Antologia umorului rromânesc sau cum am ajuns la Nikita şi Bendeac

La început au fost ei, cei mai buni

Întâi a fost Toma Caragiu. Umor fin, de gentleman. Probabil şi cei mai mici dintre noi folosesc din când în când expresia `c-aşa-i în tenis`, fără să aibă idee că e dintr-un sketch interpretat de marele actor. Din păcate, cutremurul din `77 l-a luat, pe când încerca să salveze alt mare om, pe regizorul Alexandru Bocăneţ.

Dem Rădulescu. Bibanul. Octavian Cotescu. Alături de Caragiu şi Marin Moraru, în Operaţiunea Monstrul, a creat umor irepetabil, incomparabil cu nimic din ce s-a mai făcut de atunci. `Bicicleta era galbenă…`.

Jean Constantin. Ţigan. Dar mare om, mare caracter. Ismail, care toca carnea pentru perişoare cu satârul. Sau Patraulea.

Ei au fost pietrele de hotar. După ei, o întreagă generaţie de artişti şi scriitori au încercat să facă umor, umor adevărat, cu bun gust, spiritual, umor accesibil oricui, nu doar celor ce pot sta după ora 22.

Acum încep continuatorii

Şi a venit revoluţia.

După revoluţie, s-au remarcat Doru Octavian Dumitru şi Jean Paler. Erau primii care făceau glume mai fără perdea, care asociau femeile cu prostia şi foloseau sexul ca paravan pentru numeroasele lor glume aşa zis spumoase. Uite-o focă, uăi! Şi nu miroase? Ba da, dar s-a-nvăţat!

Nae Lăzărescu şi Vasile Murariu. Măscăricii eterni ai revelioanelor. Romică Ţociu şi Cornel Palade. Măscăricii eterni ai jocului de eurobingo. Şi acum plâng în somn când îmi amintesc cum se scremea Palade să facă sala să râdă, trăgându-şi în sus cele câteva fire de păr din cap şi încrucişându-şi ochii.

Inventatorii mizeriei televizionistice

Apoi a apărut Vacanţa Mare. Cei ce au adus umorul tip pulă în rromânia. Vă întrebaţi ce e umorul tip pulă? E acel umor care utilizează în fiecare catch phrase cuvântul pulă. Iar sala leşină literalmente de râs. Incredibil, ce au putut să spună băieţii ăia pe scenă. Senzaţional. Nişte adevăraţi.

Adevărat, pentru noi, cei ce de-abia ieşisem de sub ocupaţia comunistă şi intrasem sub ocupaţia democrată ce ne va duce într-un final spre Traian Băsescu, Golden Blitz şi hă hă hă ziaristă împuţită cu pixel albastru, era ceva senzaţional să auzim un artist spunând pe scenă aşa ceva. Nimeni nu s-a gândit că acei artişti sunt de fapt nişte golani de 2 bani, cu foarte mult tupeu. Să moară mama lui Frankfurt de vă mint.

Ghenă sau tobogan

Iar cu ei a început degringolada.
Peste noapte au ieşit la suprafaţă tone de umorişti care puteau face sălile să râdă spunând cuvinte obscene şi fără legătură, în diverse propoziţii. Off topic, îmi aduc aminte cu jenă de acum 2 ani, când Tibi Neuronu se scremea pe scenă la Roblogfest, încercând să facă să râdă gaşca de bloggeri de acolo, fără succes dealtfel şi, în disperare, începuse cu glume cu femei care se ştergeau cu unghiile la fund, după care dădeau pe pereţi. GG you, umor de foarte bună calitate.

Au apărut Trăzniţi în NATO, care au adus bancurile cu proşti, copiate de pe youtube, la televiziunea naţională.

O tu, Nikită cu nume de Bendeac

A apărut bendeac, această stea în ascensiune a umorului rromânesc, care a inventat umorul în care se răcneşte. Uitaţi-vă la aşa zisele lui schiţe şi număraţi pe degete momentele în care nu urlă. Mie îmi este jenă de jena lui să mă uit la ce face.

Partea şi mai jenantă este că în scrierile sale, omul se laudă că el luptă pentru cultură, împotriva tuturor piţipoancelor care au invadat şoubizul din ţară. Iar la televizor, stă în pielea goală într-o găleată, imitându-l pe un anume fernando.

