Brăila, leagănul Moldovei, cântecului și dorului

braila-capitala-culturala-europeana

Poate nu știați, dar alături de Cluj și București, orașul răzeșilor moldoveni, vestita granița de sud a moldovei lui Ștefan, Brăila, s-a oferit și el să candideze la titlul de capitală culturală europeană în nush ce an.

Problema e, fără glumă, că ei au avut în plan să candideze la acest titlu cu evenimente de gen Cine sparge semințe mai repede, grătare în parc sau concursuri de Miss Tanti Elvira (ăsta era ceva bodegă cu târfe prin Brăila). Serios, nu e glumă, căutați pe net, e adevărul pur.

Astăzi, în spiritul acestei dorințe, 200 de bicicliști din Brăila și Galați, cartierul rău famat brăilean, au mers 10 minute printr-o parcare din Galați, în semn de susținere și omagiere a ideii de Brăila, capitală culturală europeană.

Partea demnă de vaide.ro este că, deși de fapt înțelegerea inițială era ca bicicliștii brăileni să ajungă la Galați pedalând 15 kilometri, pe șoseaua de dig, nu s-a întâmplat deloc așa. Brăilenii au trimis bicicletele cu un camion, după care au plecat la Galați cu autobuzul.

Capitală europeană capitală europeană, dar și pedalatul ăsta, cere efort…

Pam pam :mrgreen:

Îți mulțumesc că mă citești.

Poți susține cetin.ro cu un abonament de 3 USD

77 comentarii

 1. #6

  Ai de plm. 😀

  Thumb up 0
 2. Ori nu ai citit articolul despre candidatura ori ti-a iesit un pamflet bun.

  Thumb up 0
 3. #8

  Si eu vreau un costum din ala. E facut de Braiconf?

  Thumb up 0
 4. Cand am trecut Duminica cu bacul la Galati, rasunau simfonii de guta si salam dintr-o masina cu multe inele de numa…

  Thumb up 0
 5. #10

  Acest comentariu n-are treaba cu articolul sau poate tangential.
  La sfarsitul saptamanii, plec in delegatie la Galati asa ca m-ar interesa ceva de vazut, ceva de incercat sau ceva ce sa nu ratez.

  Thumb up 0
  • Cica trece Dunarea pe acolo…

   Thumb up 0
  • sexy braileanca? e prin zona…

   Thumb up 0
  • #13

   poate vreo galateanca in rest nu stiu ce ai putea vedea in galati sau poate au adus pe faleza vreo sculptura noua a lu cartarescu

   Thumb up 0
  • faleza cu vedere spre muntii Dobrogei, turnul de televiziune, gradina publica cu vedere spre Lacul Brates, R.Moldova si Ucraina
   Poti vizita „obiectivele turistice”: Ultimul Leu, Om bogat-om sarac, Print si cersetor, Pibunni, Distrugatorul 😀

   Thumb up 0
  • #15

   Daca e deschisa, poti vizita gradina botanica si observatorul astronomic. Pentru mancare ai putea incerca un restaurant chinezesc Panda (este in zona centrala – Potcoava „de aur”).

   Thumb up 0
  • intra si bea o bere la Daily PUb si o sa-mi multumesti dupa 🙂

   Thumb up 0
  • Distinse domn, sunteți suspect.
   La sfârșitul săptămânii nu poate fi nicio delegație.
   Delegația presupune activitate. La sfârșitul săptămânii, social democrația și ortodoxia ne-au dăruit câte o zi liberă.

   La sfârșitul săptămânii se practică dereglația.

   Oricum, pentru distracția și amuzamentul tuturor, să știi că nici la bibliotecă nu e rău.

   Thumb up 0
 6. Ca sa citez niste galateni…ce „braila” sunt astia din Braila

  Thumb up 0
 7. pentru moldoveni cei din Braila sunt din categoria sudisti, la fel ca bucurestenii, si tati oltenii , asa ca sa nu ne confuzam senior gingis han

  Thumb up 0
  • expresia „sudisti” e folosita doar de ardelenii de rasa pura, asa ca las-o balta 🙂

   Thumb up 0
  • rasa pura = aia care au nevoie de 10 insi sa poata numara pana la 10?:)

   Thumb up 0
  • #22

   Astia din rasa pura nu au fost vreo mie de ani robi pe plantatiile ungurilor?

   Thumb up 0
  • @big0ne: când nu veţi mai vota din 4 în 4 ani cu PSD poate se vor uita şi ardelenii la voi altfel decât ca la animale. Om fi noi ardelenii lângă unguri dar măcar noi nu ne vindem copiii pe rachiu ca oltenii şi nici nu ne violăm bunicii ca ăştia din Dobrogea. Erted amit mondok?

