A apărut iarăși marota cu hypermarketurile

achim irimescu

Periodic, observ că anual, revine pe tarabele politicienilor ideea retardată de a închide hypermarketurile în weekend. Astăzi vine ministrul agriculturi, Achim Irimescu. Adevărul e că de la un tip al cărui părinți s-au gândit să îl numească Achim, ce să ceri?

Eu nu am mai vazut in Europa, cel putin inteleg ca in Anglia este un pic mai altfel, magazinele se inchid de la ora 18.30 in zilele normale, iar in weekend nici vorba. La noi este o moda sa te duci la supermarket in weekend si la o ora tarzie. Haideti sa discutam

De data asta cu îmbunătățiri, adică să se închidă totul la 18.30, că așa a văzut el în Anglia. Stau și mă întreb, în sinele meu, de unde naiba tot facem rost de rebuturile astea umane care ne conduc?

Serios, câți oameni care chiar muncesc apucă să termine fix la ora 5, ca să ajungă la magazin să ia ce au nevoie? Cum va arăta un magazin în care TOȚI se vor înghesui la ora 6 să își ia cele necesare?

Domnii ăștia gușați și plini de ei chiar cred că toți românii au oameni care le fac cumpărăturile, oameni care le duc copiii la școală, oameni care îi șterg la fund și tot așa?

Suntem într-o degringoladă din care chiar nu văd o finalitate, nu văd ieșirea de nicăieri. Necum salvarea.

69 comentarii

 1. #1

  O idee mai buna ar fi ca domnul ministru să vorbească doar pe 29 februarie între 8:30-8:31.

  0

 2. De astia nu avem cum sa mai scapa decit morti. Adica mai bine morti ei decit noi. Trist.

  0

 3. #5

  Sunt niste retarzi cu totii, vorba ta de unde naiba tot apar..parca pe zi ce trece te minunezi din ce in ce mai mult.

  Cum sa inchida in weekend supermarket-urile?? Sunt cretini? Eu lucrez de noapte de la 5pm la 2am, plang si acum ca nu mai avem real-ul din vitan non stop. Stiti ce frumos si decent era sa-ti faci cumparaturile la 4 dimineata? Nu tu aglomeratie, nu tu coada la casa, in and out in 30 min maxim. Sigur, nu te duci noaptea sa iei legume/fructe proaspete dar macar iti acoperi 90% din necesar.

  0

 4. #6

  Sa-I spună cineva ca în Cehia, tot Europa, sunt supermarketul deschise non-stop.

  Da’ e bine ca văzut el în Europa.

  0

  • #7

   În Niu Iorc e mecdonalds nonstop. Ce-i drept, n-am văzut așa ceva în Europa.

   0

  • #8

   in Oradea MCD e non-stop

   0

  • Nea Ilie cred ca se referea la engros-ul Europa. Intr-adevar acolo nu este mcd non-stop.

   0

 5. #10

  Eu sunt din noiembrie în Belgia. La ăștia duminica toate supermarketurile sunt închise.

  Mall-urile sunt deschise pana la 8pm, duminica închise. În țară era parfum, te prindea miezul nopții prin mall, nu ca la înapoiații ăștia. Nici nu se înnoptează bine afară ca ei pun lacătul pe ușă.

  0

  • #11

   Ăştia, „blegii”, îs mai cu moţ decât toată Ioropa…

   Nu de mult, acum fro 2 ani cred, era vorba ca hypermache-urile să poată să ţină deschis VINEREA (!) o oră în plus faţă de standardul de 18:30… Nici nu-ţi poţi închipui ce mişcări sindicaliste şi ale asociaţiilor profesionale a generat această propunere!!
   Până la uirmă, pâinea tot de la automat o poţi cumpăra în week-end…

   0

 6. #12

  Eu văd salvarea bos. Una echipată cu niște băieți solizi și ceva hăinuțe din alea cu mânecile cusute la spate. Au material de lucru căcălău.