O lacrimă pentru Divertis

Ce regret cu adevărat, regret trupa Divertis. Acum câţiva ani, abia aşteptam duminica seara, să pot să mă uit la o nouă emisiune de-a divertişilor. Râdeam cu Gyuri Pascu, râdeam cu Tony Grecu, râdeam cu Cristi Greţcu, râdeam cu moldoveanul de Catalin Mireuţă. Râdeam din suflet, erau extraordinar de buni şi, în pofida manelizării crescânde din industrie, reuşeau să menţină un standard înalt.

Din păcate, s-au mutat, pentru bani, la ProTv. Şi mai din păcate, scenarişti le-au ajuns nişte jagardele cărora li se dăduse cu şutul în fund de la un site umoristic de succes.
Iar divertisul s-a cam terminat, cel puţin pentru mine. Pentru că au devenit parte din masa mare de utilizatori de glume cu rahat în vârful limbii, pizdipoance dezbrăcate şi da, urlete. Urletele care ţin loc de glume, urletele care mă urmăresc de fiecare dată când schimb canalul şi dau peste vreo emisiune umoristică cu rromâni.

2 corpuri nu pot coexista în acelaşi timp şi spaţiu

De ce am ajuns aici?
Pentru că actorii noştri adevăraţi, umoriştii pur sânge, au murit sau au fost excluşi din viaţa artistică. Am rămas cu Stela şi Arşinel, cântând despre farmaciile catena. Vă mai aduceţi aminte de Căderea Constantinopolelui? Cum trecea ea Anca Ţurcaşiu cu sânii sprinţari, peste pieptul ochelaristului ce o iubea la infinit. Oare ce zic copii ei despre acea mostră de umor? Am rămas cu Iurie Darie, care la 80 de ani, îşi vinde, pe o canapea veche, sexualitatea şi femeia, cerşind firfiricii cu care să îşi plătească o înmormântare decentă.

Euroviziunea naţională

Până şi televiunea rromână, renumită pentru idioţenia alegerii programelor de revelion, a decis că anul ăsta, în loc de scremutele schiţe cu arşinel, murariu şi alţii, să transmită finala concursului eurovision. O altă afacere de succes, dar măcar acolo avem umor gratis. Şi inocent. Desigur, probabil că va fi şi transpiraţia domnului Cotabiţă şi, dacă ne ajută cel de sus, inspiraţia lui Florin Grozea. God help us all.

Îmbătrânesc şi-mi pare rău

Băi oamenilor, e de rău. Toma Caragiu a murit. Dem Rădulescu a murit. Jean Constantin a murit.
Şi nici eu nu mă simt prea bine…

86 comentarii

 1. Privind ieri la raposatul Benny Hill, m-am gandit cam in cate sute de ani ajunge unul de-al nostru la calitatea aceea

  0

 2. #2

  auzi, aia din caderea constantinopolului nu e loredana groaznica? turcasia parca a jucat in miss litoral

  0

 3. Sa nu-i uitam pe Carcotasi & Dan Negru. Priceless…

  0

 4. Bre Arhi, sa nu-l uitam nici pe Birlic!

  0

 5. Tin minte ca pt. bunica mea Dem Rădulescu a fost un favorit absolut. Asta se-ntampla inainte de ’90 cand scenetele umoristice au fost decente si, multe dintre ele, chiar placute.

  0

 6. #7

  Deci… da.

  0

 7. #8

  Jean Constantin nu era tigan. Ci grec. Ca a fost distribuit in roluri de tigan, e alta poveste.

  0

 8. #9

  Inainte de Toma Caragiu a fost Birlic 🙂

  0

 9. #10

  Si-n acelasi timp cu Birlic a fost Giugaru , care te facea sa razi numai daca bolovanea un pic ochii.

  0

 10. Este un articol foarte bun…de bun simt, cu perdea…Observ ca in ultima vreme nu mai esti asa agresiv, ai alt stil…regretul, nedumerirea! E de la varsta…? :mrgreen:

  Ceea ce se intampla acum in paleta asta a umorului este jenant. Imi aduc aminte de Adrian Pintea, profu’ meu de actorie, care ne zicea mereu ca e usor sa-i faci pe oameni sa rada atunci cand folosesti umor tip „tate, cur, muie, pula etc”, dar e foarte greu sa ii faci sa rada nefolosind aceste cuvinte!!! Asta era scoala veche. TREBUIE SA TE CHINUI, SA TE GANDESTI PENTRU A FACE O GLUMA BUNA!

  Arhi, am impresia ca am descoperit negul, boala acestei generatii de umoristi: paranoia care se dezvolta ca o cultura de ciuperci, repede, repede…„ca mine nu mai exista” ( doar inca 3 emisiuni).