   Thumb up 0
  • rili? voi, cei ce l-ati tinut pe funar primar, vorbiti de votat psd? sper ca vorbesti de braileni, oentru ca in afara de accidentul oprescu, bucureștiul a votat constant antipsd, chiar in perioada cand la voi se vopseau bancutele tricolore. pam-pam

   Thumb up 0
  • @arhi: din câte ştiu, Funar era primar în Cluj. Nu e primarul Ardealului. Sincer să fiu, habar n-am ce afilieri politice are şi nici nu mă interesează. Ai luat un primar dintr-un oraş din Ardeal şi-ai trântit-o pe aia cu ”aşa sunteţi toţi”. Mişto.
   Cât despre ”pam-pam”, chiar e nevoie acum să pun link către harta ultimelor alegeri? Ia aruncă un ochi peste ea şi reîmprospătează-ţi memoria. E sau nu e roşu sudul ăla? Păi pam-pam.

   Thumb up 0
  • restul ardealului e udmr, deci irelevant. cum spuneam, EXCEPTAND accidentul oprescu, care, intre noi fie vorba, a candidat independent. pana una alta, sudul va da de mancare, asa ca ciocul mic, cu sau fara psd

   Thumb up 0
  • @arhi: pam-pam din nou? Dă click şi a doua oară pe harta de la capătul link-ului să-ţi vezi UDMR-ul. Mă amuză mereu cum voi sudiştii o ţineţi pe-a voastră cum că Transilvania e în pericol de a fi acaparată de unguri. Eu nu cred că realizezi cât de absurdă e afirmaţia asta. E ca şi cum eu aş afirma că întreaga Mangalie e condusă de turci; cam pe-acolo stă ca şi grad de absurd. Şi-acum ezit între ”tu eşti chiar serios?” şi să te trolez cu ”da mă, ne conduce UDMR-ul şi e chiar OK mert itten legalab tisztak az utcak es nem lop senki”. Asta dacă nu cumva e nevoie să-ţi caut ce pondere a avut UDMR-ul la alegeri. Dar nu cred că e nevoie.

   Thumb up 0
  • …cât despre cine hrăneşte pe cine, lol, tu sper că glumeşti.

   Thumb up 0
  • spune-mi sincer ca nu imi dai ca sursa un parnaias care presupune ca e cel mai mare contribuitor, cand clujul nici macar top 5 nu prinde, fiind depasit pana si de calarasi

   Thumb up 0
  • @arhi: ştii cum suntem noi doi acum? Ca doi grăjdari care se îmbrâcesc. Problema e că doar unul pică pe jos şi se tot ridică şi se şterge de bălegar ca un lord. Eu îţi tot arăt chestii, tu alegi să le ignori sau să le conteşti ca nefiind surse demne de luat în considerare. Păi fie atunci – te fac un Forbes? Din primele 5 oraşe ale ţării 3 sunt din Ardeal. Timişoara şi Aradul au avut împreună exporturi de 7,2 miliarde de euro, Bucureştiul de 7,9 miliarde de euro. Bag şi Clujul pe lângă alea două ca să vezi cât produce jumătate din Ardeal comparativ cu Bucureştiul?
   Când mai vă e foame, daţi un telefon.

   Thumb up 0
  • deci vorbim de o intreaga regiune vs un oras? waw, m-ai invins:))) ia vezi cat face restul sudului tarii, inclusiv granarele, ca sa comparam asa, mere cu pere:)))

   Thumb up 0
  • #32

   Razvan,
   Sa fie putin mai exact: http://www.mangalianews.ro/wp-content/uploads/harta-alegeri-prezidentiale-1024×617.jpg
   Daca n-ai inteles, eu nu v-am reprosat ca ati stat langa unguri ci ca ati stat sub ei 1000 de ani. Pentru ca pari baiat citit, ai idee cam pana in ce an budos olah nu aveau voie in orasele ale frumoase ale voastre construite de altii?