  0

 7. #13

  Poate domnul Achim ar trebui sa faca o vizita in Anglia si sa vada ca se fac cumparaturi chiar si la ora 00:00 (asta inclusiv in weekend). Vorbesc de pe pozitia unuia ce a lucrat intr-un magazin de acolo la un moment dat.

  0

 8. #14

  In Franta si Olanda nu exista magazin non stop (ma refer la chiosc). De supermarket nu mai zic…

  0

  • #15

   Da,dar in majoritatea supermarketurilor exista si in versiunea drive.Comanzi de la birou si iti ridici produsele in 30 de secunde,in drum spre casa.

   0

  • #16

   Găsești deschis la marocani in Franța ;)

   0

  • #17

   Parte din marketurile Intermarche si SuperU sunt deschise si duminica pana la pranz,chiar si in zonele rurale.

   0

 9. #18

  Ce nu ati inteles voi e ca atunci cand in Anglia e ora 18.30 in Romania e 20.30!

  0

  • #19

   Despre an nu ne spui nimic? Că România e cu vreo 30 în urmă. :-)

   0

 10. #20

  Olanda. Ok…supermarketuri in sensul romanesc…nu prea sunt. Altfel, magazine alimentare…deschise sambata pana la 9-10…si si duminica pana pe la 6 seara (dar poti gasi si pana mai tarziu). Alte magazine (non-alimentare)….inchid pe la 6 da…dar e deschis si in weekend. Da, si duminica.

  0

  • #21

   magazinele cu iarba ce program au?

   0

  • #22

   Nu exista astfel de magazine. Doar locuri unde se bea cafeaua. (Am fost doar prin centru)

   0

 11. #23

  E retard cu totul. Poate se referea la hypermarket in anglia. Tesco aldi salisbury morrison etc. Erau deschise pana la 10 11 in weekend. A fost in anglia pe la tara poate.

  0

  • #24

   E noaptea tirziu. Acum am vazut titlul intreg. Sorry…

   0

 12. #25

  Poate nu e botezat Achim ci Irimescu.

  0

 13. Ca ideie, suna promitator pentru romani. Dar initiativa nu are suport, nu a fost gindita pina la capat si deci nici pregatita. Va fi sortita esecului si va duce la sescurajare. Cine i-a sugerat-o („dar propunerile sunt bine-venite”) probabil ca asta a si urmarit.
  Suntem pe Pagina de Agricultura si presupun ca este vorba numai de alimente. In supermarketurile romanesti se vind numai alimente? „51% a produselor romanesti” se refera numai la alimente? Sa spunem ca da, este vorba numai de alimente si la asta ne limitam acuma. „nu stiu daca la legume in timpul iernii se poate” – pai vedeti, asa se pleaca la razboi? Pentru ca acesta este un razboi! Sau este doar un populism?
  Nu voi intra in amanunte .. comerciale, si inteleg ca Romania ca membra UE este conditionata sa importe cu intiietate de la UE. Conditionarea nu este un atribut al pietei libere, de care se face cazul. Asa cum Canada contrabalanseaza importurile ai preturile americane cu .. restul Globului, la fel si Romania ar trebui sa faca cu UE si restul Globului. Pe vremuri ambasadele aveai Agentii comerciale pe profiluri diferite. Nu de mult, parca si un ministru al Agriculturii (poate acelasi de mai sus) sustinea deschiderea unor asemenea agentii. A fost doar un alt populism?
  In Canada alimentele nu sunt comercializate numai in supermarketuri (cam vreo 3-4), sunt si o serie de vreo 6-7 magazine alimentare, din care vreo 2 cu preturi foarte accesibile (nu cunosc dar presupun ca ar fi vorba de un aranjament fiscal – nu toata lumea isi permite sa cumpere scump si daca calitativ corespunde standardelor, de ce nu. Si sursa de aprovizionare poate sa difere (de fapt chiar difera, si nu sunt rele de loc, chiar interesante).
  Putina politica de piata poate face dintr-o ideie sortita esecului, un succes care sa dea de gindit unora care se cred invincibili.