  Sa razi decent Arhi!

  0

 11. Ai uitat de vestitul Florin Călinescu, acel cabotin ieftin al erei ProTV Infantil.

  0

 12. hmmm,
  astia de la vacanta mare au avut si ei perioada lor de glorie, si de umor bun. pe vremea cand erau niste studenti (sau proaspeti fosti studenti), si le chiraia stomacu de foame. cand prestau pe 2 covrigi pe la festivalurile de umor studentesc. erau cam de nivelul Divertisilor din aceeasi perioada, doar ceva mai porcosi (dar in nici un caz atat de porcosi cum au devenit mai tarziu).
  deh, si io eram ceva mai tanar pe vremea aia :))

  0

 13. Mi se pare de admirat cum cineva a putut să se uite la toate emisiunile de mai sus, să rețină ceva și să mai scrie și un articol pe tema asta :))

  Ai stomac de fier, stimabile!

  0

 14. #16

  ai uitat de cei doi dobi de la prima si de deko…

  0

 15. Cred ca s-a ajuns aici din cauza ca nimeni nu s-a ocupat sa educe gloata asta care face varfuri de audienta la Trazniti in Nato sau Vacanta Mare. Umorul fin e ca vinul sec – nu-l apreciaza multa lume. Nu ma uit la astia. Nu as plati bilet. nu m-as duce nici daca m-ar invita cineva.
  Mai bine fac un research pe Goagal.

  0

 16. #18

  In „Operatiunea Monstrul” nu joaca Dem Radulescu, vezi ca-i Cotescu.

  0

 17. #19

  Amza Pellea/Nea Mărin a fost si el mare…

  0

  • #20

   Amza Pellea, Mitica Popescu, Puiu Calinescu, Misu Fotino… Multi au fost, putini au mai ramas.

   0

 18. comentariul lui Andrei mi se pare ca explica cel mai bine continutul emisiunilor de divertisment pe care noi (o mica parte din telespectatori) nu le apreciem . Pur si simplu gandeste-te ca nu suntem noi publicul tinta al acelor emisiuni .

  0

 19. @Arhi – in Operatiunea Monstrul nu joaca Dem Radulescu ci Octavian Cotescu – alt „monstru” al comediei romanesti.

  0

 20. Chiar doream sa-ti spun ca ai uitat de Divertisi. I-am prins intr-un spectacol dupa Revolutie, pe cand nu erau atat de mari si de tari. Geniali pur si simplu. Pacat ca s-au dus naibii si ei. L-as mai baga in lista de „oldies but goldies” pe Amza, fie-i tarana usoara si lui. Avea si el niste „scheciuri” pe vremuri de dadeai pe spate. Plus ca, asa cum am ras la Nea Marin Miliardar, nu cred ca am ras la vreo comedie romaneasca.

  Declinul asta se vede deja la scara globala sa zic asa. Apar mereu stand up comedians tot mai slabi ca umor, serialele de comedie sunt tot mai scremute. Am ajuns sa ne bucuram cand dam de unul ceva mai „suculent”, in conditiile in care, acum cativa ani, ne incovrigam razand cu lacrimi. De cele mai multe ori acum zambim amar.

  0

  • #24

   @dojo: amza nu era un comediant pur sange, ci putea acoperi toata gama de trairi

   0

 21. #25

  @ Arhi : Dem Radulescu in Operatiunea Monstrul ? Nope, Octavian Cotescu !

  0

 22. Eu personal pot sa mai rad la mondenii insa doar la cateva faze (imi place cum joaca Angel) si la Teo ( Deko). Da, stiu ca multi sar de cur in sus ca aia sunt asa si pe dincolo dar spuneti-mi voi altii mai buni in ziua de azi.

  0

 23. Sincer, mie-mi placea si grupul Voua. Aveau scenete interesate, despre politica si societate, in general.

  http://www.youtube.com/watch?v=LQo4egbslqo 😀

  0

 24. Problema de fapt este ca vremurile s-au schimbat. Toti marii actori de care amintesti iti erau oarecum bagati pe gat. Iti placeau sau nu, nu prea aveai ce face, te uitai. Si mie mi-au placut, dar si altora.

