Dupa 2 ani de cand mi-am dat demisia am aflat ca nu au platit obligatiile catre casa de pensii.
  2 octombrie- 2015= 10 octombrie 2016 angajat SC Intercompany SRL,,distributie marfuri alimentare si bauturi ca sofer.Au procedat la fel,au platit la casa de pensii 3 zile pe luna octombrie 2016.
  C9ncluzia? Au gasit o metodata patronii astia sa te fure/futa oricum. 2,4 ani lipsa cotizatie la pensie,poi sa nu-i futi si tu cand ii prinzi?Numai asta imi lipsea mie,sa platesc 1 500 lei unui avocat sa-mi scrie 2-3 pagini sa-i chem in judecata .Nu stiu alta procedura de a-=i obliga sa=si respecte obligatiile.

  0

  • #22

   Cere avocatului sa treaca pe hartie si cheltuielile de judecata.

   0

  • #23

   sunt constient ca pentru unii 1500 lei sunt banii de week-end.Pentru mine sunt banii pentru luna plina plus 2 sambete lucrate.(platit cu 200%).
   de exemplu pentru august 2017 am luna completa,3 sambete lucrate + 12 ore suplimentare si am de luat pe la 1740 lei net.
   sa zicem ca platesc avocatul…apoi? da-mi Cetin o tigara!?Dai o cafea tatarule?

   0

  • #24
   Arhi

   dau, tati. dar, intrebarea e, de ce nu schimbi locatia? si intreb chiar serios, nu fac arogante aiurea.

  • #25

   Pentru conflictele de.munca parca nu iti trebuia avocat. Te duci la itm, iar la judecatorie parca erau tratate si gratis si cu prioritate. Maica-mea s-a judecat asa cu Codreanu la Bv si i-a dat ultimul banut.

   0

  • #26

   Poate nu are posibili

   0

  • #27

   Poate nu are posibilitatea. Sparg telefonul, crucea mamii lui !

   0

  • #28

   AlMicu strikes again!

   1

  • #29

   Yep, conflictele de muncă se judecă în procedură de urgență în prezența procurorului etc. Nu prea mai știu, dar am avut aproape ocazia de a afla. Doar că prietena de atunci taman terminase dreptul așa că respectivul a înțeles din explicații nu prin proces.

   0

  • Sloimi, scoti securea si-o implanti in birou… ca pe vremuri! :)) IPN remember :)) …

   0

  • #31

   D: Am 50 anisori nene,nu mai merge cum mergea :P ; Am aruncat o piatra,poate merg la RDS la service pe sate.
   Arhi:Sa schimb locul de munca? ieri am facut vechime 8 luni la noul loc de munca.Sa schimb orasul,zona?
   Lucifer: Nu e obligatoriu avocat inca redactarea actelor trebuie facuta in termeni juridici,care teoretic costa 350 lei insa nu au vrut doar atat cei 4 pe care i-am intrebat pana acum,cica nu li se merita.

   0

  • #32

   Aia care trimiteati oamenii sa munceasca pe 2000 de lei ca e un salariu bun, ce ziceti de situatia asta? Sa ii spuna cineva din dumele alea cu strange cureaua si daca ii da salariul la timp in urmatorul an o sa aiba bani pusi la saltea sa plateasca avocatul.

   0

  • #33
   Arhi

   pai zicem ca 2000 sunt mai buni decat nimic. uite demonstratia…

  • #34

   @AlMicu hahahaha, doamne ce am mai ras la comentariul tau! La 04:26 eu rad ca prostul in miljocul patului.. Multumesc pentru asta. De ce rad? Pai parca ma vad pe mine cand scriu pe aici..
   Stai sa mai verific o data daca este bine inainte sa trimit la moderat comentariul