  0

 14. am apasat cu incredere si .. nimic..

  0

 15. #29

  Dar niciunul nu a vazut ce autostrazi, scoli si spitale sunt prin Europa. Lepre au fost, lepre vor ramane astfel de oameni

  0

 16. #30

  eu ma trezesc la 5:30, fac un dus, beau cafeaua si pe 7:00 sunt la lucru. de obicei pana la 17, apoi am un alt job, pana la ora 20:00 minim sau la 21:00 de multe ori. din punctul asta de vedere mi se pare nu doar o idee tampita ci si periculoasa, deoarece doar in weekend am timp de cumparaturi.

  0

  • #31

   Minti! Te-am prins de la faza cu „fac un dus”. Se stie ca dus se face doar in weekend, de aia vor sa inchida magazinele, sa aiba lumea timp.

   0

 17. #32

  Bun, bun, le inchidem, dar… de ce? Am auzit tampenia asta de cel putin 2 ori pe an in ultimii zece, dar niciodata n-am auzit si motivul…

  0

  • #33

   Pentru ca la noi somajul tinde spre zero!

   0

  • #34

   Explicatia oferita de cineva in Germania a fost una de tip social: si oamenii care lucreaza in acele supermarket-uri au o familie si un weekend.

   0

  • #35

   Cat timp nu lucreaza in restaurant …

   0

  • #36

   @Virgil: explicația ați primit-o foarte corectă. Ladenschlussgesetz (legea de închidere a magazinelor sau, mai pe engleză, shop closing law) zice că magazinele trebuie să fie închise de luni până sâmbătă (între 20:00 – 06:00), iar duminica și de sărbătorile legale închise (pe motiv de relaxare, activități sociale și petrecerea timpului în familie). Excepție fac benzinăriile, farmaciile, restauranturile și barurile. Astfel (aproape) fiecare persoană are minim o zi liberă pe săptămână, garantată, eliminând astfel mânăriile cu supra-program, că așa i se scoală lu’ șăfu. NU vorbim aici de serviciile de urgențe (spitale, poliție, pompieri) sau de transportul public.
   Nu intru în detalii, dar, din 2006, de când cu reforma federală, fiecare Land decide când și în ce condiții se închid magazinele. Majoritatea au păstrat tradiția de a rămâne închise duminica (din motivele enumerate mai sus), dar au ales varianta de 24/6 (deschise 6 zile pe săptămână, până la ce oră vor mușchil lor) și de 24/5 (deschise nelimitat de luni până vineri, sâmbătă program scurt). Doar Bavaria și Saarland păstrează vechea lege federală, în forma ei originală. The more you know…

   Mie mi-a fost greu exact 2 săptămâni, fiind obișnuită să mă duc la cumpărături când vrea mușchiul meu, chiar și duminica la 22:00. După care m-am calmat, m-am organizat un pic și mi-a trecut. Acum mi-i mult mai bine, sâmbătă dimineață e zi de cumpărături (sau de luni-vineri, până la 20). Nu știu de ce, dar mi se pare un țâr mai civilizat să nu mă mai îngesui, ca tot tolomacul, duminică seara, cu scuza că n-am timp. Mi-l organizez, sărut-mâinile, sau las listă masculului feroc, sau comand cu livrare acasă (am auzit că și prin țară se practică livrarea la domiciliu, cel puțin de către unele magazine, în unele orașe. Uite că nu mai știu pe ce blog am citit asta *zâmbet sarcastic*).
   Nenea domnul pulitician e un pic cretin la faza cu ora închiderii 18:30 și sâmbăta închis, le-ar putea lăsa deschise până la 22, dar cu magazinele închise duminica sunt de acord.

