Cum să iei banii fraierilor sau cum s-a dus blog hype pe mâna noastră

Râdeam aseară de mizeria asta, dar râdeam așa, ușor într-un dinte. Pentru că e și vina mea, vina noastră, că asemenea gunoaie au ajuns să prindă. DIn cauză că atunci când trebuia, nu ne-am implicat și nu am adus cu adevărat plusvaloare în comunitate, preferând să stăm deoparte și să ne amuzăm.

First they came for the Jews
and I did not speak out
because I was not a Jew.
Then they came for the Communists
and I did not speak out
because I was not a Communist.
Then they came for the trade unionists
and I did not speak out
because I was not a trade unionist.
Then they came for me
and there was no one left
to speak out for me.

Când Stanca și ai lui, văzând că au pierdut războiul unicilor în fața noastră, au introdus concepte nemăsurabile într-un mediu complet măsurabil, gen reach și viewership, adică ai 100 de unici, dar 1 milion reach, nu mi-a păsat, nu m-am amestecat, mi-am văzut de treaba mea. Eu nu aveam nevoie de reach, aveam trafic.

Când au început să apară tot felul de cursuri de social media, ținute de neaveniți care nu sunt capabili să scrie pe propriul blog, dar dau sfaturi, nu m-am implicat. Ce îmi păsa mie de prostiile lor, pentru mine era important scrisul meu, situl meu, comunitatea mea.

Când agențiile, în complicitate cu diverse persoane din zonă, au transformat facebook în social media și orice altceva a devenit măsurabil doar în like și share, nu m-am amestecat și nu mi-a păsat. Ce îmi păsa mie de grupulețele lor jenante în care se masturbează în circuit închis câteva sute de oameni, majoritatea pupând în cur o persoană decidentă dintr-o agenție sau companie? Mesajele mele ajungeau la oameni reali, cui îi pasă de simulacrele lor de social media?

Când unele agenții au transformat campaniile în tombole cu sute de bloguri de concursomani, apărute peste noapte doar ca să încaseze niște premii, luând aiurea banii clienților pe exceluri umflate, m-am întors pe partea cealaltă, în timp ce agențiile respective făceau tone de bani pe spatele fraierilor, distrugând ideea de campanie publicitară în zonă și bagatelizând orice altă intenție de promovare reală.

Acum s-au trezit unii, probabil tot aceiași, că ar revitaliza zona de bloguri, pentru că era ceva proaspă și bun. E cam târziu să revitalizezi ceva ce e în moarte clinică, fără să arzi locul și să iei totul de la zero.

Dar cum să arzi locul, când încă există oameni care dau bani unor mizerii precum cristinne, să învețe strategii de promovare subtile și cum să transforme un blog amărât într-un influencer cu SUTE de oameni pe zi?

Și vă mai întrebați de ce mă delimitez de ideea de blog…

22 comentarii

 1. #1

  Ţeam spusio acu câţ’va ani, da’ tu batman, batman.

  0

  • cine nu are un batran, sa si-l cumpere. dar, strict legat de voi, batrane, stii ca se schimbasera vremurile si se rupsesera puntile complet…

 2. #3

  Nu am înțeles nimic. Deci vrei să închizi blogul?

  0

 3. Pe duduia am descoperit-o acum ceva timp. Vorbea prin campanii de facebook ads despre succesul in blogging. Am fost curios, si am dat click. M-a bufnit rasul.

  Cred ca ii fac publicitate fara sa fie nevoie :)
  Doar are succes in blogging nu? Pe Cetin nu l-am vazut niciodata cu campanii sponsorizate :))

  0

 4. In locul tau mi-as cumpara un bilet la cursul dansei. Sincer!
  Adica, ce poate fi mai tare decat o amatoare, care da lectii unui profesionist?! Ar putea duce cursul la capat? De cate ori s-ar balbai?
  E simplu sa predai unora care ieri au auzit de google sau blog. Pe aia ii fraieresti in 10 secunde. Dar cum te simti in fata unui profesionist?

  0

 5. Pana la urma, e de bine sau de rau? Ca e neclar.

  0

 6. Am ajuns la varsta asta, citesc „blocuri” din astea de prin 2006, dar tot n-am inteles ce e asa mare sfaraiala cu ele.

  „Și vă mai întrebați de ce mă delimitez de ideea de blog…” – te delimitezi tu, noi nu te delimitam. Eu tot „arhiblog” tastez in browser cand vreau sa ajung aici. De-al dreq!

  0

  • #12
   Arhi

   hater…

  • Always!

   0

  • #14

   Nu-i heităr. E o realitate.
   „arhiblog scriem – cetin şetim!”
   Ce atâta bilibistrocizeală?

   PS. Sper să nu îţi vină idei să „scapi” de arhiblog. C-altfel ne vom pierde în meandrele concretului blogeristic.

   0

 7. #15

  Deci, Șefu’, menții suspansul? Ce e chestia asta de o citesc acum dacă nu blog?

  0

 8. #16

  Offtopic. O varianta mai optimista a poemului din articol, dar irelevanta pentru Romania.

  Then they came for the communists, and I did not speak out because I was not a communist.

  Then they came for the globalists, and I did not speak out because I was not a globalist.

  Then they came for the SJWs, and I did not speak out Because I was not an SJW.

  Then they saw that pretty much all problems had been fixed so they stopped coming for people. America was great again and everyone lived happily ever after.

  0

 9. #17

  Crezi ca e tarziu sa ma apuc si eu de blogging acum? N am talentul tau la scris dar am invatat o varietate mare de injuraturi de 10 ani de cand sunt prin bucuresti. Pot face o rubrica despre cum sa injuri politicienii! Ce zici? Link exchange? :wink:

  0

 10. Zici tu ca este proasta, ca nu stie nimic, dar fara sa iti dai seama te-a facut.
  Iti dai seama ce reach are acum dupa ce a aparut la tine pe blog :D

  0

 11. #21

  As scoate la interval link mai vechi relevant de la visurat , dar mai bine nu, in urmatoarea viata.

  #parereamea este ca oricat nu vrei, blogger ai fost, esti si ramai momentan prin cetin.ro, ce poti face cred eu este sa aperi acesta nisa, cat poti, asta daca nu dai user access sa publicam si noi „op-ed-uri ” si sa devii medium.com, cough cough republica.ro si atunci e altceva.

  Cuvantul „blog”, oricat de periorativ a ajuns in unele contexte subiective, la nivel obiectiv nu este afectat.

  Ciupercile apar dupa ploaie in fiecare an si tot o ploaie vine si le spala.

  0

 12. Stai linistit, nu cred ca o sa se inscrie nimeni la cursul ei. Blog hype-ul s-a dus de cativa ani. Oamenii nu prea mai sunt interesati de bloguri.

  0

Citește și...

M-am gândit de multe ori că prin poveștile mele s-ar putea să aduc serioase deservicii bărbaților fiindcă din toate rezultă cum că bărbații ar avea doar 3 nevoi de bază: somnul, mâncarea și sexul. Nu prea am cum să ascund asta pentru că așa e. 24 de ore din 24, bărbații își consumă […]

Deci am râs de numa numa. Rise a făcut reclamație la DLAF, pe baza investigației lor, după care au publicat investigația și, nu-i așa, semnalizarea că Barna e cercetat de ANTIMAFIA. Parchetul fiind OBLIGAT să cerceteze orice reclamație, by default, indiferent cât de tâmpită ar fi. -> enter rise project -> donations -> […]