   0

 7. #35

  In 2004 cand eram in anul 4 m-am angajat la Icco Electric in Brasov, ca sa invat cum se executa instalatiile electrice pe santier, eu fiind inginer in devenire.
  Interviul l-am dat in curtea firmei:
  ”-la ce facultate esti?
  -La electrotehnica
  -perfect, te trimit pe santier la Ina Schaeffler o sa inveti multe”
  Si am sapat la santuri cu tarnacopul, am fost pe sanrier la Praktiker la tras cabluri, la Carrefour la carat cimet cu roaba etc.
  Bineinteles ca am lucrat la negru, imi tot cereau copie de pe buletin si certificatul de nastere dar am tot amanat, nu am vrut eu sa lucrez la negru, asa era pe santier.
  Ca sa lucram peste program, ne incuiau hainele in tabloul general, dar eu imi luam salopeta peste blugi si ma schimbam in boschetii de la MacDonalds. Daca nu voiam sa stau peste program fara sa fiu platit sau pentru un PET de bere ma amenintau ca ma dau afara, dar ei nu stiua ca lucrez la negru.

  Intr-o zi cand nu mai suportam febra musculara si durerile de oase le-am cerut imprumut 250 lei (aveam salariul net 220 lei), am luat si salariul si mi-am dat demisia.
  Datorita lor mi-am bagat picioarele in instalatiile electrice si statii de transformare si tablouri electrice.

  Am ajuns sa proiectez ECU-uri pentru masini de bogatani sau de cocalari (adica mercedes sau BMW)

  0

 8. #37

  Lucrez intr-o firma mica… 40 oameni (activi – 20 -ish). CA 12000000 lei grei si profit de 450 mii eur inregistrati anul trecut.

  S’tem 3 pe vanzari (eu mai bag si coordonare logistica si manager transport si mers dupa tigari). In ultimile 24 de luni eu nu mi-am vazut salariul la timp. INtarzierile variaza intre minimum 15 zile si au ajuns la istoricul 45 – cand chitaiam de foame.

  Poti merge la ITM ?! Poti face plangeri ?! Desigur… sub rezerba datului afara imediat sub orice alt motiv

  0

  • #38

   Bai, cine ti-a facut tie cont aici? Ce hacker a dat-o asa bine?
   Nu stiu, frate, au ajuns toate saraciile comentatori de Arhiblog!

   1

 9. Seful meu, un betiv prost, care e pus de un smecher de fapt sa scoata castanele, nu mi-a dat bani sa dau la sclavii de sub mine. Sclavi, dar cu influente diverse. Asa ca mi-am dat azi demisia, da-l dracu de betiv.

  0

 10. Off topic de mare angajament. Cam pe duminica asa, imi jucam a doua partida de biliard pe anul asta, in deplasare capitalista, cand deodata-brusc-neanuntat apare langa mine seniorul…

  Paaac! Imi fac sinapsele rapid, amintindu-mi de un post mai vechi unde se cautau parteneri de biliard acatarii, trag un ochi spre masa din spate, observ ca doamna nu e singura deci are cu cine juca si-n lipsa stapanului si-mi zic: ia sa-l bag eu pe om in spuma biliardului amator bucurestean, unde oamenii nu numai ca pot sa explice absolut orice lovitura existenta pe lumea asta, dar joaca cu prietenie si placere fara sa sa mai tina la performanta.

  Pfuuu, l-am aranjat, in juma de an o sa joace expert level. Na, daca peste pocnetul incredibil de rapid al neuronilor adaugi o noapte de condus si 8 ore de biliard, nivelul de articulare a sus numitului rationament scade simtitor undeva la doua-trei cuvinte.

  Sorry, Cetine, pentru momentul in cauza, mi-a luat vreun ceas sa-mi dau seama de ce totusi n-ai stat cu noi :)))

  0

  • #41
   Arhi

   e ok, mi a facut placere:))))

  • #42

   Ptiu, ce-am ratat cu drumul meu la Vâlcea!
   Le Senior joacă apropiat de mine sau eram, din nou, cel mai slab de departe? :))

   0

 11. #43

  Primul job la 18 ani, chelnerita. Mă plătea mereu cu intarziere, nu stiu cand ajungea sa lase un cec semnat ca asa era pe atunci, cec pe care puteam sa-l încasez dupa vreo săptămână. Mă sună cealaltă angajată care se ocupa de tot, sa-mi spuna ca incepand de maine sa nu mai merg la munca. Ooook. Da’ banii!?? Ca erau vreo 2 luni muncite nene. Contract n-avem, eram la negru.
  După 2 săptămâni, m-am prezentat singurica in bar , era aia acolo. A fost cu tras de par ca intre femei, am deschis casa, am luat banii. S-a urlat in toata strada ca am furat dar n-a avut tupeu sa cheme poliția ca știau dobitoaca ca lucrasem acolo fara contract si era mai nasol asta decat faptul ca ii luasem eu cateva sute euro din casă.