  Generatia asta noua este altceva. Ei au libertate, pot zice si face orice, important este sa iasa banul pentru ca, daca nu iese, zboara de la TV. Eu zic ca sunt oameni talentati, care pot face umor fin, dar umorul asta o sa prinda la cine ? La mine, la tine, la cativa comentatori si inca cateva mii de persoane din tara. Restul, adica majoritatea, sunt cocalari, pitipoance si tarani care rad la urlete, puli si pizde. Ei fac audienta, sunt milioane in tara.

  Nu zic ca este cea mai buna scuza pentru „umoristii” actuali, dar pana la urma cam asta-i viata. Vorba aia: Feed the masses, eat with the classes!

  0

  • #32

   @Sagi: consumatorul tu il educi, nu el pe tine

   0

  • Au fost cativa care au incepul cu prostia asta si restul s-au adaptat. Pe bune acum, cine se mai uita la divertis ? Toti erau pe vacanta mare, pentru ca aia injurau. Ce putea sa faca divertis ? sa nu fuga la pro si sa incerce sa continue cu umorul lor bun. Doar ca, sunt sigur, nu reuseau. Si ajungeau muritori de foame asa cum au ajuns multi artisti.

   Ca sa-ti mai dau un exemplu. Am fost pe la inceputul anului la piesa 1900 interpretata de Marius Chivu. Multi habar nu au cine e, nici eu nu stiam. Este pur si simplu genial omul. A combinat drama cu umorul intr-un mod extraordinar. Pur si simplu nu aveai ce sa-i reprosezi. Stiti cati oameni erau in sala ? 20 – 25…si pretul unui bilet era de 20 lei.

   0

  • #34

   @Arhi: asa e, dar ce te faci cu un consumator educat? ca incepe sa aiba pretentii. si devine si mai greu de manipulat…

   0

 25. #35

  Ai omis o trupa exceptionala: Mondenii ! Credeam ca vor ajunge o ruina dupa plecarea Bendeac, dar din contra, au avut cateva scenete fabuloase si fara el. Au un umor foarte inteligent uneori, poponarul Bendeac ar avea ce in invata de la ei. In plus , am observat ca gheul bendeac fura personaje de la Mondenii pur si simplu.

  0

 26. #36

  Si daca mor asta e-toti murim;nu mi-o parut rau dupa nici unul si nici no sa-mi para dupa cati o sa mai moara!

  0

 27. #37

  Eu mai mult radeam la Tradati in dragoste decat la emisiunile astea-oricum pe Benny Hill, Charlie Chaplin, Stan si Bran no sa-i ajunga nimeni niciodata!
  P.S. Uitati-va la stand-up comedy de afara daca vreti sa radeti cu adevarat ex. ricky gervais etc.!

  0

 28. Cred ca pe Mihai Bendeac il paste o bataie cu posete. Am inteles ca este mai mascul decat penisul lui si mai inteligent decat lumina stinsa, insa nu am crezut ca este atat de badaran incat sa spuna ca femeile lasa mai mult par decat cainii. Dupa ce la 27 de anisori cati are, arata ca un ou de calitatea a doua si nemarcat din cauza unei indoieli asupra calitatii, mai are si tupeul sa dea vina pe comoditate atunci cand vine vorba de burlacia lui nesfarsita. Ceea ce scrie pe blogul personal demonstreaza ca este la fel de plin de el precum un vas de toaleta rapus de fenomenul refularii. Cu toate astea, Bendeac are admiratoare primare. Admiratoarele primare sunt acele femei care il admira pana in momentul in care se intalnesc cu el prima oara. Gustul amar pe care „geniul” lui Bendeac il lasa oricarei fete nu trece nici cu Orbit, nici cu spray de gura si nici cu patrunjel.”Desi, recunosc, nu mi-am luat caine fiindca lasa par. Dar, daca fac o recapitulare a relatiilor sau aventurilor mele din ultimii trei ani… Mamica! Generatia asta de fete lasa par, nu gluma! Eu imi aduc aminte de copilarie. Mama nu lasa atata par in casa!”, spune Mihaita pe blog. Intr-un fel il inteleg perfect atunci cand spune ca mama lui nu lasa atata par. Pai, daca ma uit la el si ma gandesc la faptul (demonstrat) ca pruncii mostenesc genele parintilor, realizez ca nu este exclus ca mama lui (sa ma ierte biata femeie) sa aiba o podoaba capilara ceva mai bogata decat a unui bec de 100w. Bendeac continua: „Poate e si parchetul meu alb care scoate in evidenta. Dar concluzia e: femeile lasa mai mult par decat cainii”. Nu pot sa cred ca Mihaita este capabil de atata bun gust, incat sa-si aleaga parchetul de un alb imaculat. Dar pun pariu ca toate au un motiv intemeiat, iar, in cazul de fata, parchetul alb ascunde perfect urmele lasate de samanta burlacului, samanta izvorata dupa nici 3 minute de dragoste cu el insusi.
  Viata artistului, care hulea Antena doar pentru a capata o suma mai mare in contract, este descrisa (tot de el) ca fiind comoda: „E o diferenta uriasa intre mine artistul si Bendeac de-acasa. Sunt de o comoditate uluitoare! Sunt lenes! Am manii! Tabieturi! Sunt un burlac notoriu! Cand vin de la filmare, nu vreau sa vad pe nimeni. Cand gandesc emisiunea, trebuie sa fiu complet nederanjat! De-aia nu mi-am luat nici caine!”. Da, nimic mai adevarat Mihai, dar nu pot sa nu-mi exprim uimirea cum de talentul tau „vulcanic” mai poate sa arda din cauza caracterului tau flegmatic. Esti impotriva legilor fizicii si asta te face special, Mihai. Contiunua tot asa si iti promitem ca dupa moartea ta iti vom ridica statuie, la baza careia toti cainii (pe care tu ii urasti ca lasa par) iti vor aduce ofrande lichide, pentru ca doar asa ai sa ai si tu ce bea pe lumea celalta.

