Nu mai avem cod rutier nou

Ieri a fost respinsă propunerea de cod rutier al fostului ministru liberal Radu Stroe.
Nu am fost foarte excitat de conținutul codului. Nu mărimea amenzilor era relevantă în circulația din românia. Cei ce își plătesc amenzile, le plătesc oricum. Cei ce nu le plătesc, nu le vor plăti, în nici un cuantum.

Iar perspectiva unor amenzi mai mari nu e neapărat de natură să sperie pe cineva. Pentru că dacă ne-am speria de lucrurile acestea, nimeni nu ar mai fuma, datorită reclamelor cu canceroși de pe pachetele de țigări, nimeni nu ar mai comite violuri, datorită gândului că la pușcărie rozeta proprie își va cvadrupla dimensiunile etc.

Problema reală a codului rutier și al sistemului juridic în general este lipsa unei posibilități reale de a strânge amenzile.
Și aici codul lui Stroe venea cu o ghidușie simpatică.
Nu îți plătești amenda, ai permisul suspendat până când dovedești că ai plătit-o.

Așa da, era interesant. Să fi văzut ce cozi s-ar fi format la ghișeele de pe Udriște, la verificat plăți de amenzi, de numa numa. Din păcate, nu a fost să fie. Nu știu care e cursul în continuare, dar având în vedere că stroe e deja în opoziție, mă îndoiesc că cineva o să preia inițiativa sa și să o ducă mai departe.

Ah, mi-am adus aminte de o chestie interesantă, văzută la Udriște, când am fost să îmi donez permisul pentru următoarele 30 de zile.
BĂieții deștepți made in românia, care primeau amenzi, veneau să dovedească plata amenzii la ghișeu. Și știți cum o dovedeau?

Lăsând acolo chitanța de plaăt, în original, alături de amenda primită de la organ. Iar organul lua hârtiuța și o arunca într-o cutie, lângă el, mulțumesc, o zi bună, să trăiți slugarnic și aia era.

Am râs maxim gândindu-mă Oare câți din canarii ăștia se vor trezi la sfârșitul anului cu proprire de la administrația financiară, pentru că nu și-au plătit amenda?

14 comentarii

 1. #1

  Toti :D

  0

 2. #2

  Doar cei care nu l-au primit azi pe popa cu binecuvântarea, că doar știm că doamne doamne e sus și îi protejează pe cei care cotizează la buzunarul popimii:))))))))))

  0

 3. Solutia romanului impotriva sistemului birocratic e un aparat xerox propriu si o incapere speciala pentru tinut copiile amenzilor.

  0

  • #4

   Scanner/photo cu telefonul + Dropbox/whatever

   0

 4. #5

  Problema reală a codului rutier și a sistemului juridic

  Ieri a fost respinsă propunerea de cod rutier a fostului ministru

  Nu te-ai trezit inca:)

  0

 5. #6

  Poti sa recuperezi dovada platii de pe umdeva. Un prieten a recuperat-o dupa 3 ani, dar nu mai tin minute de unde. Eu scanez tot, si le tin pe comp.

  0

  • @user: probabil scan-urile alea nu te ajuta cu nimic, ca „sistemul” nu le recunoaste sau nu le accepta :-)

   0

  • #8

   Ideea nu e sa te „ajute” sistemul. Ci sa dovedesti ca ai facut plata, sa ai numarul de referinta al chitantei in caz de nevoie. ;-) Cred ca e mai important asta decat sa duci o hartie scanata care poate fi manarita oricum.

   0

  • #9

   poti sa ai orice- numar de ordine, nr chitanta,nr intrare ordin plata, data si stampile si ce mai vrei tu, daca nu te gaseste „in sistem”, esti bun de plata. din nou si in reluare. iar la anu` suma platita in plus(e evident ca esti la zi,conform actele mai sus mentionate, dar nu esti in sistem, ce sa-i faci) s-ar putea sa nu apara in sistem, pt ca stiti, da, se vede ca e emisa de noi(n.a.adica AJFP), dar nu sunteti in SISTEM, chitanta respectiva nu a fost operata, asta e, cel mai simplu e sa platiti inca o data, stiti, sa fiti in regula cu sistemu` si suma platita in plus ne ajunge numa` bine de tigari, intelegeti?