  0

 12. #44

  Senior, baga repede niste reclame la Noroc si Bucegi, cred ca o sa fie de mare efect.

  0

 13. #45

  Anul tre

  1

 14. AlMicu face toti banii :))

  1

 15. #49

  Post: Brancardier
  Nivel: Aparent Low
  Locatie: UPU cu drumuri dese la morga
  Motiv: ca sa fie si ea/mai mult pt ea

  Activitate redusa = mini pauza
  VIbe: „ha ha ha” = sanchi
  Loc: pe targa

  Daca dai jos bibelourile de pe targa:

  – Ce faci ma agariciule, crezi ca iti furam targa? Ia uitati-va ma la asta, si-a luat aere de Brancardier Chef! Vrea sa faca cariera in Brancarderie!
  – Nu despre asta e vorba, dar este in ingrijirea mea si daca li sa nazare astora, eu pic aiurea si eventual si voi. (sanchi, doar eu)
  – Ce sa pici bai prostule! Marsh in gura matii (spuse bibeloul sef in gand).
  – Mai bine du-te si ia-mi un pachet de tigari! Si asa stai degeaba!

  Update: Caz ce necesita targa = toata lumea jos = eu repede sa dezinfectez targa (operatiune in sarcina Brancardierului Chef):

  – Bai carnatule, ce faci?! Nu auzi ca e urgenta/caz/nevoie de targa?!
  – Pai da dar asta cade in sarcina mea, daca nu fac asta, sunt sanse sa nu iasa bine.
  – Ce crezi ma ca avem raie?! „Piciam-as” pe el…

  Daca dezinfectezi = ce scrie mai sus. Daca nu = ce se intampla mai jos:

  Dupa cateva zile de sanchi, evacuarea bibelourilor! Prostul = cazuri grele! Ghertoiul cere evacuare la randul lui!
  Oamenii la ordin tip obedienta: Domne stai putin sa te pisam in cur:

  – Mai tii minte episoadele „ha ha ha”? Ce bine era! Vroiam sa te anuntam ca in urma faptului ca ai lasat persoane sa stea pe targa si nu ai dezinfectat-o, cineva a contactat un virus si a murit!
  Apropiatii persoanei bineinteles din lumea interlupa = scandal + amenda offline + bataie in fata spitalului + etc
  – Cine sunt persoanele care au stat pe targa?
  Daca raspunzi, in scris logic = CO2/sifon/turnatorie! Daca nu, oricum vei recunoaste pt ca te aseaza eventual in bataia unei camere de luat vederi sau va depune alt angajat marturie si tre sa confirmi!

  Ce urmeaza?

  – Vezi ca ai proces cu rudele (pe langa scandalul cu bataie) si ai de platit 120.000 EURO pe fatza si inca vreo 50.000 pe la spate!
  – Con Air: Omor din neglijenta, omisiune etc (se gasesc incadrari) = poate si putina puscarie (oricum asta se urmareste intr-un final, dar poate nu din motivul asta si nu acum) = adio pretentii functii = haos = Vand casa 074……..!

  „The end!”

  Just a low level job….

  Cya!

  0

Citește și...

Scrisă de Joyanna O legenda povestește de niste capre care pasteau pe o pajiste in podisul Etiopiei. Pastorul observa ca animalele erau sprintare si energice pina noaptea tirziu, in loc sa doarma, in special dupa ce rontaiau niste fructe mici, rosii si verzi dintr-un arbust pe care nu il cunostea. Crezind c-o fi […]

Aseară FRF a făcut cea mai mișto chestie pe care o puteau face și, având terenul suspendat, au adus 30 000 de copii suporteri la meci. Un moment mișto, mult prea superb de redat în cuvinte. Dar alta e treaba. Știți când scriam eu despre cum eu, dacă merg la stadion, sunt căutat […]