  0

 29. Da Arhi, sad but true. As adauga la partea cu Arsinel si Stela si Catena o imagine jalnica cu astia doi care intr-un timp faceau Revelioanele prin State. M-am nimerit si eu la un asemenea Revelion (DIN GRESEALA-eram acolo sa iau pe cineva). „Show-ul” se derula in sala de sport a unui liceu din Queens 😉
  Am prins exact momentul cand Arsinel isi terminase numarul, si-a scos caciula din cap si a inceput sa se perinde pe la toti cei de fatza literalmente ca un milog cu caciula in mana sa i se arunce un cativa gologani. Am plecat ochii de rusinea lui cand a ajuns in fata mea si i-am intors spatele. Ca sa nu-l injosesc.

  0

 30. Ahh the goog old times … ce mai radeam acu nici nu mai servesc TV ca nu am la ce sa ma uit …

  0

 31. eu nu inteleg cum poate sa rada lumea la dumele alea a lu’ Tibi Neuronu ..

  0

  • #42

   @enzo: faza e ca Tibi era foarte misto, la inceput. Pe drum insa, s-a intamplat ceva

   0

 32. #43

  @farabarbati : Esti plina de clisee rasuflate(”27 de anisori”,”podoaba capilara”).Daca traiai acum 50 de ani probabil te-ai fi numit Ana Pauker insa cu siguranta erai mai slab mobilata la creier decat originala.
  Doar barbatii pot fi adevarati misogini,femeile mimeaza misandrismul.

  0

 33. umorul inteligent este mult mai greu. Wow, cata sofismul :D.
  Pe de alta parte, vacanta mare, aia de a bagat pula in umor, erau buni la inceput. Sau macar aveau mult mai mult umor decat in ce s-au transformat.
  Intr-un fel e logic. Una este sa ai 5 spectacole/an si alta este sa ai nevoie de glume noi / saptamana.

  vina nu este numa a lor. Este si a consumatorilor. Macar, neBendeacii tac. Bendeac se compara la un moment cu Lewis, ca si ala se stramba. Stii cum era aia „prostu daca nu e si fudul..”

  0

 34. Arunca un ochi pe stand up romanesc (nu DOD, baietii aia de pe youtube) ca sunt amuzanti

  0

  • #48

   @Vlad: il cunosc pe teo. inafara de el, standupul romanesc cam suge grav. hăhăhăhă uite pula, hăhăhă. şi am cam fost la destule spectacole

   0

 35. Mai bine va uitati la japonezi ca aia macar au mai mult haz decat noi. Daca acum se mizeaza pe indobitocirea populatiei de ce sa nu fie si glumele la acelas nivel.