   Thumb up 0
  • @arhi: În primă fază eu zic de zone generale, tu-mi zici că Bucureştiul a votat constant anti-PSD. Apoi comutez şi eu pe general (dacă omul aşa vrea, aşa facem) şi-ţi zic de ardeleni; tu-mi zici de Cluj şi Funar. Apoi comutezi IAR pe la modul general, cu Ardeal, cum că e al ungurilor. Eu te corectez. Continui tot la modul general, cum că sudul ne dă de mâncare. Acum tot tu mă întrebi dacă vorbim de regiune sau oraş. Păi gee – habar n-am, că m-ai ameţit.
   @big0ne: eu am înţeles ce-ai zis de prima oară. Asta tot nu schimbă lucrurile. Cel mai bun lucru care i s-a putut întâmpla Transilvaniei actuale a fost că a stat sub unguri cândva. Ungurii au construit chestii. Se vede la mine-n Oradea unde 90% din clădirile importante sunt costruite de unguri. Cât despre cum ”budos olah” nu aveau voie în oraşe, habar nu a până în ce an s-a întâmplat asta, dar ştiu că era demult şi că acum asta valorează fix cât un bec spart. Dar fix aşa. Serios – cui îi mai pasă că acum 150 de ani ungurii îşi adăpau caii pe-aici? Lui Vadim, unei mâini de vreo 300 de secui şi… mai cui? Serios: cui. îi. pasă? Cu ce mă afectează asta pe mine ACUM? Dimpotrivă. Au rămas chestii culturale mişto de pe urma ocupaţiei, au rămas clădiri, a rămas istorie. Cei care nu locuiesc aici nu înţeleg asta şi tot flutură flamura cu cap de zibru, cântând despre cum ăsta e în continuare pământ românesc. Păi… este. Şi-atunci nu văd problema.
   Cuva, ori de câte ori vine vorba de Transilvania sau Ardeal, apare cineva din sud care zice ceva de unguri. Aşa a auzit el de undeva, că ungurii au ceva cu ardelenii. Nu contează că jumătate din ardeleni detestă bucureştenii mai ceva ca pe unguri. Neah. Nici că majoritatea vorbim şi-n ungureşte sau că ne facem ueori cumpărături din Debrecen. Nu. Ungurii ”vor să ne fure Ardealul” cică. Ştie sudistul că ungurii-s pe-aci pe undeva pe lângă Cluj şi e gata să apere Ardealul cu toată tastatura lui. Şi nah, noi, românii din Ardeal, privim chestia asta cumva detaşat. Cam cum nu înţelegeţi voi că n-o să fure nimeni Ardealul şi că ungurii nu asupresc românii din Translivania, cam aşa nu înţelegem noi înverşunarea asta împotriva ungurilor.
   Şi cumva, oricâte date despre PIB aş furniza sau câte oraşe din Ardeal conduc în topuri, bucureştenii tot cu capul pe spate stau, să ajungă fruntea cât mai sus. Arhi îmi zice de grânele din sud şi efectiv mă cac aci pe mine de râs. Ce grâne? Alea importate din Bulgaria şi Turcia poate. La nivel naţional producem mai multă pastă de dinţi decât grâu. O fi din sud şi pasta aia…

   Thumb up 0
  • Apropos: să nu înţelegeţi că eu aş fi mândru că-s ardelean. Sunt mândru că sunt ardelean cam cum sunt mândru că port 43 la picior. Nu e vorba de mâdrie. Dar pur şi simplu uneori nu mă pot abţine când văd chestii de genul ”Bucale e fruncea”. Adică io zic că Timişoara şi Arad, cu un cumul de populaţie de sub 500.000 de oameni, produc cât produce Bucureştiul cu ai lui 2 milioane de locuitori iar Arhi îmi zice de grânele din sud? Ahahalol.

   Thumb up 0
  • eu port 45. beat that. timisoara si arad ce face? produce? lasa-ma sa ma stric de ras. si zi asa, productia de grau e infima fata de exporturile de rulmenti din timisoara?:)))) continui sa iti spun. sudul va da de mancare. daca nu am fi noi, ati muri de foame, mandri si drepti ca dacii. pentru ca in afara de fabrici multinationale, care va folosesc ca sclavi, nu produceti nimic. nu aveti relief, nu aveti pamant bun, nu aveti decat mandria. daca inchidem cu un gard harghita si covasna, aia mor de foame in 2 luni, umbla ca walking dead.

   Thumb up 0
  • #37

   Coloja, ce ai tu se cheama sindrom Stockholm transgenerational. cu placere

   ungurii suge

   : )

   Thumb up 0
  • #38

   Hihi, breasla scriitorilor ardeleni 🙂
   Apropo, am cumparat odata cartofi ieftini si buni din Făgăraș. Cică ar rodi şi prunul mai la nord, spre Maramu.

   Thumb up 0
  • Cetin, pliz, nu-l mai ațâța pe Coloja.
   Ațâț-o pe Laura.

   Thumb up 0
  • Adevarul e ca Sudul ne da noua mincare. Comtimul (Smithfield) e la Sud de Timisoara. Stiu pe unul care are citeva mii de hectare inspre Sinnicolaul Mare. Cred ca cultiva rulmenti, daca voi ziceti ca doar in Muntenia creste griu, porumb si floarea soarelui.
   Sa nu mai vorbim de foametea din ’46 care, paradoxal, a ocolit Transilvania…

   Thumb up 0
  • #41

   @arhi: citeste te rog articolul asta..Ii scurt si cred ca vei vedea exact cine are cea mai mare suprafata agricola din Romania ….http://www.stiriagricole.ro/subventii-apia-2015-topul-judetelor-in-care-au-fost-depuse-cele-mai-multe-cereri-unice-de-plata-26877.html

   Thumb up 0
 8. #42

  macar sa nu le fi trimis cu posta romana :))

  Thumb up 0
 9. #43

  Cand am trecut prin Braila l-am privit ca pe un oras decent. Desigur, ca loc de adunare pentru smecheri in fata la McDonalds, e putin penibil, dar in rest parea ok.