   0

  • #37

   @Ralu
   pe modelul „vai saracii angajati din supermarket, cum n-au ei week-end liber. Cat despre angajatii din restaurante, muzee, benzinarii, spitale, centrale electrice, politisti, ITsti (da bre, si prin IT se lucreaza non-stop), cafenele, aeroporturi, telefonie si asa mai departe, ei bine, pe astia da-i dracului, sa lucreze in week-end”. Buna lege, ce sa zic. Absolut onesta si corecta fata de toti angajatii.

   Pana mea, e simplu: nu-ti place sa lucrezi in week-end? Nu te angajezi unde se lucreaza in week-end. Nu-ti place sa lucrezi in ture? Nu te angajezi unde se lucreaza in ture. Statul nu trebuie sa decida ce program de lucru are un magazin/o afacere. Statul trebuie doar sa fie sigur ca nu se incalca conditiile din contractul dintre angajat si angajator.

   0

 18. Absurd ! Damn, asta chiar e o prostie mare ! Eu ca student care muncește, nu am când să merg la supermarketuri, decât în weekend. Rareori vinerea… Pai ce fac? Mă învoiesc de la lucru să mă duc să-mi fac cumpărături, ca mai apoi să stau în altă zi cu 2 ore mai mult ca să recuperez?

  0

 19. #39

  este frumos ca toti ne dorim magazine deschise non-top dar oare cati se gandesc si la amaratii astia care lucreaza in aceste magazine?

  0

  • #40

   *non-stop

   0

  • #41

   sunt destul de sigur ca programul de lucru e in continuare cel impus de codul muncii…

   0

  • #42

   ma indoiesc ca amaratii respectivi lucreaza fortati acolo.

  • #43

   asa ziceam si eu pana am ajuns sa cunosc mai de aproape „sistemul”. poate nu toti sunt capabili sa faca o specializare sau nu au resursele necesare sau acel dram de inspiratie sa ii impinga intr-o directie.

   0

  • #44

   @arhi, cand patronul iti spune ca tre sa ramai peste program ramai peste program. si faci si 2-3 ture de unu singur daca-i nevoie.

   0

  • #45

   e o pula, vezi sa nu fie asa la hypermarketuri. aia au controale zilnice de la toti, abia asteapta ITM-ul sa auda de asa ceva.

  • #46

   Dar la amaratii aia care lucreaza in schimburi? Sau in alte locuri cu activitate non-stop? Hai sa inchidem tot la 18:30: electricitate, restaurante, cluburi de noapte…

   0

  • #47

   „Amaratii aia” tot program normal au si sunt multi „amarati” cu studii care lucreaza sambata, duminica, noptile prin multinationale/fabrici/uzine/spitale/etc si nu se mai plang.

   Dar daca se restrange programul de lucru ce crezi ca vor pati „amaratii aia” ? Exact, somaj taticu’ ca nu-i tine nimeni degeaba.

   0

 20. #48

  Tu de pe ce lume vii ma baiatule?

  0

  • #49

   Cred ca a disparut comentariul la care doream sa dau reply de fapt…al „prietenului” Ranger. :)

   0

 21. #50

  la pozitia financiara care o au supermarketurile in rromales mai degraba se va da legi prin care vor inchide micile pravalii de tot definitiv si revocabil decat sa se atenteze la profitul strainejilor…de fapt se lucreaza pe tema asta cu anaf varf d elance.

  0

 22. #51

  o sa faca vanzari magazinele de cartier.

  0

  • #52

   Magazinele de cartier iau de la hypermarket sau supermarket marfa, dar mai sunt si supermarketuri si marketuri de cartier din multinationale, mega image, profi,lidl etc. In provincie unde nu sunt va suferi consumatorul, preturile vor creste, inflatia va creste, etc… Si da se sta peste program, daca se cere oriunde, nu e bine sa pari impotriva, ca asa se spune, daca nu executi.

   0

 23. #53

  Io am numele Achim, injura-mi-as strabunii.