  0

  • #50

   @Ana: de ce sa ne mai uitam, cand astia deja ii copiaza maxim. am vazut recent un şou romanesc in care unii isi dadeau palme intr-o biblioteca. surprinzator, vazusem asta cu un an inainte, la japonezi, ceva cu ernesto hoos

   0

 36. @Lock. Sa inteleg ca te regasesti in personaj? :))))

  0

 37. Si eu tot de Birlic voiam sa amintesc. Am scris cateva posturi pe tema (unul e antic si e gasibil pe-aici http://krossfire.wordpress.com/2007/08/22/umorul-romanesc/). Ca sa nu para un link drop ieftin, ar fi de rezumat : pe atunci incercam sa dau de cap umorului romanesc. Cu ce ne identificam la nivel umoristic ? E clar ca suntem si acum prea inapoiati pentru a ne autoironiza coerent si nici cultura pentru umor sec & negru n-avem. Descoperisem ca ne ramane cuvantul ”mucalit” sau ”hazul de necaz”, acel umor pe care il identificam cu placere si in filme din zona Operatiunea Monstrul / Sketchurile lui Caragiu (desi aici e vorba de un nivel mai intelectual).

  Mos Califar : Come on, umorul britanic este si a fost de o suta de ori peste cam tot din zona. Lasandu-l pe Benny Hill, tot britanicii au creat un Black Adder, Only Fools and Horses si seria Monthy Python. Tot britanicii ne aduc si acum sketch comedy exceptional, vezi Mitchell & Webb. Pe parte americana, de la Arrested Development n-am mai vazut umor inteligent (da, ca si Arhi, m-am uitat de nebun la tot 70′ Show, Friends si altele…dar pentru relaxare, nu pentru umor)

  P.S : Poti sterge oricand linkul daca-i off-topic.

  0

 38. ^ Am lasat iar ditamai commentul si o sa intre in moderare. Voiam sa amintesc si de Fawlty Towers la categoria umor britanic de calitate.

  0

 39. Divertismentul la noi e acum doar o sursa de bani, nimic mai mult.

  Chiar ieri m-am intalnit cu expresia „c-asa-i in tenis” si nu stiam de unde vine. 🙂

  0

 40. #55

  Cred ca umorul american este cel mai reusit de pe planeta si singurul umor vulcanic , care reuseste sa te faca sa razi , drept dovada stau sitcomuri ca seinfeld,friends,married with children si multe altele .

  @farabarbati,
  tu cu cine te certi in comentariul ala mare?:)

  0

  • umorul american, ala de sitcom, in care ti se spune cand sa razi?
   Poi ala seamana cu fastfoodul, in sensul ca e usor. E lejer.

   pe zona umorului, is fan al celui englezesc. Uneori greu, alte ori ciudat, de multe ori tampit. Totul e sa te prinzi de el.

   Vazut ieri, revazut, Ardelenii (ieri ala cu petrolul). Exceptand filmarea proasta, vocile puse dupa inregistrare si subtirima povestii, filmul ala avea umor. Din plin

   0

  • #57

   Umorul este o chestie de gust personal, doar imi ziceam parerea. Da, umorul american este cel mai bun de pe planeta din punctul meu de vedere, si cel englezesc este reusit dar trebuie sa le cunosti cultura si actualitatea pentru a te prinde de cele mai multe ori.

   0

 41. #58

  @farabarbati: nu te impacienta ca voi-femeile chiar lasati mai mult par; m-am saturat sa curat dupa voi chiuveta si vana ca le-ati infundat si eu trebuie sa ma chinui- lasati par in wc nu in chiuveta si vana!

  0

 42. #59

  Dar de Grupul Voua ai uitat? Au fost destul de amuzanti, insa acum sunt penibili,la fel ca si cei de mai sus, au ajuns sa se folosesca de sex si de pitiponace siliconate pentru a smulge un zambet de la incultul telespectator.

  0

 43. #60

  Sau macar curatati dracu dupa voi ca barbatul nu-i sluga voastra!

  0

 44. #61

  Emisiuni reality-show-regizate, asta e divertismentul la noi!

  0

 45. E ceva aiurea, se suprapun linii de text in articol. 🙁

  0

 46. Teo ruleaza fin. Am fost sambata la un show de-al lui si vreau sa spun ca e mult mai tare tipul decat pare in filmarile de pe youtube. Merita incercat.

  0

 47. #64

  asta era drama momentului, vrei umor bun uita-te la zecile, poate sutele de sitcomuri de la americani. end of story.

  ps: lumea mai moare

  0

 48. Da cum de i-au uitat pe Marar si celalalt plagiator? Aia care rasfoiesc blogurile inainte de a intra in emisie? 😛 Astia-s viitorul: au adus ciordeala la rang de arta!