   0

 6. #10

  My guess e ca toti . Eu am primit scrisoare de executare pe numele tatalui desi amenda era platita. Ei nu intreaba, nu verifica, nu primesc dovezi de plata la primarie in avans. Trebuie sa astepti sa iti ceara ei .
  O alta idee : problema nu e colectarea, problema este birocratia. De ex. toti cei care platesc CAS in Prahova sunt obligati, dupa ce fac plata la trezorerie , la fisc sau prin banca sa mearga cu chitanta la CAS in Ploiesti sa inregistreze aia plata , altfel te trezesti cu hartii acasa si popriri de la fisc . Si cand mergi cu chitanta la inregistrat si astepti 4 ore pe hol ajungi in camera si iti spune „Nu merge sistemu`” . True Story bro`. Da tu nu stii cum e , tu stai la Timisoara….

  0

 7. #13

  Mi s-a intamplat fix chestia de care spuneai tu. Platit amenda la CEC pe vremea cand inca se putea, iar anul urmator cand sa platesc impozitul mi s-a spus „Hehehehe fraierica ai de plata o amenda! Marshe de aici!”.
  Le-am zis sa imi dea numarul si data la care s-a emis PV pentru ca stiam doar de o singura amenda pe anul trecut. Dupa o introspectie mi-am dat seama ca e vorba de aceeasi amenda pe care o platisem la CEC. M-am dus la CEC-ul unde am platit si i-am rugat sa imi elibereze o copie a chitantei avand ca date de identificare: CNP, numar PV, data, etc.
  Acum devine amuzant tare. O doamna bine de la ghiseu trecuta de 55 ani care tasta doar cu aratatorul de la mana dreapta (I shit you not) imi spune ca nu merge chiar asa ca la mama mea acasa. Tre sa platesc 20 de lei si voi primi copia, daca o gasesc evident, abia peste o luna. Aici cu plata taxei sa zic ca o accept, sunt cascat, pana mea suport consecintele, insa in numele lui Alah le ia o luna sa imi elibereze o copie a chitantei. Si am intrebat-o: „Ma iertati, dar de ce va trebuie o luna ca sa o gasiti, o cautati de mana? Nu aveti o arhiva digitala?”. A strambat muianul si mi-a zis ca asa e regula si ca sa stau linistit ca ma suna ei in maxim o luna cand o gasesc. Au trecut doua luni, am uitat si eu ce e drept si intamplator am gasit chitanta in buzunar pentru aia 20 de lei. M-am dus la ei si le-am zis ca acum doua luni am depus o cerere pentru eliberare unei copii a unei chitante.
  „Aaaa acum doua luni … pai trebuia sa veniti intr-o luna … va rog sa faceti o cerere”. Glumesc cu aia cu cererea :D, dar nu m-ar fi mirat daca mi-ar fi zis asta. In cele din urma am luat o copie si am dus-o la Adm. Financiara si am rezolvat problema amenzii.

  0

 8. #14

  nu mai platesti nimic, conduci fara permis samd.
  cand vine timpul sa te duci putin la parnaie angajezi cel mai bun prieten avocat si o mai lalai. samd. o merge?
  daca ei te fut, de ce nu si invers. mai da-i in pulea mea !

  0

Citește și...

M-am gândit de multe ori că prin poveștile mele s-ar putea să aduc serioase deservicii bărbaților fiindcă din toate rezultă cum că bărbații ar avea doar 3 nevoi de bază: somnul, mâncarea și sexul. Nu prea am cum să ascund asta pentru că așa e. 24 de ore din 24, bărbații își consumă […]

Deci am râs de numa numa. Rise a făcut reclamație la DLAF, pe baza investigației lor, după care au publicat investigația și, nu-i așa, semnalizarea că Barna e cercetat de ANTIMAFIA. Parchetul fiind OBLIGAT să cerceteze orice reclamație, by default, indiferent cât de tâmpită ar fi. -> enter rise project -> donations -> […]