  0

  • #54

   ba, cu NUMELE nu ai ce sa faci, ala e, si pe mine ma cheama ametcea. dar prenumele…

  • #55

   Da, tu ai un prenume foarte duios. :)

   0

  • #56

   well, in limba in care exista acest prenume, e destul de duios:)

 24. #57

  In Finlanda in timpul saptamanii 8-21, sambata 8-18, duminica 12-18, dar recent au dat nu stiu ce lege ca pot extinde orele si unele au 8-21 toate zielele (alea mai mici, alea mari nu stiu daca au voie).

  0

 25. #58

  Ceaușescu cred ca se pișă pe el de încântare când vede câți retarzi comuniști sunt în funcții publice.

  0

 26. #59

  dar amaratii aia din spitale ?? sa se inchida frate spitalele in weekend ca au si ei familii. plus mizeria aia cu garzile. kkt. inchidem la 18.30.

  in loc sa se focalizeze doar pe ideea de promovare a produselor romanesti astia nu stiu cum dracu sa o dea mai bine de gard.

  0

 27. #60

  Stiti ce i-ar ajuta cu adevarat pe producatorii de legume? De fapt, pe agricultori, la modul general. Nu, nu imbecilitati de genul asta. Daca, pentru numele bunului dumnezeu, s-ar asocia. Da, a ramas inca vie amintirea trista a CAP-urilor, dar pana una alta, daca fiecare isi cultiva pogonul lui amarat in legea lui, nu vom avea productie serioasa niciodata. Oamenii inca asteapta mila lui allah, ca altfel se duce pe caric productia. Despre ce vorbim aici?

  0

  • #61

   exact despre asta e vb. 51% produse romanesti? de unde? o sa o ia cartefour din poarta in poarta sa negociezr preturi cufiecare mic cultivator de rosii? despre ce dracu vorbim aici?

  • #62

   Si daca ar face asa tot nu ar strangr suficient. Apoi calitatea lasa de dorit la productia micului intreprinzator roman alias taran cu unu, doua pogoane de gradina. Intr un an ne am intoxica cu solutii pt.daunatori date dupa urechea stanga a taranului roman.
   Trebuie ajutatati in.altfel.

   0

 28. #63

  Eu as da o altfel de lege: sa nu mai dea exemple din alte tari decat cei care au locuit minim 5 ani in tarile respective. Amenda toate veniturile pe o luna ale familiei.

  0

 29. Daca nu te uiti si tu la Guran… A explicat el cate ceva :)

  0

  • #66

   mersi, nu am nevoie de idei tampitele, le am eu pe ale mele suficient

 30. „Adevărul e că de la un tip al cărui părinți s-au gândit să îl numească Achim, ce să ceri?”

  Se putea si mai rau: Nilă

  0

 31. Pe aici pe la tara, sunt inchise supermarketurile in weekend, dar in timpul saptamanii sunt deschise pana la 21:30, unele chiar pana la 22.

  0

Citește și...

M-am gândit de multe ori că prin poveștile mele s-ar putea să aduc serioase deservicii bărbaților fiindcă din toate rezultă cum că bărbații ar avea doar 3 nevoi de bază: somnul, mâncarea și sexul. Nu prea am cum să ascund asta pentru că așa e. 24 de ore din 24, bărbații își consumă […]

Deci am râs de numa numa. Rise a făcut reclamație la DLAF, pe baza investigației lor, după care au publicat investigația și, nu-i așa, semnalizarea că Barna e cercetat de ANTIMAFIA. Parchetul fiind OBLIGAT să cerceteze orice reclamație, by default, indiferent cât de tâmpită ar fi. -> enter rise project -> donations -> […]

Scrisă de Joyanna O legenda povestește de niste capre care pasteau pe o pajiste in podisul Etiopiei. Pastorul observa ca animalele erau sprintare si energice pina noaptea tirziu, in loc sa doarma, in special dupa ce rontaiau niste fructe mici, rosii si verzi dintr-un arbust pe care nu il cunostea. Crezind c-o fi […]