  0

 49. Dar despre Horaţiu Mălăele ce ne poţi spune?

  0

 50. Apropo de Vacanta Mare- fiind student la Petrosani, l-am cunoscut si apreciat pe Radu Pietreanu pe vremea cand forma un duo de pomina cu Tetu, undeva prin 1984. Erau super-faini si acizi, treaba care i-a si afectat, caci multi profesori se ghiceau in scheciurile lor. Cei fara umor i-au penalizat…
  In ’85 aveam o pretena, vecina de cartier cu Mugur Mihaescu, asa c-am ajuns sa fac vre-o doua vacante cu ei la Costinesti, pe vremea cand erau o gasca de vre-o 20 de pustani. Erau de un umor debordant, el, Semaka (Dan Sava), frati-so- Felie (Felix) si un pusti din Constanta, imi pare rau, nu-i mai tin minte numele…
  Am dormit toti la aceeasi gazda, coana Aurica, 22 de juniori intr-o camera nu prea mare…
  Serile ni le petreceam la 10 Steaguri, chitare, muzica si bancuri. Cum cele 2 discoteci mari si late se inchideau la ora 10, in cateva zile grupul nostru a ajuns sa se inzeceasca, multi curiosi, in trecere spre casa, se opreau si multi intrau in jocul de-a spectacolul- cantece si bancuri- mai mult de jumatate anti-sistem… Normal ca dupa o saptamana oficialitatile s-au sesizat, prima oara au trimis peste noi salvamarii- un fel de bate-gard ai statiunii, dar astia ne-au lasat in pace, spre norocul nostru vre-o doi erau studenti si rugbisti la Stiinta-Petrosani- dupa aia politia si s-a lasat cu amenzi…
  Anul urmator Radu, Sava si Mugur s-au cunoscut, la inca un an Radu s-a transferat la Craiova si uite-asa a aparut Vacanta-Mare (numele si-l luasera de la spectacolele radiofonice unde erau invitati in emisiunea lui Andrei Partos).
  La vremea aia aveau mai mult umor si mai putina vulgaritate.
  La o discutie recenta cu Mugur, el mi-a confirmat ceea ce banuiam- fac fix ce face audienta, altfel n-ar avea succes. Cum bine scrie
  animaloo, cererea – calitatea si cantitatea necesara audientei largi- fute spectacolul.
  Un pic de cenzura tip directionare, odata ce autocenzura este anihilata la televiziuni de necesiatea ratingului, n-ar strica. Dar ce sa ceri unui CNA ce-a permis OTV-izarea tembeliziunilor, in timp ce Parazitii sunt cotati ca obsceni.

  0

 51. Subscriu la ce zice tizu’ – Vacanta Mare de pe vremea lui Pietreanu n-are nimic, da’ absolut nimic in comun cu mizeria de acum. Pe vremea aia aveai de ales intre doua chestii – umorul foarte fin, de Divertis dus la culme, unde trebuia sa te scremi serios ca sa iti pice fisa, si umorul lejer, rareori cu pule-n direct, deseori sugerate vag, de la Vacanta Mare.
  Si le-au iesit niste chestii memorabile – imi amintesc si acum o sceneta in care ii ironizau pe Iosif Sava si Mihai Godoroja, o alta cu un film de groaza dublat de Irina Margareta Nistor… ce timpuri.
  Acum? Un jeg incredibil. Bine ca exista DVD-uri si ca am invatat engleza intre timp. Recomand calduros Omid Djalili, e un iranian nascut si crescut in Londra.

  0

 52. #69

  Respect Arhi , ai mare dreptate , am doar 18 ani dar am crescut cu discurile cu Toma Caragiu cu scenetele lui Horatiu Malaele cu seria de filme B.D , cu Divertis-u de la sfarsitul anilor 90 cand faceau turneu prin tara si cu emisiunile lui Benny Hill. Acuma m-am saturat ca in aproape fiecare zi sa aud colegi cum vorbesc la scoala „Ba ce fain a fost Bendeac” si cum incearca sa il imite , mie pur si simplu nu mi se par amuzante glumele lui si mai este un asa zis „grup de umor” la care am fost de vro luna si care si in ziua de azi regret ca am fost numit Spitalu 9 care au facut numa glume cu Slobozia , Baicoi , Cacat , Pula si chesti de genul care nu mi s-au parut amuzante, in sala era plin de cocalari si pitipoance care li se pareau foarte amuzante chestile astea deci probabil ca asta ii publicul lor si a lui Bendeac si din persoane din astea fac rating. In ziua de azi la televiziunile romanesti singurele emisiuni care imi plac sunt Cronica Carcotasilor si Apropo Tv , iar ca stand-up comedy imi plac Teo Si Costel . Decat sa ma uit la Televizor mai bine ma uit la episoadele Senfeld , Friends , South Park , Simpsons , The Big Bang Theory , Two And A Half Men sau Emisiunile BBC ca Little Britain

  0

 53. Felicitari pentru articol, chiar ca umorul nu mai e ce era odata, s-a degradat foarte mult, nu i-am prins pe cei din startul articolului, dar ce numesc acum unii umor e de toata jena.