  Cineva trebuie sa candideze si la o capitala europeana low-cost.

  Thumb up 0
 10. Vezi ca iar sar brailenii de c*r in sus ca i-ai facut moldoveni ! Mai sint unii care se bășică daca le spui moldoveni – aia din Vrancea

  Thumb up 0
  • Dupa capu’ lor, Moldova e formata din Iasi, Vaslui si POATE Bacau. Restu-s bucovineni si munteni. :)) Mai ca vorbesc si fara accent in zonele alea.

   Thumb up 0
  • #51

   Laura,
   Moldovenii adevarati si veritabili sunt doar cei din Suceava. Ceilalti au fost cuceriti in sec. 14 si sunt amestecuri de tot felul de populatii bizare. Cand si-au dat seama ce prostie au facut au incercat sa se diferentieze de ei si s-au numit bucovineni.

   Thumb up 0
 11. #52

  brailean fiind ,si plimbat destul prin bucurestiul cosmopolit , am auzit de multe ori aceasta fraza , mai cititi ma nene sa folosesc argoul de bucuresti , braila e inca in Muntenia , caterinca ieftina dar cu priza la multi necunoscatori, cat despre poza pusa cred ca esti mai plagiator ca ponta..teai molipsit ca na … tot in bucuresti locuieste si ala :)))))

  Thumb up 0
 12. Alaturi de Cluj si Bucuresti candideaza si Iasul. Eu cred ca cel din urma le va lua fata.

  Thumb up 0
 13. O Braila de oras si Galatiul asta

  Thumb up 0
 14. #56

  baga sabia in teaca Highlander de Kolentaina ca nu stii cred decit sa razi la …ia
  cit despe iasi a fost de multe ori si o sa mai fie

  Thumb up 0
  • #57

   La ce sa rad, ma?! La „ia”? Ia-ti tu mai bine „doza” de limba romana.

   Thumb up 0
  • pai nu poate, ca e moldovean, nimeni nu preda acolo romana, ei aduc profesori din ucraina, de peste bahnă

   Thumb up 0
 15. #59

  Laura esti o nulitate, daca la geografie nu ai invatat ca braila e in muntenia….cat despre accent ..ce sa ati fac daca te invarti printre tarani (a nu se citi ca o jicnire)…aia esti , toate orasele sant facute din proveniti (sa nu spun parveniti ca se supara doamna ) daca auzi un ungur la braila poti spune ca esti in ungaria ??? sa fim seriosi

  Thumb up 0
  • Nu antzeleg d c uamenii sa jicnesc aici k la usa cortului. Santem qu totzii romini m-ai ales.

   Thumb up 0
  • Permite-mi sa ma retrag, majestate. Nulitatea mea nu mai poate de rusine in aceste momente…

   Thumb up 0
 16. Sunteți toți pe lângă.
  Brăila a fost, este, și va rămâne raia turcească.

  Are în același timp cele mai bune brunete din zonă. Rodul încrucișări turcoaicelor cu urmașii răzeșiior.

  Thumb up 0
 17. #63

  vreau si eu unul nike, pe negru. unde pot face comanda? 🙂

  Thumb up 0
 18. Pe cand Pantelimon Capitala Culturala Europeana?

  Thumb up 0
 19. Cultura de paioase, sau ce…au istorie, da’ prezentul e prea sinistru

  Thumb up 0
 20. Harghita caoitala europeana.Doar zic.

  Thumb up 0
 21. ..capitala..greseala

  Thumb up 0
 22. #73

  Ca sa poată fi Brăila inclusă în Moldova, trebe să se apuce de băut serios. Cu apa din Dunăre se fac doar de rușine.

  Thumb up 0
 23. #75

  Brăila e o Craiova a Munteniei.Toată rasa posibilă și imposibilă de turci și indiano-fecali de la un capăt la celălalt.Nu-s xenofob însă nu-mi doresc astfel de vecini.Ce-mi place mie e faptul ca la o aruncătură de bat de ei apare și Galațiul cu ale sale sate și accentul diferă.Acum esti aici și oamenii vorbesc intr-un fel iar peste 20 de km și cauțâ tu aișia uăi? De neprețuit 😀

  Thumb up 0
 24. CITAT:
  „Din cauza unei probleme de organizare, Digul nu a putut fi străbătut de tinerii entuziaşti, cei 18 km lungime, fiind consideraţi periculoşi pentru siguranţa fizică, rutieră a celor peste 150 de biciclişti tineri şi foarte tineri.”

  Thumb up 0