  0

 54. Eu de un an si ceva nu prea ma mai uit la televizor… Prefer sa urmaresc un film decat sa vad toate tampeniile si glumele proate de la tv.

  0

 55. De la Nistru pin’ la Don
  Davai ceas, davai palton…
  Pe maestrul Tanase cel executat de rusi nu l-a pomenit nimeni… si el a fost primul…

  0

 56. Nu stiu cum sa zic, dar articolul acesta a mers direct la suflet! Multumesc.

  0

 57. #74

  noo, ”in puii mei” e totusi peste restul care sunt acum la tv. chiar am ras sambata asta, cand m-am uitat din intamplare. ma dau pe mine exemplu relevant pt ca am gusturi bune.

  0

  • #75

   @morbo: faptul ca esti fan bendeac te plaseaza automat intr-o categorie in care, cel putin pentru mine, parerea ta e profund irelevanta

   0

 58. #76

  a, si plina de snobism postarea. ca la rromani.

  0

 59. #77

  Umor fara perdea gen Vacanta Mare nu este o noutate, si nici specific romanesc nici Robin Williams ( il dau ca exemplu pentru l-am vazut recent) nu este un puritan pe scena. Chiar cei de la Vacanta Mare se laudau ca au inceput prin spectacole in remorca tractorului. Si umorul asta golanesc are farmecul lui, iar Dan Sava aducea alta energie pe scena, dar intr-adevar la televizor emisiunea lor era sub orice critica.

  Pentru mine Divertis au palit si ei cand au inceput sa apara la televizor, materialul cu care mergeau la spectacole prin tara era net superior ( e si logic sa fi fost), inca mai am casetele lor.

  Toma Caragiu e undeva prea departe in timp pentru unii dintre noi, da i-am vazut dar umor de atunci era mult mai nuantat ( nici timpul nu iti permitea sa fii asa out-spoken) iar multi, in aceasta categorie intru si eu, e tot acolo cu umorul britanic sau cu glumele care merg in gasca dar pentru cineva venit din afara pica pe langa.

  0

 60. #78

  ati uitat un maaaare actor: Stefan Mihailescu Braila
  omul era genial

  0

 61. #80

  Vasile Tomazian: „Când m-am născut eu pentru prima dată…”

  0

 62. Articolul asta mi-a confirmat ce banuiam eu de mult. Pana acum ma consideram nebun, ca toti radeau la asa ceva si eu nu.

  0

 63. #82

  ca tot vb de mari actori romani care s-au dus,eu cred ca ar fi bine sa amintim si de cei care mai sunt inca in viata…si pt mine cel putin Horatiu Malaele nu are egal…

  0

 64. #83

  Excelent articolul! Bravo Arhi!

  0

 65. Eu nu înţeleg cum de vă uitaţi la aşa ceva… Asta-i marea durere. Oricare dintre emisiunile enumerate aici care fac de ruşine umorul românesc, nu ar mai exista dacă nu ar face rating…. Ăsta-i nivelul nostru de „cultură” unde am cazut 😉 să ne fie ruşine. Personal, doar la sport (şi asta din când în când) mă mai uit. În rest cred că ar trebui fiecare dintre noi, cei care simţim că mai avem un dram de minte, să ne gasim alte îndeletniciri… . Personal, cred în lozinca: „Aţi prostit poporul cu televizorul” numai bine

  0

  • #86

   @Marius Corici: TREBUIE sa stii despre ce e vorba, altfel nu pot lupta impotriva lor

   0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Dacă doresti să dai like unui comentariu, trebuie să fii logat in contul tău de pe cetin.ro

Citește și...

Ieri mi-am întrebat grupul de whatsapp și am primit răspunsuri nesatisfăcătoare. Majoritatea celor pe care le frecventam s-au transformat în hipsterisme de alea unde e de apreciat că te bagă chelnerul în seamă și, eventual, trebuie să te ridici în picioare să îl saluți, dacă binevoiește să îți aducă mâncarea. Pe lângă asta, […]